kjfg Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 To pierwsza odznaka, może medalik trudno wyczuć wykonana z cienkiej blaszki. Rewes jest odbiciem awersu. Czy może ktoś juz sie z taka spotkqał, czy to jest całość czy front czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Pamiątkowa plakietka z okazji plebiscytu na Śląsku w 1921 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 to druga chyba z czapki strażaka, co oznaczają litery Ł D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Odznaka strażacka, II RP, noszona bodajże na kołnierzu (?). Litery ŁD oznaczają województwo (Łódzkie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Dzięki, okoliczność jest znana dokładnie opisana tylko czy była przypinana w tej formie w jakiej ją znalazłem, czy ten element jest fragmentem większej odznaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Taka forma jaka jest, nie jest nic ułamane itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 OK dzięki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Co to za odznaka lotnicza L. O. P. P. i z jakiego okresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Wyszukiwarka -> Liga Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej.II RP.saluto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 dzięki nie mogłem poadzic sobie z literkami nic nie mogłem dopasowac do tego skrótu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenere Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Odznaka ŁD była noszona na pagonach nie na kołnierzu,mocowane do patki na wąsy które są z drugiej stronyPozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 ja bym jednak stawiał na czapkę.tutaj niestety słabo widać:http://www.nowaslupia.pl/photos/1.jpgnie mniej jednak, na czapkach raczej nie maja orzełków a płomyki".pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 http://www.desa.art.pl/html/aukcje/20080517_80/20080517_80_173.htmlpozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 2 Październik 2009 Autor Share Napisano 2 Październik 2009 kolega total zasugerował okolice Powstania Styczniowego.A wracając do odznaki strażackiej to znajdowały się na pagonach nad wszyciem rękawa. Jak znajdę link na którym to widziałem to wstawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Tak jak mowilem, jestem zdania iz to wyrob patriotyczny z Okolic" Powstania Styczniowego.Herb skladajacy sie z Orła Białego, Litewskiej Pogoni i Archanioła to właśnie herb Powstania 1863/4.Podobna biżuteria patriotyczna (orły,brosze itp), właśnie emaliowane i wykonane w podobny sposób - są przypisywane w.w. kawałkowi" historii.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 5 Październik 2009 Autor Share Napisano 5 Październik 2009 Znalazłem wątek na ten temat z przed dwóch lat, potwierdza się, że jest to ciekawy walor okresu Powstania Styczniowego. Może jedyny zachowany w tym wzorze.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=485389#485419 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 dzisiaj kolejne dwie- polska orzeł Królestwa Polskiego (regencyjne) ale kto ją nosił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 druga Niemiecka II WŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Graudenz 18 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Orzełek Polski II RP, szkoła powszechna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 niemiecka to WHW - pomoc zimowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PG Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Niemka dokładnie WHW :) Seria bodajże Heroische embleme" wydana w 1942. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2010 Odznaka medalik, cech szewców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 3 Październik 2010 Autor Share Napisano 3 Październik 2010 Aluminiowa zawieszka? medalik? odznaka? może ktoś coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 3 Październik 2010 Share Napisano 3 Październik 2010 Medalik Towarzystwa Doraźnej Pomocy Lekarskiej /Pogotowie ratunkowe/, prawdopodobnie rocznicowy.http://www.muzeum.warszawa1939.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjfg Napisano 3 Październik 2010 Autor Share Napisano 3 Październik 2010 Dzięki, teraz mi przypomniałeś już ktoś identyfikował taki sam jakiś rok temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.