Skocz do zawartości

Rekonstrukcja" Kalisz 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Plebiscyt w konkursie złotego rekokoka" . statuetka to świetne repro" koka Renaty Beger przyznawanego za zasługi na rzecz szerzenia idei dobrego reko"

Nominowani:

1) Kaisz 2009" rekonstrukcja obrony traktora przy użyciu sprzętu kosmicznego pochodzenia.
2) Rekonstrukcja w Lipce" czyli Ja i Kazik mamy zielone dresy i chcemy do WP a Bronek ma szary więc do WH.
3) Krojanty 2009" Futurystyczna wizja szarży z 1939 z użyciem sprzętu niemieckiego przeniesionego wprost z Układu Warszawskiego.

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
http://www.kalisz.pl/portal.php?aid=news&news=12523165944aa4d5b22440e

Najbardziej podoba mi się ta fotka gdzie jeden niemiec zamawia 5 piw u polskiego piechura :)
Widać tu też przedstawicieli grupy która niedawno obwieściła swoje powstanie. Mimo że w mundurach piechoty nadal biegają w szelkach kawaleryjskich
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/d2_copy3.jpg

„…Najbardziej podoba mi się ta fotka gdzie jeden niemiec zamawia 5 piw u polskiego piechura :)…”

„Pozdrowienie partyjne” („niemieckie pozdrowienie”) jako sposób oddawania honorów oficjalnie wprowadzono w Wehrmachcie dopiero w lipcu 1944 roku – była to swoista kara dla całych niemieckich sił zbrojnych za złamanie przez ich przedstawicieli przysięgi wierności (zamach na fuhrera).
Dlatego tym bardziej wymachiwanie łapami przed polskim żołnierzem tym kontekście uważam za niesmaczne…

Pozdro
Hindus

Kiedy patrzę na te fotki i pomyślę o zaciekłych kłótniach o drobne nieścisłości w oporządzeniu i umundurowaniu, do śmiertelnych wręcz obraz często prowadzące, to pusty śmiech mnie ogarnia!

Toż choćby najgorzej wyglądający koledzy z sąsiedniego wątku Wizny dotyczącego, to w porównaniu... nie, nawet porównywać nie warto.

A pojazdy...

Shigella - ogromne dzięki za ten wątek. Te fotki powinny zadziałać orzeźwiająco i otrzeźwiająco na rozbudzone w innych wątkach emocje!!!

kurkow ściągaj szelki nic nie udowodnisz.
To co nazywasz szelkami w piechocie (a zapewne widziałeś to na fotkach)to są paski od tornistra podtrzymujące ładownice.
Owszem w II RP pododziały piechoty przy wystąpieniach oficjalnych nosiły tornistry i dlatego na kiepskiej jakości fotkach mogło to wyglądać na szelki.
A teraz na logike zakładasz te swoje szelki a potem tornister i jak to wygląda. Kropka

Mnie się podoba wkroczenie kolumny śmiałych 'kradschutzen' w marszowym ordynku trójbocznym wprost na umocnienia najeżone lufami obrońców...

I ten oficer NVA (sądząc po mundurku), który rzucony w czasoprzestrzeń, gdzie wymieszany ze zrzutem z 1943, nie zgina karku, a śmiało podąża za wyciągniętą lufą swojego wiernego pistoletu.

chciałbym poznać tych fachowców od krytyki!!!
w tak słynnych filmach o tematyce wojennej występuje tyle nieścisłości w sprzęcie i ubiorze, a nagrywali wielcy światowej sławy reżyserzy wcześniej konsultując wszystko ze znawcami o danej tematyce.Pokażcie sami co potraficie nikt Wam nie broni wręcz przeciwnie możecie coś dla społeczności i młodzieży zrobić.

Kto w ogóle zezwolił na użycie pirotechniki 5m od ludzi, ustawa mówi o najmniej 30m?! "

Dokładnie, pirotechnika wybuchała dosłownie parę metrów ode mnie. Zero oznaczeń jakichkolwiek ostrzeżeń czy oznaczeń, wielu ludzi stawało dokładnie zaraz obok pirotechniki i gdyby nie reakcja strażników miejskich to mogło by być naprawdę nie wesoło :/

- A w Kaliszu proszę pana to jest tak: nuda... Nuda...
Nic się nie dzieje, proszę pana. Nic. Tak proszę pana... Inscenizacje niedobre... Bardzo niedobre inscenizacje są są. W ogóle brak inscenizacji jest.
Nic się nie dzieje. A kaliski urzędnik proszę pana... To
jest pustka... Pustka proszę pana... Nic! Absolutnie nic. Załóżmy proszę pana, że jak kaliski urzędnik proszę pana... pracuje, nie?
Widziałem taką scenę kiedyś... Na przykład, no ja wiem? Na przykład
zapala papierosa nie? Proszę pana zapala papierosa... I proszę pana
patrzy tak: w prawo... Potem patrzy w lewo... Prosto... I nic...
Dłużyzna proszę pana... To jest dłu... po prostu dłu... dłużyzna
proszę pana. Dłużyzna..
Proszę pana siedzę sobie, proszę pana, na inscenizacji... Pan rozumie...
I tak patrzę sobie... Siedzę se na inscenizacji proszę pana...
Normalnie... Patrzę, patrzę na to... No i aż mi się chce wyjść z...
siebie proszę pana... I wychodzę..
I kto za to płaci? Pani płaci, Pan płaci... Społeczeństwo.

Jako jedne z „fachowców od krytyki” powiem tak - nie porównujmy produkcji przemysłowej z działalnością hobbystyczną…

Wbrew pozorom budżety nawet największych produkcji filmowych nie zawsze pozwalały na w pełni zgodne z realiami historycznymi odtworzenie pojazdów, sprzętu i umundurowania żołnierz w których wcielali się aktorzy i statyści (pomijając już fakt, że prawdopodobnie w przeważającej mierze nie obchodziło ich w co i jak ich przebiorą)…

W przypadku rekonstrukcji w większości wypadków (wtedy gdy uczestniczą w niej rekonstruktorzy, a nie przebierańcy) mamy do czynienia z ludźmi, których pasją jest możliwie staranne i rzetelne odtworzenie wybranej przez siebie sylwetki.

Ja uważam, że w przypadku tej imprezy krytyka jest w pełni uzasadniona, bo od strony rekonstruktorskiej popełniono w niej wiele rażących błędów i nie da się ich zanegować prostym stwierdzenie, że nie „…najważniejsze, że komuś chciało się to zrobić, a jak to wyszło to już sprawa drugorzędna…”….

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie