Swiety82 Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Każdy tytuł wątku winien zawierać PRZYNAJMNIEJ JEDNĄ z poniższych informacji:- W przypadku monet:# Datę wybicia monety.(jeżeli jest możliwe jej odczytanie)# Nominał (np. szeląg, półtorak, trojak, talar, itp.)# Rodzaj metalu z jakiego moneta jest wykonana (jeżeli nie jesteś w stanie określić nominału)# Przybliżoną średnicę lub wagę monety (jeżeli nie jesteś w stanie podać w.w. informacji)# Władcę lub Kraj pochodzenia (jeśli jesteś w stanie go określić).
wrobelss Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 przepraszam ale nie wiem jak teraz edytowac ten post... wiecej sie to nie powtorzy;)
Raned Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Czy aby nie fals z epoki? Coś mało srebra w srebrze.
8total4 Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Pachnie produkcją made in Suczawa" ;)czyli fałszerstwem z Hospodarstwa Suczawskiego.pozdro.
Leksy Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 suczawa raczej nie, półtoraki tam bite miały bardzo koślawy rysunek http://romaniancoins.ancients.info/falsuri.htmten jest poprawnyzdrów!
Shiver Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 [...]Coś mało srebra w srebrze.[...]Chyba za mało srebra w miedzi? ;)Zgodnie z ordynacją z 1614 półtoraki miały zawartość srebra poniżej 50%
Pablo.wpl Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 ja tam bardziej widzę datę 1624.... i taki nalot te moniaczki mają... taki sam mialem... ocet i zejdzie ten nalot
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 żadnego OCTU i nigdy także do srebra!! !!Półtorak Autora Wątku to miedziane lub bilonowe fałszerstwo z epoki.Niczym nie czyscic, przejechac oliwką, wytrzec i zostawic.24 to nie data.na twoim jest data 27!MONETA NOVA REGINA POLONIAEZygmunt III Waza.pozdro.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 11:18 07-09-2009
pni Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Ten półtorak wygląda na noralne sreberko tylko nie czyszczone i pokryte naturalną patyną stąd taki pseudo nie srebrny wyglad. Tak oceniam po zdjeciu. Właściciel musi sam ocenić. do srebra także odradzam ocet poczytaj forum jest multum porad jak czyscic srbrne monety.
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 w.g. mnie to jest falsik z epoki i nie ma co go czyscic, gdyz jest to metal lizej niekoreslony".pozdro.
Pablo.wpl Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Panowie ja tylko zasugerowałem- mocna patyna osad wiec niech próbuje, a na moim jest 24 tylko słabo mi zdjęcie wyszło.Pozdro
kopijnik2 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 pablo24*3=72 półgroszy = 36 groszy = 1 talar
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.