Skocz do zawartości
  • 0

Kolczyk ?

Ostoja

Pytanie

Napisano

witam

pierwsze skojarzenie to kolczyk ale...

- zawsze wydawało mi sie ze takie cuś robione jest ze srebra lub złota a to raczej jest mosiadz, dosc lekki.
- zaczep do ucha wydaje sie za gruby
- w kole w srodku jest jakas grawerka i napisy - niestety nie daje rady tego odczytac - mocno nadwyrezona warstwa wierzchnia...
- z drugiej strony w kole jest a raczej był papier i zakryty szybką z plexi lub szkła. Potłuczone kawałki usunałem.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

pierwsze skojarzenie to kolczyk ale...

- zawsze wydawało mi sie ze takie cuś robione jest ze srebra lub złota a to raczej jest mosiadz, dosc lekki.
- zaczep do ucha wydaje sie za gruby
- w kole w srodku jest jakas grawerka i napisy - niestety nie daje rady tego odczytac - mocno nadwyrezona warstwa wierzchnia...
- z drugiej strony w kole jest a raczej był papier i zakryty szybką z plexi lub szkła. Potłuczone kawałki usunałem.

Napisano
Witam,kolczyk raczej nie musiałby mieć jakieś zapięcie,a tego na fotce nie widać.Może jakaś ozdoba,nie mniej jednak ma to już swoją historię.Może ktoś inny znajdzie odpowiedz na to pytanie.Pzdr.
Napisano
po pierwsze kształt przedmiotu bardzo przypomina mi, a wręcz jest identyczny, z dawnym tkz. regulatorem odśrodkowym - często wykorzystywanym w przemyśle, w maszynach parowych :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_od%C5%9Brodkowy_obrot%C3%B3w

po drugie - stawiam na to, że jest to zawieszka - niekoniecznie noszona na szyi :), ale może przy jakimś kluczu i być może związana z przemysłowym charakterem.

pozdro
Napisano
Sprobuje sie wkrótce wysilic i moze cokolwiek da sie odczytac z tego napisu. Slusznie watpilem w kolczyk. To napewno zawieszka.
Napisano
czy na tym kartoniku jest jakaś podziałka? czy z tyl ten z napisami może być jakimś wieczkiem? prośił bym większe zdięcie wnętrza tam gdzie była ta szybka i tyłu.

może tocoś było termometrem lub zegarkiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie