Skocz do zawartości

Młyn

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Otóż w lesie, zaraz obok wioski gdzie jeżdże do rodziny jest miejsce zwane wiatrakiem" zawsze się zastanawiałem czemu jest to tak nazwane. Będąc w sobote ciocia mi powiedziała że stał tam kiedys drewniany młyn, widziala nawet jego czarno-biale zdjecie, ale po wojnie zostal rozebrany i potem to miejsce stalo sie miejscem imprez...wszystko ok ale nie moge zrozumiec jednej rzeczy...wiatraki zazwyczaj byly budowane na górkach, a miejsce gdzie stał ten wiatrak jest taka niewielka dolina, lasu tam w tych czasach nie bylo ale czy wiatrak mógl stac w dolinie ? chyba ze przez te lata zmienilo sie uksztaltowanie terenu ale az tak ? co o tym sądzicie ?
Napisano
Dziwna sprawa. Może spróbuj sprawdzić to miejsce na starej mapie. Jeśli był tam wiatrak a zwykle stały one wiele lat w tym samym miejscu to na mapie powinien być uwzględniony.
Napisano
tak stara mapa, problem w tym ze nie mam mapy z tego terenu...moja mapa z lat 1930 (czyli wiatrak by byl zaznaczony ) konczy sie akorat w miejscu gdzie wioska sie zaczyna...widac 2 pierwsze domy i koniec...a wiatrak stał dalej, w sobote poogladam to miejsce lepiej...i pochodze z wykrywka czy jakis moneciakow nie bedzie, ale pewnie setki kapsli z piw i wódek będzie ;/
Napisano

Rozrysowałem mniejwięcej jak to wygląda, teraz legenda:

Czarna linia - drogi
Żółty - pola rolne
Zielony - las
Czerwony - miejsce gdzie mógł stać młyn wdłg. mego taty
Niebieski - miejsce nazywane wiatrakiem" czyli gdzie wdłg. opowiadań cioci stał młyn

część tych drzew tam nie bylo...praktycznie wiekszosci drzew

Napisano
Myślę że iebieski punkt" wcale nie jest bez sensu i mógł być wiatrakiem, natomiast reszta punktów też... wniosek że trzeba sprawdzić wszystkie trzy miejscówki :) Jeśli szła by tam jedna droga dojazdowa to rozumiem, ale wszystkie punkty są w pobliżu dogodnego dojazdu i ciężko coś powiedzieć.

Proponuję popytać znajomych mieszkańców i zweryfikować najbardziej prawdopodobny trop. Dobra metoda to rozmowa przy lokalnym sklepiku z miejscowymi :)
Napisano
Hah ! dzięki pomsee :) w sobote postarsm się dokladniej przejrzeć to miejsce i jakoś go namierzyć, i mam jeszce jedną prośbe pomsee mógłbyś mi na maila wysłać mapke żeby było widać wioske i troche terenu wokół wioski ? :>
Napisano
byłem dzisiaj z mapką w terenie...i jets lipa....ponieważ w miejscu gdzie wdłg. moich namiarów stał młyn jest pełno chaszczy...ledwo da się tam wejść nie mówiąc już o machaniu tam wykrywką...ale następnym razem gdzies za 2 tyg bo za tydzien wesele jak tam bede to zobacze czy nie da się jakoś tego wyciąć albo zajść miejscówke od tyłu...ale poszedłem na pole i znalazłem 3 monety :D pozdro
Napisano
Jak są chaszcze to dobrze świadczy, często właśnie ruiny są mocno zarośnięte, jeśli dodatkowo rośnie tam śnieguliczka" to możesz być prawie pewien że miejsce trafiłeś :)

Radzę poczekać do jesieni, chaszcze i trawa opadnie i będzie można wejść.
Napisano
Ten znak oznacza windmotor" czyli silnik wiatrowy, może nie był to młyn.Do czego taki windmotor" mógł jeszcze służyć?
Napisano
Zastosowań wiatraka jest wiele ale wchodzą w rachubę tylko dwa, oprócz samego wiatraka oczywiście. Pierwsze pompowanie wody, budowano takie wiatraki jako przepompownie do osuszania terenu. A drugie to generator elektryczny. Z tym zastosowaniem również się spotkałem. Ustawiono stalową wieżę w majątku (położony był tam gdzie diabeł mówi dobranoc i co jeszcze tam chcecie)na górze był generator jak dmuchało to miał prąd a właściciel uchodził za Einsztaina w całej okolicy.
Fakt że majątek jak na tamte czasy był nowoczesny. Fakt że jak przeniesie się obroty śmigła na dół to można wykorzystać do wszystkiego, ale tylko w pobliżu podstawy. Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie