michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 Otóż w lesie, zaraz obok wioski gdzie jeżdże do rodziny jest miejsce zwane wiatrakiem" zawsze się zastanawiałem czemu jest to tak nazwane. Będąc w sobote ciocia mi powiedziała że stał tam kiedys drewniany młyn, widziala nawet jego czarno-biale zdjecie, ale po wojnie zostal rozebrany i potem to miejsce stalo sie miejscem imprez...wszystko ok ale nie moge zrozumiec jednej rzeczy...wiatraki zazwyczaj byly budowane na górkach, a miejsce gdzie stał ten wiatrak jest taka niewielka dolina, lasu tam w tych czasach nie bylo ale czy wiatrak mógl stac w dolinie ? chyba ze przez te lata zmienilo sie uksztaltowanie terenu ale az tak ? co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Dziwna sprawa. Może spróbuj sprawdzić to miejsce na starej mapie. Jeśli był tam wiatrak a zwykle stały one wiele lat w tym samym miejscu to na mapie powinien być uwzględniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 tak stara mapa, problem w tym ze nie mam mapy z tego terenu...moja mapa z lat 1930 (czyli wiatrak by byl zaznaczony ) konczy sie akorat w miejscu gdzie wioska sie zaczyna...widac 2 pierwsze domy i koniec...a wiatrak stał dalej, w sobote poogladam to miejsce lepiej...i pochodze z wykrywka czy jakis moneciakow nie bedzie, ale pewnie setki kapsli z piw i wódek będzie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Wyślij mi nazwę miejscowości i powiat na priva zobaczę co się da zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Najlepiej daj foto tej doliny. Jak nie było tam lasu wcześniej to dlaczego nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 Fotke postaram się zrobić w sobote bo wcześniej nie mam jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Może młyn wodny tam był? Strumień jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 Rozrysowałem mniejwięcej jak to wygląda, teraz legenda:Czarna linia - drogiŻółty - pola rolneZielony - lasCzerwony - miejsce gdzie mógł stać młyn wdłg. mego tatyNiebieski - miejsce nazywane wiatrakiem" czyli gdzie wdłg. opowiadań cioci stał młynczęść tych drzew tam nie bylo...praktycznie wiekszosci drzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 a strumienia nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 pomsee wyslalem ci PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Myślę że iebieski punkt" wcale nie jest bez sensu i mógł być wiatrakiem, natomiast reszta punktów też... wniosek że trzeba sprawdzić wszystkie trzy miejscówki :) Jeśli szła by tam jedna droga dojazdowa to rozumiem, ale wszystkie punkty są w pobliżu dogodnego dojazdu i ciężko coś powiedzieć. Proponuję popytać znajomych mieszkańców i zweryfikować najbardziej prawdopodobny trop. Dobra metoda to rozmowa przy lokalnym sklepiku z miejscowymi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 michal1514 oto masz swój" wiatrak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Hah ! dzięki pomsee :) w sobote postarsm się dokladniej przejrzeć to miejsce i jakoś go namierzyć, i mam jeszce jedną prośbe pomsee mógłbyś mi na maila wysłać mapke żeby było widać wioske i troche terenu wokół wioski ? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2009 a tak przy okazji, czy ktoś z Was śmigał koło jakiegoś wiatraka bądź w miejscu gdzie kiedyś stał ? były jakieś ciekawe efekty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Ja śmigałem koło młyna i efekty bardzo dobre.Guziki, monety, łuski (mausery mosiny itp), sprzączki , klamry ... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Dzięki dzięki :) jak coś znajde to wrzuce na forum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Ja obok pewnego młyna na skarpie trafiłem na idealnie prostokątną dziurę w ziemi, głęboką, reszty mogę się tylko domyślać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2009 No wydaje mi się a raczej jestem pewny, że koło mego" młyna nikt nie chasał :D ale zobaczymy...pierw musze dokładnie miejscówke namierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 byłem dzisiaj z mapką w terenie...i jets lipa....ponieważ w miejscu gdzie wdłg. moich namiarów stał młyn jest pełno chaszczy...ledwo da się tam wejść nie mówiąc już o machaniu tam wykrywką...ale następnym razem gdzies za 2 tyg bo za tydzien wesele jak tam bede to zobacze czy nie da się jakoś tego wyciąć albo zajść miejscówke od tyłu...ale poszedłem na pole i znalazłem 3 monety :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Jak są chaszcze to dobrze świadczy, często właśnie ruiny są mocno zarośnięte, jeśli dodatkowo rośnie tam śnieguliczka" to możesz być prawie pewien że miejsce trafiłeś :)Radzę poczekać do jesieni, chaszcze i trawa opadnie i będzie można wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Ten znak oznacza windmotor" czyli silnik wiatrowy, może nie był to młyn.Do czego taki windmotor" mógł jeszcze służyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 moja ciocia widziała zdjęcie sąsiada, który jako dziecko stoi koło tego wiatraka, Swiety82 ok poczekam do jesieni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Zastosowań wiatraka jest wiele ale wchodzą w rachubę tylko dwa, oprócz samego wiatraka oczywiście. Pierwsze pompowanie wody, budowano takie wiatraki jako przepompownie do osuszania terenu. A drugie to generator elektryczny. Z tym zastosowaniem również się spotkałem. Ustawiono stalową wieżę w majątku (położony był tam gdzie diabeł mówi dobranoc i co jeszcze tam chcecie)na górze był generator jak dmuchało to miał prąd a właściciel uchodził za Einsztaina w całej okolicy.Fakt że majątek jak na tamte czasy był nowoczesny. Fakt że jak przeniesie się obroty śmigła na dół to można wykorzystać do wszystkiego, ale tylko w pobliżu podstawy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Nie czekaj zbyt długo-Lepiej coś wykopać,aniżeli pokimś zasypać. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 mihura oto zbytnio się nie boje, że ktoś mi cos wykopie :) a za 2 tygodnie może wcześniej wbije się tam i spróbuje coś wyszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.