Skocz do zawartości
  • 0

Spusty - pytanie do znawców Mausera

stomaa88

Pytanie

Napisano

Znalezisko strychowe- dwa spusty do karabinu Mauser niewiadomego modelu. Minimalne różnice kształtu języka spustowego i średnicy otworu na sprężynę.
I co najdziwniejsze- jeden z nich na szczycie belki ma wypustkę (zaznaczone na foto). Spust bez wypustki ma sygnaturę, coś jakby słońce. Ten drugi kompletnie goły bez żadnych bić. Nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem, od jakich modeli mogą pochodzić te spusty? A może to elementy od jakiejś broni myśliwskiej na bazie Mausera?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do tego bez ,,wypustki'' to pewnie 98k. Odnośnie tego drugiego to można się zastanawiać nad modelem, przeglądać schematy konstrukcyjne, fotki na necie pewnie bedzie tego masa. Gdyby nie to ,,coś'' najprawdopodobniejszą wersją byłoby po prostu to ,że różnice wynikać mogą z różnego pochodzenia fabrycznego spustów jak i lat produkcji a tak teoria nie do końca taka jaka pewnie by cię zadowoliła.

pozdro
Napisano

Taką fotkę udało mi się znaleźć na necie. Źródło:http://mauser98k.internetdsl.pl/wykopki/Image075.jpg
Widać tutaj ,że różnice były nie tylko w tym czy byłą wypustka czy nie ale też przy tym w jaki sposób było odlane miejsce czy też ,,komora'' na sprężynę. na Twoich zdjęciach widać ,że są w postaci ,,kółek'' natomiast tutaj widzimy kwadrat, od taka ciekawostka :)

Napisano
Wskazane przez Ciebie zdjęcie to zdjęcie 98k wyprodukowanego pod koniec wojny- części były wykonywane w pośpiechu i w sposób aby mogły tylko być w pełni funkcjonalne, stąd brak ostatecznej obróbki komory sprężyny", normalnie miały one kształt okrągły. Wypustki na wskazanej fotce jednak brakuje...
Napisano
może trzpień służył po to ? aby nie zrywać przy strzale,myślę że można by taki spust użyć do broni z celownikiem optycznym,sztucery posiadały przyspiesznik.(broń myśliwska)są to moje sugestie,pozdrawiam.r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie