stg1971 Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 analizuję koszty zakupu w kraju i na zachodzie,mam wrażenie że za ustawą stoją panowie którzy ją kupili,myślę że powinni sprawą zająć się panowie CBA.bo tu coś nie gra.np.kałach 1500 zł w pradze 700-800 zł.a tak prywatnie to w polsce dostępne są deko mało ciekawe i nadające się na skoki do banku,powinni dołożyć jeszcze kominiarki gratis,byłby piękny komplet.
Królik Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 A ja myślę, że zanim pospieszysz z informacją w AL. Ujazdowskie 9, to powinieneś wziąć pod uwagę koszty pozbawienia broni cech użytkowych oraz certyfikacji przez CLK. Z tego co wiem, to mogą one dorównywać cenie samego zdekowanego egzemplarza (no, z marżą sprzedającego).
stg1971 Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 witam królika,to prawda procedura i koszty zdekowania broni w warunkach krajowych to koszt,około 1500-2000 zł.bez znaczenia jakiej,trza zameldować się w zielonce,najlepiej rusznikasz,z uprawnieniami,znam doskonale procedury,model,rysunek techniczny ,następnie usnięcie zagrożenia,znów zielonka,odbiór i całkowity koszt przewyższy element zbioru,panie A.królik,zostaliśmy chyba znajomymi,mam rażenie że znamy się pozdrawiam,proszę o potwierdzenie znajomości,ps.walczę do końca!!!!!czy kłamstwo popłaca.?
stg1971 Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 królik myślę ze broń kombinowana ma klasę.nie jesteś mięsiarzem!!!
Królik Napisano 9 Wrzesień 2009 Napisano 9 Wrzesień 2009 Nie wiem co oznacza ie jesteś mięsiarzem".Nie wiem komu kłamstwo nie popłaca. Znajomości nie potwierdzam.
stg1971 Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 przepraszam kol.królika mam znajomego i myślałem że pan jest nim,kiedyś nawet byłem na polowaniu z nim , okłamał mnie w ciekawej sprawie,wywnioskowałem że to pan,a dlatego że też lubi temat militarny.i często zabiera głos w tematyce.przepraszam i pozdrawiam.stg.(mięsiarz jest to taki myśliwy który za wszelką cenę musi upolować ,aby coś zjeść).
Królik Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 W życiu nie byłem na polowaniu, nie mówiąc o byciu myśliwym...
dect Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 @ Krolik i stg1971Panowie, sorry, ale pierdoly wypisujecie. Skad te informacje o kosztach Pozbawienia Broni Cech Uzytkowych? Wszystkie te kwoty to indywidualne ustalenia z rusznikarzem wiec to co wypisujecie to sumy wyjete z kapelusza. Ja pytajac o wycene (samego dlubania w metalu) uslyszalem 500 za MP44. Nie demonizujcie.Poza tym Zielonka juz sie tym nie zajmuje i teraz ten goracy kartofel dostalo IMP w Wawie. Po rozmowie z tymi instytucjami wychodzi, ze gdyby nie przepisy zmuszajace je do zajmowania sie deko to nikt by tego nie tknal. Z prostego powodu - 32 zl za specyfikacje nawet w czesci nie pokrywa faktycznych kosztow.
Królik Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 No jakie sumy ja podaję, łaskawco?Pisałem, że cena MOŻE dorównywać cenie samego deko, czyli jeśli kbk AKMS kosztuje po zdekowaniu 1500PLN, zakładając marżę w wysokości 300PLN mamy 1200 ze zdekowaniem. Jeśli Tobie zaproponowano za MP44 500PLN, to 600 za AKMS chyba nie jest wyjęte z kapelusza", prawda? A skoro 600 za zdekowanie, 300 marży, to ile wychodzi za sam karabin? 600? Jak tak, to czy cena zdekowania dorównuje cenie samego karabinu?Swoją drogą to jestem bardzo ciekaw jaki rusznikarz pozbawi cech (z wypisaniem kwitów) MP44, który jest bronią samoczynną, a tej posiadania zakazuje w Polsce prawo.
dect Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Mialem na mysli Was obu ogolnie, bez rozbijania kto co dokladnie pisal.Jak pisalem wszystko zalezy od rozmow z rusznikarzem i widac sa inne stawki dla firm na handel i dla indywidualnych uzytkownikow (tym bardziej jak rusznikarz jest przyjazny tematowi). Inna sprawa, ze te ceny sa z kosmosu - porownujac z zachodnimi. Co do MP44 (gwoli scislosci juz zdekowanego w Niemczech) to Kolega myli tu dwie rzeczy (o ktorych juz pisal Bandi1973) - deko i bron kolekcjonerska.
Królik Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 @ Mialem na mysli Was obu ogolnie, bez rozbijania kto co dokladnie pisal.To na drugi raz bądź łaskaw nie uogólniać, ale pisać dokładnie co komu zarzucasz, bo jak widać po powyższym przykładzie Twoje zarzuty w stosunku do moich postów są - łagodnie mówiąc - chybione. A teraz jeszcze w dość pokraczny sposób się tłumaczysz. @ Jak pisalem wszystko zalezy od rozmow z rusznikarzem i widac sa inne stawki dla firm na handel i dla indywidualnych uzytkownikow (tym bardziej jak rusznikarz jest przyjazny tematowi). Inna sprawa, ze te ceny sa z kosmosu - porownujac z zachodnimi.Aha, czyli jednak ceny są z kosmosu. Ciekawi mnie tylko po co, w takim razie, pisałeś poprzedniego posta? Po to, aby potwierdzić, że ceny są wysokie? @ Co do MP44 (gwoli scislosci juz zdekowanego w Niemczech) to Kolega myli tu dwie rzeczy (o ktorych juz pisal Bandi1973) - deko i bron kolekcjonerska.Nie wiem który kolega coś myli, bo na pewno nie ja. Nie odpowiadam na post Bandi1973, ale na Twój, a w nim byłeś uprzejmy napisać, że rozmawiałeś o kosztach zdekowania MP44 (mało tego - w ogóle nie poruszam w nim tematu broni kolekcjonerskiej). Chyba nie chcesz mi wmówić, że ktoś przy zdrowych zmysłach będzie dekował legalną broń kolekcjonerską (sprawną!). Stąd moje zainteresowanie wytłumaczeniem pochodzenia sprawnego egzemplarza MP44. Przypominam Ci, że w poprzednim poście nie było słowa na temat tego w jakim stanie jest/był ów MP, a jedynie wspomniałeś o rozmowie z rusznikarzem o zdekowaniu go. Wybacz, nie posiadam zdolności przenikania umysłu osoby piszącej na forum, stąd postuluję, abyś swoje posty formułował w sposób przejrzysty i niewymagający od czytającego prób domyślania się co autor miał na myśli".Bardzo proszę też, abyś na przyszłość nie dopisywał sobie nic do moich postów i odnosił się tylko do informacji w nich zawartych, a nie do tego, co sobie powymyślasz.
stg1971 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 panowie uważam że spór jest bezsensowny są 2 takie same sprawy w sądzie w 2 różnych miastach i wyroki są inne,co do kosztów zdekowania to wszystko zależy od wielu czynników,znamy procedury i nie na każdą broń,uważam że żyjemy w chorym kraju,na forum nigdy w życiu nie dojdziemy do porozumienia,myślę ze debata telewizyjna wiele by rozwiązała.dla mnie broń nie sprawna ,nie jest bronią w myśl prostej definicji.według opinii np.policyjnego biegłego to petarda jest granatem,może być hukowym,oświetleniowym,komentować betonu nie ma sensu ,musi zejść z tego świata,pozdrawiam.
stg1971 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 co do kosztów,dam przykład,pewna kobieta dostała w prezencie sztrzelbę myśliwską typu francuskiego lefosze(pamiątka rodzinna po dziadku z powstania 1863r.),i tu jest problem,trza to zgłosić,zrobić system usunięcia elementów rygli,iglicy,czułenka zamka,komory nabojowej,zamkowej i tu koszty rosną,nie ma procedur co do zdekowania wszystkich sztuk broni,jesteśmy wyjątkiem,brak jednolicenia ,generalnie bałagan wszystko wygląda na nie dopracowanie ust.i durny bałagan.a to wszystko wina naszych przemądrzałych polityków ze wszystkich partii.moje moto jest proste żyjcie i dajcie żyć innym.
Cpt.Nemo Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 dam przykład,pewna kobieta dostała w prezencie sztrzelbę myśliwską typu francuskiego lefosze(pamiątka rodzinna po dziadku z powstania 1863r.),"Strzelba o konstrukcji sprzed 1850r, zatem w Polsce na posiadanie nie trzeba zadnych papierow :)Acha, jakies tam piszesz o usuwaniu iglicy itp :) To nie dotyczy strzelb tego systemu :)
stg1971 Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 iglica - wpisałem tylko dlatego że na każdy rodzaj broni jest procedura usunięcia elementów ,rysunek,co do systemu lafoche to nie posiada iglicy ,sama iglica jest w naboju,co do prawa to biegły policyjny stwierdza czy podlega ust.o broni i amunicji,a z tym jest czasami ciekawie,sąd bazuje na opinii ,a policja raczej kolekcjonerstwu nie jest przychylna,nie mam zamiaru tu prowadzić polemiki ,wiem jak jest jakby nie było od 20 lat ,mam ciągle jakieś tam sprawy,wszystko przez nasz system prawny i chory kraj.są przypadki że sąd skazał i za posiadanie jakiejś tam lafoche.
Bandi1973 Napisano 7 Listopad 2009 Napisano 7 Listopad 2009 Witam po dluższej przerwie. Chwilke mnie nie było i widze, że koledzy znowu wzięli się za łby" to mnie tu właśnie zniechęca. W kilku punktach postaram się odpowiedzieć na pytania, które się pojawiły.1. do kolegi Past'a: przepisy odnośnie broni pozbawionej cech użytkowych przywożonej przez reenactorów z niemie i czech normuje stosowna dyrektywa Rady Wspólnot Europejskich (91/477/EWG), normuje ona również wszystkie zagadnienia odnośnie przewozu, zakupu itd. wszelkiego rodzaju broni. Link do w/w dyrektywy:files.me.com/rakow1944_45/jjbasjhaslo: XXX2. do kolegi Danilos84: tak, w czasie rejestracji broni pozbawionej cech użytkowych WPA zatrzymuje fakture i zaświadczenie w CLK.3. do kolegi stg1971: saperzy wysadzając skorupy bez ekspertyz bardzo mi pomogli, bo jak wiadomo nawet pusta skorupa oblozona materialem wybucha, a zniszczony dowód bez ekspertyz nie jest dowodem.4. Do Łukasza: tak, potrzebujesz tylko dowód osobisty, a pozniej fakture i świadectwo z CLK do rejestracji w WPA.5. Odnośnie niepotrzebnej wymiany zdań między kolegą Królkiem i stg1971: koszt pozbawienia cech użytkowych jest sprawą indywidualną ustalaną między rusznikarzem a zlecającym w/w czynność czyli nami. Do tego dochodzi 32zł za wydanie specyfikacji + 40zł opłata do CLK za potwierdzenie pozbawienia cech. Na dzień dzisiejszy płaciłem 700zł za pozbawienie broni wpełni sprawnej i 500zł za pozbawienie cech użytkowych zgodnie z polskimi specyfikacjami broni pozbawionej cech np. w Niemczech czy Finlandii (ceny oczywiście zawierają opłate za specyfikacje i potwierdzenie CLK).PozdrawiamBandi
past Napisano 7 Listopad 2009 Napisano 7 Listopad 2009 wielkie dziekii jakbyś odpowiedział na pytanie jakie ci wysłałem na email będę wdzieczny
RADNORI Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Czyli wszystko reasumując pierwsze zgłaszam odpowiednim jednostkom posiadanie broni i rejestrację czy najpierw dekuję i potem zgłaszam? I drugie pytanie jeżeli chodzi o kwity nabycia broni a co jeśli się takowych nie posiada gdyż broń jest skompletowana? Pytam bo trochę mi się mętlik z tym wszystkim zrobił. Będę wdzięczny za odpowiedż i wyjasnienie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.