senectus Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Trafiło się kiedyś coś takiego, w piasku z kilkoma łuskami od pepeszki. Na pierwszy rzut oka bazarowa pierdoła, ale...Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych-widać je dobrze również w małej ilości, poprawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 22:03 14-08-2009
senectus Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 ... rewers jest trochę zastanawiający. Może ktoś się już spotkał z czymś takim
tyfus Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 wydaje mi się, że jest to blaszka noszona na ręku - brakuje łańcuszka z zapięciemjeżeli chodzi o ang. tłumaczenie, to chyba nie ma problemu ?so help me - pomóż mi itdpo drugiej stronie, mam problem z tłumaczeniem słowa чуряев"dalej jest : Władimir SergiejewiczGrupa Krwi 1 - jakieś dziwne ichnie oznaczenie grupy krwi :)
tyfus Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 чуряев - zajarzyłem :) to NAZWISKO gościa :)
senectus Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Nie chodzi mi o tłumaczenie bo to proste, skąd to połączenie amerykańsko-radzieckie? Lend-Lease czy co
tyfus Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 myślę, że w tym nie ma głębszego przesłania - po rosyjsku dla swoich, po angielsku dla tych co nie czają rosyjskiego :)
abcd Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 So help me Got (zapewne miało być God), made in USA i te symbole dolarowe,sprawiają wrażenie jakby grawerował to ktoś nie znający angielskiego, pod nazwiskiem,imieniem i otczestwem grupa krwi oznaczona w systemie Janskyego /1,2,3,4 nie A,B,AB,0/ Rosjanie używali tego systemu póki nie odkryto czynnika Rh.Blaszka wygląda jakoś nieprofesjonalnie i odpustowo.Czy w pobliżu miejsca odnalezienia po wojnie nie stacjonowali Rosjanie?
tyfus Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 na zasadzie : Kali mieć, Kali chcieć - czyli można wykumać o co biega mimo błędów :)
mjut Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Senectus, a z jakiej to głębokości wyrwałeś? W jakim stanie były łuski? Bo mi tu coś śmierdzi straganem coś...Na drugim zdjęciu widzę, że ogólnie blaszka zrobiona z szajs metalu" i niklowana bodajże? To jest grawerka a nie bicie? Pozdr
abcd Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 To cywilna ˝gitolacka˝ powojenna bransoletka jakiegoś Rosjanina, zastanawiam się, może tekst ˝So help me Got- made in USA ˝i dolarki ma wydzwięk ironiczny i jest prośbą o bogactwo do amerykańskiego ˝dolarowego˝ Boga .
senectus Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Głębokość nie była duża, łuski były w dobrym stanie. Wykopane to zostało w jamie z której wydobywano piasek, koło wsi którą Rosjanie zdobyli w ciągu jednego dnia. Po wojnie napewno tam nie stacjonowali. Tez mi to wygląda odpustowo, takie blaszki były w modzie gdy chodziłem do podstawówki 20 lat temu. Jest to raczej grawerka i całość niklowana. Kol. abcd ma rację i tak sobie myślę że mógł ją zgubić np. jakiś rosyjski robotnik sezonowy, na początku lat 90 trochę ich było.
Pytanie
senectus
Trafiło się kiedyś coś takiego, w piasku z kilkoma łuskami od pepeszki. Na pierwszy rzut oka bazarowa pierdoła, ale...
Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych-widać je dobrze również w małej ilości, poprawiam
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 22:03 14-08-2009
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.