greg66 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2009 Byłem sobie dziś na Westerplatte i zastałem patrol saperski na sprzątaniu piwnic koszar. Oprócz gruzu znaleźli trochę innych śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2009 ad1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2009 ad2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2009 ad3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2009 ad4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 16 Lipiec 2009 Share Napisano 16 Lipiec 2009 Fajna ciekawostka.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 16 Lipiec 2009 Share Napisano 16 Lipiec 2009 Eeee taaam! Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 19:37 19-07-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 17 Lipiec 2009 Share Napisano 17 Lipiec 2009 O tak te naboje szczegolnie sa niebezpieczne... Ze tez maja czas i ochote tak je ukladac do zdjecia...Ze wszystkiego potrfafia spektakl zrobic ,nawet z takiego shitu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Pik78 proponuję abyś osobiście to sprawdził jak to z takimi nabojami jest. Zablokuj jeden w imadle, z jednej strony przystaw głowę z drugiej walnij młotkiem, to się przekonasz czy jeszcze są groźne czy też shit". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 Zresztą.Ja bym tam tego shitem nie nazwał bo fajnie byłoby mieć w kolekcji nabój z miejsca gdzie się toczyły pierwsze walki w 2WS. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 hm... może by ktoś elementy z fotki opisał...ciut ciekawy zestaw - się mi wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 Ad na dole: łuski i naboje od mausera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 Ad3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 Na tych zdjęciach widać ,że jest tu także amunicja niemiecka (np.: Flak 38) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 28 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2009 jedną polską łuseczkę mam z tego kosza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 29 Lipiec 2009 Share Napisano 29 Lipiec 2009 A moze znalazla sie jakas 3 calowa? Zamkneloby to jedna dyskusje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 2 Sierpień 2009 Share Napisano 2 Sierpień 2009 Greg66 masz może lepszą fotkę tego kątka plandeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2009 niestety ,zdjecia musiałem robić szybko bo pan saper kazał sie streszczać.Tylko te fotki mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2009 http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=34009Ponad 4 tysiące sztuk niewybuchów znaleziono już na terenie Westerplatte, gdzie 1 września będą m.in. Władimir Putin, Angela Merkel i polskie władze. Prywatna firma saperska oczyściła teren koszar, do tej pory niedostępny dla zwiedzających. Jednak niewypałów jest znacznie więcej. Dla bezpieczeństwa VIP-ów usuną je saperzy z Marynarki Wojennej.- Znalezione do tej pory niewypały to w większości amunicja strzelecka i pociski artyleryjskie. Nie stanowiły one realnego zagrożenia, były dość głęboko w ziemi - wyjaśnia Marcin Tymiński, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków.Nie wszystkie niewybuchy pochodzą z czasów II wojny światowej. Jak wyjaśnia rzecznik, koszary wbrew powszechnej opinii nie zostały mocno zniszczone podczas wojny.- Gdy planowano budowę pomnika Obrońców Wybrzeża, żołnierze polscy i radzieccy urządzili tam sobie poligon. Koszary zostały specjalnie uszkodzone pociskami, by pokazać je jako ruiny - informuje Tymiński.Oczyszczenie koszar z niewypałów wykonała prywatna firma saperska Explosive, która sprawdzała plac budowy Baltic Areny i autostrady A1.Na pozostały teren wejdą już saperzy wojskowi - jak ustaliliśmy, sprawę bezpieczeństwa VIP-ów w swoje ręce wzięło wojsko i Biuro Ochrony Rządu.- W piątek odbył się rekonesans przedstawicieli Marynarki Wojennej na terenie Westerplatte. W przyszłym tygodniu (4 -5 sierpnia) zacznie się sprawdzanie i oczyszczanie terenu. Zadanie to wykonywane jest na polecenie szefa sztabu generalnego za zgodą Ministra Obrony Narodowej - wyjaśnia komandor podporucznik Piotr Adamczyk z biura prasowego Marynarki Wojennej.Prace mogą potrwać nawet kilka tygodni. - Szczegółowo zostanie sprawdzone kilka hektarów terenu, szczególnie w obszarach, gdzie będą przebywać goście, ale także wzdłuż dróg. Teren oczyszczania jest określony w porozumieniu z BOR-em i Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków - informuje Adamczyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benigsen Napisano 2 Sierpień 2009 Share Napisano 2 Sierpień 2009 ZUBIKED pozwoliłem sobie powiększyć ten kawałek zdjęcia,może ci to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.