Skocz do zawartości
  • 0

Klamra carska

huk 100

Pytanie

Napisano

Ostatnio nabyłem klamerkę carską - ale wzór orła wskazywałby że to powinna być klamra z białego metalu - a z tak długimi wstęgami nie spotkałem sie nawet na tych białych , delikatnie zarysowałem klamrę z tyłu ale nie chcę głęboko jej ranić , i dalej nie jestem przekonany co do materiału -czy możecie mi coś podpowiedzieć --pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Huku, trafiliśmy kiedyś ładny dołek (choć głęboki i rozległy-ale warto było) z którego wyszło 40 klamerek carskich. Po dokładnym przejrzeniu było 16 wzorów różniących się szczegółami, o których wyżej napisał danieloff. Więc chyba nie ma co sugerować się takimi szczegółami.

C.
Napisano
ja pierdziu u pooshkinsa też ciekawe też takich nie widziałem -ale namieszałem tym wątkiem - toz. że nie było zastrzeżonego wzoru -pozdro
Napisano
moim zdaniem bito ze sztanc jak leciało, na tych samych mosiezne i alpakowe..

za czasów świetności i tak tylko kolor się wyróżniał, skoro typowy orzeł gwardyjski nie był już stosowany..

pozdro!
Napisano

Huku, muszę przyznać, że trochę wychodzi na Twoje - oto moja klamra z alpaki. Spośród wszystkich carskich klamer PIECHOTY z mojej kolekcji, tylko ta jedna ma takie wstęgi.

Napisano

Porównałem ją z innymi klamrami piechoty, saperów, artylerii, marynarki a nawet kolejowymi - tylko ta jedna klamra artylerii ma podobne wstęgi. Co ciekawe, jest nieco mniejsza i delikatniejsza niż inne. Wykonana na 100% z mosiądzu. Z tyłu ma podwójne delikatne zaczepy. Mam prośbę do kolegów - czy ktoś ma klamrę sygnowaną wytwórcą SLAVA MOSKWA? Podejrzewam, że w tej właśnie manufakturze mieli taką sztancę.

Napisano

Nie moje posiadanie, ale raczej nie uważałbym jej za klamrę z białego metalu choć wstęgi długie.

Napisano

Mam też i taką z dłuższymi (choć nie tak jak u huka) wstęgami i dwiema poprzeczkami, mniejszą niż standardowe i też mosiądz i inna niż u pooshkinsa.

Napisano
Nie jestem znawcą klamer, ale ten ptok" to jakiś wypłosz" jest na dużą klamrę... Może wzór (sztanca) na małą klamrę bity był również na dużą blachę..... Proporcje...
Napisano
Myślę, że doszukiwanie się prawidłowości w kształtach wstęg, ogonków, układach herbów i przypisywanie ich do określonych formacji nie ma sensu, wszystkie te różnice zależały po prostu od wzorca sztancy używanego przez danego producenta. Idąc tropem wstęg i ogonków można dojść do fantasmagorycznych wniosków, tak jak Damian Czerniewicz w jednym ze swoich artykułów, gdzie podzielił ogonki" na gwardyjskie" i pozostałe":-) Chylę czoła przed ogromną wiedzą Pana Czerniewicza, ale akurat tamta kategoryzacja rozbawiła mnie na całego (odsyłam do numeru Odkrywcy z czerwca 2006 roku).
Napisano
Co ciekawe, w rogu mojej klamerki artyleryjskiej wybity jest tajemniczy numer 19.6, ale wzór chyba ten sam. Z tyłu podwójne zaczepy, dość delikatne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie