Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk większego kalibru

SHADOR

Pytanie

Napisano

Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w identyfikacji pocisku. Znaleziony w miejscu bitwy w kampani wrześniowej, ale również w późniejszym okresie miały tam miejsce witwy z udziałem Rrmii Radzieckiej. Pocisk kaliber około 13mm. Czubek pomalowany jakby czarną emalią.

pozdrowienia z Bydgoszczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki domyśliłem się, tylko wydało mi się mało prawdopodobne, że tamte pociski z załączonego linku trafiły się niewystrzelone.

pozdrawiam
Napisano
kolego SHADOR,kulka bezpieczna,czarny kolor oznaczał pospolity ppanc tj stalowy trzpień pod płaszczem,jakbyś miał kolorek żółty lub np czerwony to już zabawki typu dum-dum
pozdr
Napisano
Dzięki wszystkim !

Wprawdzie wolałbym, żeby to był Browning, ale raczej skłaniam się to DSzK ;-(

Wokoło było nieco śladów bytności Armii Czerwonej. Pocisk z okolic Bukowca :]

pozdr
Napisano
PG na jakiej podstawie twierdzisz, że ten powyżej to standardowy" Browning? W linku wklejonym przez Pablo.wp wrzuciłem fotkę mojego Browninga, który różni się od twojego. A o którym też mółbym napisać, że to standardowy .50 cal. Co do oryginalności" mojego nie mam najmniejszych wątpliwości.
Pzdr
Napisano

Seeker, twierdzę tak na podstawie własnych doświadczeń - troszkę tego typu pocisków przewinęło mi się przez łapy" :) Mimo różnic w kolorystyce, pocisk (przynajmniej u mnie) zawsze wyglądał tak samo (powyżej DSzK, poniżej Browning), co do oryginalności również nie mam najmniejszych wątpliwości :)
Pozdrawiam

Napisano
Tak delikatnie odgrzewając temat.

Nie mogę znaleźć jaką konstrukcję ma kula z błyszczącym czubem, takim miedzianym.

Macie jakąś ściągę? przeglądałem te co są dołączone do wątku i nie tylko i lipa :/

pozdr
Napisano
Wybacz dociekliwość i czepialstwo, ale do tej rusznicy mi kaliber nie pasuje (14,5). Mój pocisk to nieco ponad 13mm. Suwmiarka pokazuje 13.06mm - tak na oko :]
Napisano
Tak na oko? Czy może suwmiarka jest skoszona? Stawiam 12,7mm DSzK Diegtiariewa-Szpagina Krupnokalibiernyj
lub jeszcze możę być Browning 0,5 cal. Pospolite fanty!
Napisano
PG to, że twój browning to oryginał to nie wątpię. To co chciałem powiedzieć wyjaśnił vis. Z tym, że na załączonej fotce nie ma wszystkich typów stosowanych pocisków. Ale rozumiem, że chodziło o przedstawienie różnych kształtów. To samo można sprawdzić na municion. Natomiast nadal nikt nie podał róznic między dszk i .50 cal. Trudno je odróżnic. Wydaje mi się, że dszk ma wyraźniej zarysowane ścięcie" w tylnej części pocisku (stożek).
Pzdr
Napisano
Wracając do tematu swoje poglady, ze to półcalówka podpieram tym co widziałem na giełdach i dopytywałem się skąd i gdzie. Do 12,7 DSZK widziałem pociski z dwoma przetłoczeniami i na łuskach też były dwa zaciśnięcia mocujące pocisk w łusce, Browning ma jedną (chyba, że smugowy...). Pocisk Browninga był bardziej ępy" na czubku i miał inny profil na końcu. Jak znajdę fotkę to wstawię. Oczywiście rozważam te najpopularniejsze typy.
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie