41pp Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Chodzi o mjr. Ludwika Świdra,co wiem, lub wydaje się mi że wiem:1. Ostatni raz widziany 30.09.19392. Zamieszkiwał w domu Księcia" w Częstochowie /własność WP/3. Czyli 7DP, miał tam 4-pokojowe mieszkanie.4. Prawdopodobnie już przed 1918 był oficerem ????Czy ktoś z Kolegów mógłby przejrzeć Roczniki Oficerskie ??Robię to na ozkaz" mojej Mamy /98-latek/, był dla niej wujkiem.Proszę o pomoc!Obiecuję że, następnym razem, będę ścigał" tylko o kaprala!Pozdrawiam.GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 W pierwszym punkcie pomyłka chodzi o 30.08.1939GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 27 Czerwiec 2009 Share Napisano 27 Czerwiec 2009 W wykazach poległych nie znalazłem. Awansowany w okresie 1935 - 39 nie był. Zostały RO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Tak zostały RO i ustalenie daty urodzenia, bo jeśli 02.08.1893, to wszystko staje się jasne!!Dzięki.GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Ale to tylko moja sugestia !!może błędna.GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 27 Czerwiec 2009 Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Świder Ludwik 2.08.1893RO 1924 VM 26pp kpt. starszeństwo 1.06.1919RO 1928 VM 27pp mjr starszeństwo 1.01.1928RO 1932 VM KZ złoty 27pp mjrNa liście WP 1918 - 1921 jest mjr Świder Józef Jan z tą samą datą urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Bardzo dziękuję !Jest tylko małe ale":RO 1924 VM 26pp kpt. starszeństwo 1.06.1919Czy nie powinno być 25pp ??Bo wtedy mamy i zakończenie:http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwatera_na_%C5%81%C4%85czcehttp://www.videofact.com/straceni_lista_warszawa.htmCiekawe czym Major się zasłużył" waadzy ludowej, w latach 1939 - 1952 ??PozdrawiamGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 I jeszcze to:http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/64451/GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Nazwisko i imię ŚWIDER Ludwik, idem PUK[...]NAN LudwikNazwa WSR WarszawaNumer sprawy sądowej 431Rok 1952Wykonanie kary wykonano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 razem z:Nazwisko i imię FLIEGIER ZygmuntNazwa WSR WarszawaNumer sprawy sądowej 431Rok 1952Wykonanie kary -Dokument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 ten?:Ludwik ŚWIDER (1893-1952) Ur. 2 VIII 1893 w Krakowie, syn Jana i Marii z Broszkiewiczów. W okresie międzywojennym zawodowy oficer. Po II wojnie światowej przebywał w Niemczech, w 1951 zatrzymany w Berlinie przez Rosjan, w rok później przekazany władzom PRL. Wyrokiem WSR w Warszawie 23 VI 1952 skazany na karę śmierci. Rada Państwa nie skorzystała z prawa łaski. Stracony 19 XII 1952. L 2433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 AIPN, Teczki więźniów 1952, Świder Ludwik; Informator o osobach skazanych..., wg indeksu; H. Nakielski, Jako i my..., s. 112; Materiały przekazane przez Danutę Kazimierską z Warszawy (w zbiorach autora). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Wszystko się zgadza !Tylko ta mała ieścisłość" 26pp, - 25pp !!??Właśnie zakończyłem kolejne przesłuchanie" Mamy.Zadziwiające że, pomimo wieku pamięta tamte czasy jak z fotografii, a przyznam się do niecnych chwytów", rodem z NKWD-e + GSP. Poddawałem różne mało istotne wersje, nic z tego!! Jeszcze dostałem OPR abym nie robił z niej wariatki"!!! Bo ona doskonale pamięta!!!!!Co jeszcze ustaliłem po dzisiejszym konwejerze".Major, wówczas kapitan, służył w 25pp w Piotrkowie Tryb. Swoją przyszłą żonę poznał w księgarni na ul. Kaliskiej, gdzie pracowała, Lucynę z domu Widulińską.Może w RO jest oszibka"!?No, a czym się zasłużył" na berlińską operacje NKWD-e i błyskawiczny proces ??Ciekawe co porabiał" w czasie okupacji!!!Mama adała" nową informacje, ale muszę ją sprawdzić, jak zwykle sposobem jak wyżej, a to wymaga troszkę czasu !!Pozdrawiam i DziękujęGWPS. A tak na marginesie, to mam pecha do tych swoich" Majorów, żaden nie umarł w swoim łóżku!Strach się bać, co będzie z Kapralami, no Eugeniusz Dmochowski to chociaż ma pomnik i mogiłę na rynku w Żelechowie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Kopii jak się dostać" do AIPN ?GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Tylko te numery pułków mnie gryzą"!Bo tak to wszystko gra"GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 I jeszcze małe sprostowanie, może nieistotne, ale d. Kaliska, to chyba dzisiejsza Słowackiego ?????gw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Zgodnie z wolą Autora wątku i prawdą kalendarza wątek ląduje w Historii współczesnej". Powodem jest wyrok kary śmierci dla majora Świdra.Jednocześnie ( ale to trochę na opak by było ) wątek powinien żyć w II RP- tam wydaje się należy szukać powodów dla których NKWD polowało na Majora. Wątek 41pp mógłby zostać również w Wojnach- może między 1939 a 1945 Major coś przeskrobał"?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 jeżeli dawna ul. Kaliska, to obecna Słowackiego - z Kasyna - Domu Księcia" - odległość niecałego kilometra..jeżeli stricte 7DP to pasować mogą jedynie 25 i 27pp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2009 totalku, nie tu chodzi o Piotrków Tryb., aby zweryfikować garnizon Majora, to były z mej strony takie działania poszlakowe". Wczoraj wieczorem uzyskałem info. że była na ślubie Ludwika z Lucyną, który odbył się w 1926-27, w piotrkowskiej Farze".Tak że uważam identyfikację za 100% pewną !!!!Czyli w RO wystąpiło przekłamanie" !!Został ten okres 1939-1952.PozdrawiamGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Yeti, masz rację Kara Śmierci, przesądza o umieszczeniu wątku w tym Temacie. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle; nie śniło mi się, że ta kwerenda" będzie miała taki FINAŁ !!!PozdrawiamGWPS. szkoda że nie umieściłeś drogowskazu" w uprzednim miejscu pobytu" wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 no i następne info...można Majora posłuchać...http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/64451/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 kopii!! nie otwiera się pomimo zalogowania".GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 Grzesiu mail.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 17 Marzec 2011 Autor Share Napisano 17 Marzec 2011 Dobrze że, w temacie dzięki Kol. G. Rycho coś się ruszyło, bardzo ciekawe sprawy wychodzą", zobaczymy co dalej!PS. Mam jeszcze jednego delikwenta" w randze tym razem ppłk, ale nie chcę być posądzony o epotyzm".GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 17 Marzec 2011 Autor Share Napisano 17 Marzec 2011 Ponieważ informacje, pozyskał Kol. Gruby Rycho, to w/m On, decyduje, czy umieścić to na Forum, czy nie. Myślę że, pomimo spraw drażliwych, osobistych, rodzinnych, sprawa powinna być upubliczniona, ku pamięci Tego który skończył z ołowiem w tyle głowy. Jako już ostatni potomek, tej gałęzi rodziny Widulińskich, udzielam pełnych pełnomocnictw Grubemu Rychowi.Może na początek warto by było abyś opublikował część @, przysłanego do mnie.PozdrawiamGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.