Kamiljan Napisano 23 Czerwiec 2009 Autor Napisano 23 Czerwiec 2009 po rozbiorce starej stodoly dziadek przystapil do ciecia bali krokwiowych na opał - a tu proszę bardzo, musiala trafic jeszcze w stojace drzewo przed obróbką:) , cos podobnego juz widzialem na forum tyle ze obrosnieta korzeniem
maxim026 Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 jaka jest średnica tej kulki??? może jest ona od muszkietu???fajna ciekawostka i ciekawy eksponat na półke.Zdrów
sławek1989 Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 W tym przypadku to trafienie miało miejsce raczej już po ścieciu drzewa. Po trafieniu w zdrowe drzewo pocisk wlaśnie zostaje obrośniety i sciśle przylega a tu wyglada tak jak by można było wydłubać nożem czymś innym.
Swiety82 Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Tak btw pocisków w drewnie...Ojciec znajomego, ok 40-tki-opowiadał jak za gówniarza znaleźli w dziupli w drzewie taśmy z nabojami-mówi ze pewnie do tej pory tam leżą-jedną wyciągnęli i zakopali później, reszta została... ciekawe jak teraz to wygląda. Ktoś się kiedyś zdziwi przy ścince".
woytas Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 jak jakies 10 lat temu pracowalem przy scince drzew to tylko iskry lecialy przy cieciu w pewnym parku... Lancuchy zreszta tez lecialy...
abcd Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Zapewne kula z kartacza lub szrapnela,czy w latach 1914/15 lub Wrześniu 39 nie miały miejsca w okolicy jakieś imprezy militarne?
Kamiljan Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 otoz histria mowi ze w okolicy stodoly nic sie nie dzialo, tym bardziej ze rodzina ktora tam mieszka liczy pare pokolen i nikt nie pamieta aby cos tam dudniło, kulka od muszkietu nie pochodzi napewno, srednica szrapnelowska:), dziwi mnie strasznie skad tam sie wzieła
dago2 Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 Ja też znalazłem taką kulkę w drzewie.z annenberskich" lasów;-)
michal123456789 Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 Kspitalna sprawa na półkę lub do gablotki! Z ciekawości jakim cudem ja znalazłeś? Gratuluje.
sławek1989 Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 nic specjalnego:) Sam też znalazłem coś takiego z tym ze były to pociski ołowiane.
chemik3 Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisano 26 Czerwiec 2009 ja też mam coś podobnego, na półce prezentuje się naprawdę znakomicie
hali11 Napisano 27 Czerwiec 2009 Napisano 27 Czerwiec 2009 moj znajomy ma tartak kiedys jak przecinal drewno na deski zerwala sie pila po ogledzinach okazalo sie ze w drewnie tkwi podkowa kiedus musial ktos wlozyc podkowe do jakies dziupli lub pekniecia podkowa obrosla i teraz jest z tego naprawde fajny i chyba jeduny stul
rysio Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 W latach 90-tych u mojej ciotki na działce w starej wierzbie został w podobny sposób znaleziony granat niemiecki.Drzewo było cięte wzdłuż na opał siekierą, a tnący miał na tyle dużo szczęścia, że po przepołowieniu narzędziem pnia (prawdopodobnie wierzba była już spruchniała) w jednej z połówek zobaczył granat. Do znaleziska zostali wezwani saperzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.