Skocz do zawartości
  • 0

element sygnowany PERKUN 1931 oraz WP

Rabi79

Pytanie

Napisano

witam.
Będę wdzięczny za pomoc w id tego przedmiotu, sygnatury jak na zdjęciach. niecałe 2m od niego wyszedł stalowy element na zdjęciach poniżej. Pozdrawiam!!!!!

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spróbuj to zrobić w miarę delikatnie, bo zdarza się że żelazo nie chce puścić i urywana jest klapka...
Napisano

witam.
Będę wdzięczny za pomoc w id tego przedmiotu, sygnatury jak na zdjęciach. niecałe 2m od niego wyszedł stalowy element na zdjęciach poniżej. Pozdrawiam!!!!!

Napisano
Dodam jeszcze że taki antyzapiaszczacz z sygnaturą Perkun jest znacznie rzadziej spotykany niż Kranc & Łempicki...
Napisano
dziękuje Panowie za błyskawiczną pomoc. w takim razie ta stalowa płytka może nie mieć żadnego związku. Pozdrawiam!!!!!
Napisano
Mnie się tam wydaje, że potoczna nazwa „zapiaszczasz” niewiele ma wspólnego z rzeczywistą funkcją tego „ustrojstwa”...
Coś mi się wydaje, że ta nakładka chroniła koronę lufy w czasie czyszczenia jej- stalowy wycior nie ocierał się o ściankę lufy, lecz o sporo mniejszy otwór w „zapiaszczaczu”).
Gdyby ktoś strzelił z założonym” zapiaszczaczem”- odleciałby on razem z pociskiem uszkadzając karabin. Otwór w jego wylocie jest sporo mniejszy od kalibru broni.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ja też bym zaryzykował… Długie moczenie w jakimś „nawilżaczu” i może coś z tego wyjdzie. W tym „ustrojstwie” ruchoma jest jeszcze jedna część – stalowy wewnętrzny element mosiężnej całości. Po odpowiednim nasączeniu spróbuj w „zapiaszczasz” włożyć imitację lufy i stuknij tą lufę do przodu …
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie