Skocz do zawartości

jak usunąc czerwony nalot?

hubciu93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam taki oto krzyżyk, niestety pokryty czerwonym nalotem. Na jednym ramieniu wyraźnie widać przebłyski gołego metalu( chyba mosiądz). Znaleziony na plaży, a później przez ok. 10 lat przechowywany na półce z kawą. Do tej pory przecierałem go tylko oliwą z oliwek ( bez moczenia).
Czy da się jakoś usunąć ten nalot? Czy lepiej zostawić jak jest?

Nie wiem co robił z nim jego poprzedni właściciel, ale ja tego krzyża na pewno tak nie załatwiłem. To pierwsza taka rzecz u mnie w kolekcji i dlatego właśnie piszę z prośbą o sposób na konserwację, bo nie chciał bym pogorszyć jego stanu.

Daj go w aceton jezeli to lakier do paznokci albo farba to zejdzie. Jest to raczej bezpieczna metoda otłuszczam nim monetki po oliwce nigdy nic im złego nie zrobił, a dodatkowo pomaga usunąć zbryloną i stwardniałą ziemie która się przykleiła do monet.

Tak wygląda mosiądz jak brakuje w stopie cynku i zostaje miedz. Cynk się powierzchniowo utlenił i go tam po prostu nie ma, pozostała miedz i taki ma kolor. Nie da się uzupełnić cynku w stopie, można jedynie spolerować utlenioną warstwe, co odradzam!
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie