hubciu93 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam Mam taki oto krzyżyk, niestety pokryty czerwonym nalotem. Na jednym ramieniu wyraźnie widać przebłyski gołego metalu( chyba mosiądz). Znaleziony na plaży, a później przez ok. 10 lat przechowywany na półce z kawą. Do tej pory przecierałem go tylko oliwą z oliwek ( bez moczenia).Czy da się jakoś usunąć ten nalot? Czy lepiej zostawić jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Kiwi do mosiądzu? I to kilka razy... nalot wygląda jakbyś moczył w occie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Nie wiem co robił z nim jego poprzedni właściciel, ale ja tego krzyża na pewno tak nie załatwiłem. To pierwsza taka rzecz u mnie w kolekcji i dlatego właśnie piszę z prośbą o sposób na konserwację, bo nie chciał bym pogorszyć jego stanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 A czy możliwe jest, że dostał tego osadu od morskiej wody?Trochę dziwne, ale osad jest tylko na jednej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 a czy to nie jest po prostu czerwona farba?? bo na zdjęciu mi tak właśnie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 To chyba lakier do paznokci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Daj go w aceton jezeli to lakier do paznokci albo farba to zejdzie. Jest to raczej bezpieczna metoda otłuszczam nim monetki po oliwce nigdy nic im złego nie zrobił, a dodatkowo pomaga usunąć zbryloną i stwardniałą ziemie która się przykleiła do monet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 odtłuszczam oczywiście przepraszam za błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Pewien jesteś ,że to 100% oryginał? Troszkę mi tu nie pasuje ten nalot... (tzn jak wy to nazwaliście lakier do paznokci, od razy skojarzyło mi się z celowym podstarzeniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Na pewno to jest oryginał. Przedmiot dostałem od osoby, która interesuje się historią mojego regionu, ale niestety, fant znaleziony nad morzem i bez żalu został przekazany mi. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 13 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Krzyż przetarłem acetonem i nic, nawet szmatka lekko się nie zabrudziła. I co dalej??? Wrzucić go do oliwki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Oliwka nic nie da. JA czerwony nalot z przedmiotow mosieżnych elektroliza usuwałem pozniej co prawda przedmiot dalej miał barwa miedzi z tym ze połysk był wiekszy. Proponuje zostawic tak jak jest, łatwo coś zepsuć a szkoda by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Tak wygląda mosiądz jak brakuje w stopie cynku i zostaje miedz. Cynk się powierzchniowo utlenił i go tam po prostu nie ma, pozostała miedz i taki ma kolor. Nie da się uzupełnić cynku w stopie, można jedynie spolerować utlenioną warstwe, co odradzam!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.