Skocz do zawartości

stosy kamieni

Poganin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeśli ktoś już spotkał się z czymś podobnym,lub wie co tam mogło byc to proszę o jakiekolwiek info, gdyż szukałem w różnorakich zródłach i nic

Napisano
w Bieszczadach też są takie stosy, które powstawały w okresie uprawy pól, które teraz są pochłonięte przez las. Czyli chłop orając trafiał na kamienie i rzucał je na skraju pola na stos. Drut kolczasty mógł rozdzielać działki, ale to tylko moja teoria. pozdro
Napisano
Jeśli drut kolczasty wrośnięty w dęby ma związek z kamieniami a na to wygląda to przykładowo: średnica pnia 55cm. mierzone na wysokości piersi tj. 130cm. wiek szacowany - 120lat, obwód pnia na wysokości piersi (130cm.)600cm - wiek 350-400 lat.Przy obwodach w okolicy 500 cm. przyrost średnicy ok. 1 cm. rocznie.Tyle z internetu.Trzeba jeszcze na miejscu zmierzyć głębokość" wrośnięcia drutu.Polecam rozmowę z mieszkańcami w okolicy i weryfikację wykrywaczem.
Napisano
Paweł ma rację. Zwały drobnego kamienia to tzw. kamienice czyli kamienie wydobywane z pól uprawnych i składane na ich granicach . Dlatego znajdujesz tam resztki drutu kolczastego. To, że znajdują się w środku lasu także nie jest dziwne, a świadzczy tylko o rozmiarach areału który przestał być eksploatowany przez rolników. Wiek drzew wskazuje czas zaprzestania uprawy. Pryzmy kamienia spotkasz szczególnie w górach na terenach dawnych zniszczonych i opuszczonych wsi np. w Bieszczadach lub Beskidzie Niskim.
Bardzo dużo tego typu kamienic jest w górskich lasach Kotliny Kłodzkiej np w okolicach Bystrzycy. Jeśli koło nich pochodzisz to znajdziesz zdziczałe drzewa owocowe i gruzy domów. Przyroda szybko odzyskuje tereny które wyrwał jej kiedyś człowiek. Od ostatniej wojny minęło 60 lat a to wystarczający okres żeby granica lasu przesunęła się nawet naturalnie o kilkaset metrów.
pozdr.
hilary
Napisano
Koledzy mają rację-kamienie pochodzą z pól.Niedaleko mnie jest identyczne,wciąż eksploatowane pole otoczone lasem.Na skraju lasu leżą powyrzucane kamienie wyorane z pola.Między dębami okalającymi to pole jest też właśnie rozciągnięty drut kolczasty wrośnięty w pnie.Zastanawiałem się w jakim celu,gdyż drut jest na wysokości ok 1.5 metra od gruntu.Być może jako ochronę przed zwierzętami gospodaż rozciągał na tych drutach coś w rodzaju siatki.Dzik już tego nie przeskoczy,ale sarna chyba da radę?!Tyle tylko,że pole nie jest otoczone tym drutem ze wszystkich stron i zwierzyna mogłaby wejść od strony nieosłoniętej.Dziwna sprawa z tym drtem...
Napisano
A może kurhany? Ku temu bym się skłaniał...
A drut kolczasty został wynaleziony niewiele ponad 150 lat temu wiec te dęby już dawno tam stały...
Pozdrawiam
Napisano

pewnie koledzy macie sporo racji, jakiś km od danego miejsca była stara wioska po której dziś zostały tylko fundamenty domów i las je wchłonął, wokół tego miejsca gdzie kamienie można spotkac kilka starych powykręcanych czereśni. Pytałem starszych ludzi,ale twierdzą że odkąd pamiętają to był tam tylko las.(inna sprawa że to ziemie odzyskane i oni ani ich ojcowie nie wiedzieli co było przed ich osiedleniem).Miejsce jest potocznie nazywane przez leśników,myśliwych Dębowym Wzgórzem. Stare mapy przestudiowałem z rozbieżnymi efektami. Dęby są bardzo stare,niektórych nawet nie można objąc.
mam pewne wątpliwości że było tam pole,gdyż dany obszar to po prostu górki. Idąc śladem drutu spostrzegłem że to właśnie owa góra była nim ogrodzona w około,zamykając wzgórze w kręgu ,a nie że odgradzał ewentualne pole. Lecz trafił się jeszcze jeden ślad, taka kosa .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie