Skocz do zawartości

Piknik militarny Hażlach 26-28 czerwiec

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ubaw miałem niezły przeglądając te zdjęcia, ale... Skoro ci ludzie nie wstydzą się tak wyglądać to nie zdziwił bym się gdyby nie wstydzili się także mówić i robić różne głupoty. Zastanawiam się czy normalne grupy rekonstukcyjne, które wkładają ogromną pracę (i pieniądze) w to co robią, nie powinny jakoś zareagować na to co tam się wyprawia...

Czy możemy przyjąć, że bohaterowie fotek - uczestnicy zlotu zblamowali się, obśmialiśmy zbiorowo tę hucpę i.... już ? Basta, koniec? Takimi pojedynczymi wybuchami radości zaśmiecacie tylko forum, które nie jest z gumy, a potem zdziwienie, że ten lub ów wątek zaginął w mrokach"

Widoczni dwaj bohaterowie nie byli uczestnikami pikniku. Tłumaczyć się nie będę i nie mam ochoty bo osób które lubią bić pianę jest na forum masa. Zjawcie się na zlocie, pokażcie się, można normalnie porozmawiać, zobaczcie kto jest uczestnikiem pikniku a kto tylko paraduje w bele czym. Impreza nie miała charakteru zamkniętego, tak więc widać efekty w galerii. Na każdej imprezie znajdziecie tego typu fotki, tylko jakoś nikt nie chce ich upubliczniać, bo Bzura to impreza duża, a Wyry takie, itp. Róbcie dobrze to co macie robić ! i nie przypisujcie ludziom winy za bohaterów powyższych fotek.

Nie pozdrawiam pianobijców

Osoby, które nie są członkami grupy rekonstrukcyjnej a jedynie pajacami ubranymi w mundury ze sfastą" tylko i wyłącznie dla zgrywy, powinny być przez organizatorów i zaproszone grupy natychmiast poproszone o zdjęcie mundurów. W przeciwnym wypadku należy wezwać policję bo noszenie sobie mundurku z symbolami nazistowskimi dla jaj" bezsprzecznie kwalifikuje się pod paragraf o propagowanie ideologii totalitarnych.

W mundury dowolnych armii powinni ubierać się wyłącznie ludzie poważni, którzy są członkami poważnych grup rekonstrukcyjnych, bo potem wypływają różne dziwne akcje, które są wodą na młyn dla mediów (i nie bez powodu). Tym samym NORMALNI rekonstruktorzy mogą mieć przez to zszarganą opinię bo ciemny lud lubi uogólnienia i stereotypy.

Rzekłem...

Moglyn, jak Ciebie dobrze zrozumialem to przebranie tych chłopcow za np Teletubisie byloby ok i ze wszech miar pozyteczne i wychowawcze ?? a nie uwazasz ze moze to lepiej ze dzieciaki paraduja w polskich mundurach i jest to jakis element wychowania patriotycznego ( czym skorupka za młodu itd) niz siedza przed kompami gdzie odmóżdzaja sie dokumentnie za pomoca gier ??? a mundur WP owszem jest pod ochrona prawna pod warunkiem ze jest to wzor obecnie stosowany w WP.
A teraz szersza dygresja ....czytam posty szanownych przedmowcow i widzę ze watek o Lipce szanowny moderator Dunczyk chyba jednak za wczesnie zakonczył, bo cisnienie jak widac jest w tej materii dalej wielkie i tzw srodowisko znow chce apelowac kontrolowac i monitorowac ;-)))) ...zgadzam się jednakże z konkluzja kolegi Artuta .... tyle tylko ze osobnicy przedstawieni na owej fotografi ( i kilku innych) z owym piknikiem nie mieli wiele wspolnego, bo owe zdjecia zostaly wykonane podczas przejazdu kolumny pojazdow poza teren pikniku, a organizator niestety nie mial wplywu na to kto i w jakim wdzianku kreci sie dookola pojazdow ... i tyle sie dowiedzialem u źrodła, jako ze bylem na owym pikniku owego feralnego dnia choc w tym przejezdzie nie uczestniczyłem..... jaki z tego wniosek natury ogolniejszej ??? najwidoczniej trzeba zacząć robic imprezy zamkniete, bo w obecnej konwencji nie ma fizycznej mozliwosci zapanowania nad wyleganiem sie takich potworkow przy okazji wiekszosci zlotow.

Do munduru trzeba dorosnąć. Po drodze można zaliczyć kilka szczebli, np. harcerstwo. Te dzieciaki ze zdjęcia moim zdaniem nie mają żadnej świadomości. Czy to jest mundur WP, czy Gestapo, to dla nich to żadna różnica. Niezdrowe ambicje niektórych zawodników" dosłownie zwalają z nóg. Były już w reko dziewczyny (narzeczone?), teraz są dzieci, czekam jeszcze na teściów (zwłaszcza teściowe)...
Pozdro!
PS. Aha, ewentualne argumenty w rodzaju, że przed wojną też przebierano dzieci w mundury wojskowe jest niepoważny...

Mi osobiście nie przeszkadza ubieranie dzieci w polskie, wojskowe mundury. Dzieci zawsze lubią się przebierać a biegając w polskim mundurze na pewno więcej pozytywnych rzeczy nauczą się niż w stroju Harrego Pottera czy indianina.

Nie zmienia to faktu, że pajacowanie w mundurach SS nie będąc rekonstruktorem, który bierze udział w inscenizacji historycznej to zwykły debilizm i sprawa, na którą są paragrafy.

Nie mam zamiaru pouczać organizatorów imprezy czy wypisywać tu jakiekolwiek do nich zarzuty. Uważam jednak, że widząc takich klaunów w mundurkach ze sfastą" należy zareagować w odpowiedni sposób.

W mundurach armii niemieckiej powinno występować się wyłącznie na imprezach, inscenizacjach itp. Ale robić to powinny wyłącznie osoby normalne, rozsądne i wyłącznie na potrzeby danego wydarzenia.

przypomniało mi się jak na Mławie 2008 w sobotę na kilka godzin przed rekonstrukcją atotu na Mławę" zaczeło paradować na mieście pięciu kolesie ubranych troszkę na 39, troszkę na LWP, i troszkę ..... niewiadomo na co. Byłem zwykłym uczestnikiem a nie organizatorem, ale poszedłem do Jazłowiaka i powiedziałem mu o tej dziwnej paradzie. Za pięć minut poradowali .....ale w cywilkach. Czyli jak się chce to można. Wszyscy odpowiadamy za to jak nas będą postrzegać inni. Jeżeli raz, drugi, trzeci pozwolimy na to żeby tacy ludzie podłączali się pod imprezy to będzie ich coraz więcej. A koniec jest taki że organizatorzy się dwoją i troją żeby wszystko było OK, poważni rekonstruktorzy poświęcają swój czas i pieniądze żeby się pokazać i wszystko idzie się p...... bo nikt nie zwrócił uwagi jakimś przebierańcom

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie