bartols Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 komora zamek magazynek są oryginalne,a ja nigdy nie spotkałem się żeby jakiś myśliwy miał oryginalną wojskową wersje karabinu" - może się mylę, ale o ile dobrze pamiętam to wg ustawy o broni i amunicji pozwolenie na broń myśliwską nie obejmuje żadnego karabinu, który był lub jest na wyposażeniu wojska (któryś podpunkt ją wykreśla). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester/Fidest Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 witajcietez mam takiego mausera przerobionego na sztucer niedawno byl temat na odkrywcy i nei ma sie co dziwic w moim o pochodzeniu wojennym swiadczy luneta wojennej produkcji i nabity jeden wafamacik reszty numerów poza seryjnym kompletu (43) tak jak u kolegi 11 nie widac rozbierac nei rozbierałem ale dojscie co to było jest trudne papier na bron pokazuje tylko numer seryjny 125 i nic wiecej zadnej daty itd... a takich przeróbek jest sporo i co ciekawsze czesto sa mylone z brania typu mauser czyli jakas stara CZ lub inne dranstwo ale tez wartosciowe jak by nie lookac na nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 10 Maj 2009 Autor Share Napisano 10 Maj 2009 Zeszłego roku w maju byłem na zawodach strzeleckich w Miastku jeden z uczestników miał w 90% oryginalnego mauzera z 1 wojny żeby nie montaż na optykę to resztę było oryginalne nawet kolba,rozmawiałem z tym Panem i pytałem o pochodzenie karabinu to opowiadał że jest u nich przekazywany z pokolenia na pokolenie,a wracając to sztucera z wątku to rusznikarz ze słupska stwierdził że numery są oryginalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 No to w koncu co to jest, bo ani wygladem,ani kalibrem k98 nie przypomina. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Chyba już wszystko co się dało powiedzieć o nim zostało powiedziane. Zbierajac to do kupy, mamy:sztucer zbudowany z wykożystaniem części od jakiejś odmiany Gew.98 używanej w III Rzeszy (komora zamkowa na 100% - wafenamty). Lufa przystosowana do amunicji 30-06 (przeróbka nie fabryczna a rusznikarska - widać chamsko nabite oznaczenia) pozbawiona oryginalnej nastawnej szczerbinki zastąpionej stałą. Przy zamku coś było kombinowane (gałka na rączce zamkowej jest chyba łezkowata" a nie okragła). Spust nie ma nic wspólnego z Mauserem 98.CZyli nie jest to żaden unikat :(i jeszcze takie zdjęcie, żeby wam do reszty zepsuć nastrój :P szkaradny, prawda?Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 A, dla wiadomości różnych tropicieli i obserwatorów - zdjecie znalezione w sieci http://www.mausershooters.org/k98k/k98kframe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 ten sztucer z oryginalnego mausera ma tylko komorę zamkowa i zamek na zdjęciu pierwszym -widac wyraznie znak ostrzelania broni (komory)-styczeń 38 roku numer 11 i oznaczenie kalibru zostały nabite prawdopodobnie w polskim zakładzie rusznikarskim po wojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartols Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Kolor tej kolby powala - ja jednak wolę oryginalny kolorek;Dhttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/before.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 11 Maj 2009 Autor Share Napisano 11 Maj 2009 Panowie mi nie chodził co w tym Mauzerze jest nie oryginalne,tylko o numer seryjny 11 bo rusznikarz stwierdził że jest oryginalny numer nabity przez fabrykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 dobry towar pali ten twój rusznikarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 hehehehehe dobre Parowóz -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 hihi, ale wy to nie raz macie teksty xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Jak to rusznikarz z gatunku tych policyjnych to nie opierałbym się na jego opinii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel7.62 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 czy 11 to nie jest przypadkiem dawny kod fabryki w Radomiu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 '11' to prawdopodobnie TYLKO końcówka numeru seryjnego, np. 28611 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 co żeś Ciuchcia znowu przeskrobał ?:):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 daniel7.62 11 to faktycznie kod -Radomia :) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.