Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

komora zamek magazynek są oryginalne,a ja nigdy nie spotkałem się żeby jakiś myśliwy miał oryginalną wojskową wersje karabinu" - może się mylę, ale o ile dobrze pamiętam to wg ustawy o broni i amunicji pozwolenie na broń myśliwską nie obejmuje żadnego karabinu, który był lub jest na wyposażeniu wojska (któryś podpunkt ją wykreśla).

witajcie
tez mam takiego mausera przerobionego na sztucer niedawno byl temat na odkrywcy i nei ma sie co dziwic w moim o pochodzeniu wojennym swiadczy luneta wojennej produkcji i nabity jeden wafamacik reszty numerów poza seryjnym kompletu (43) tak jak u kolegi 11 nie widac rozbierac nei rozbierałem ale dojscie co to było jest trudne papier na bron pokazuje tylko numer seryjny 125 i nic wiecej zadnej daty itd... a takich przeróbek jest sporo i co ciekawsze czesto sa mylone z brania typu mauser czyli jakas stara CZ lub inne dranstwo ale tez wartosciowe jak by nie lookac na nie...

Zeszłego roku w maju byłem na zawodach strzeleckich w Miastku
jeden z uczestników miał w 90% oryginalnego mauzera z 1 wojny żeby nie montaż na optykę to resztę było oryginalne nawet kolba,rozmawiałem z tym Panem i pytałem o pochodzenie karabinu to opowiadał że jest u nich przekazywany z pokolenia na pokolenie,a wracając to sztucera z wątku to rusznikarz ze słupska stwierdził że numery są oryginalne.

Chyba już wszystko co się dało powiedzieć o nim zostało powiedziane. Zbierajac to do kupy, mamy:
sztucer zbudowany z wykożystaniem części od jakiejś odmiany Gew.98 używanej w III Rzeszy (komora zamkowa na 100% - wafenamty). Lufa przystosowana do amunicji 30-06 (przeróbka nie fabryczna a rusznikarska - widać chamsko nabite oznaczenia) pozbawiona oryginalnej nastawnej szczerbinki zastąpionej stałą. Przy zamku coś było kombinowane (gałka na rączce zamkowej jest chyba łezkowata" a nie okragła). Spust nie ma nic wspólnego z Mauserem 98.
CZyli nie jest to żaden unikat :(

i jeszcze takie zdjęcie, żeby wam do reszty zepsuć nastrój :P
szkaradny, prawda?

Zdrów!

ten sztucer z oryginalnego mausera ma tylko komorę zamkowa i zamek
na zdjęciu pierwszym -widac wyraznie znak ostrzelania broni (komory)-styczeń 38 roku

numer 11 i oznaczenie kalibru zostały nabite prawdopodobnie w polskim zakładzie rusznikarskim po wojnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie