kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 Witam!Mój kolega zaczął przygodę z myślistwem i po zdanych egzaminach otrzymaniu pozwolenia na broń szukał sztucera,i znalazł ogłoszenie w gazecie że 80 letni staruszek rezygnuje z łowiectwa i chce sprzedać broń,po wcześniejszym umówieniu pojechał pooglądał i kupił,na drugi dzień pojechał do rusznikarza żeby ustawić optykę,rusznikarz po chwili mało nie padł do tyłu,okazało się że jest to jeden z pierwszych mauzerów o numerze seryjnym 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 zd2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 zd3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 zd4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 zd5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tannenberg_1914 Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 11 to nie numer seryjnua cały mauzer jest beznadziejnie przerobiony na myśliwskiszkoda eksponatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 Bardzo ciekawa historia tego mauzera-ja tez jak bym chciał czyms takim sie pochwalic -wykombinował bym taka opowiesc....Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 to jest legal do sprawdzenia żeby nie było jakiś nie jasności,wiadomość dla smutnych panów pisać na priva podam lokalizacje sztucera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Jakis dziwny kaliber tego mausera. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Myślę,że nie ma się czym ekscytować.Może to i kiedyś był karabin Mauser jeden z pierwszych jak to Kolega napisał,ale teraz po tych przeróbkach jest to zwykły,bezpłciowy miotacz pocisków zwany sztucerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Jest to mauser i koniec, ciężko by było strzelac z czegoś co ma ponad 70 lat i jest orginalne. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 9 Maj 2009 Autor Share Napisano 9 Maj 2009 ale jak by nie było to jest fajna ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 mnie się wydaje ze to raczej cos zrobionego na wzór 98k, przypominające go niewiele wyglądem.wnioskując po napisach, albo jest to jakis paskudny skladak, albo cos zrobione na podobieństwo.mnie osobiscie nie ruszylo.zdrav!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 9 Maj 2009 Autor Share Napisano 9 Maj 2009 komora zamek magazynek są oryginalne,a ja nigdy nie spotkałem się żeby jakiś myśliwy miał oryginalną wojskową wersje karabinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 9 Maj 2009 Autor Share Napisano 9 Maj 2009 no i numer seryjny 11 to też rzadkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 No fakt jest to ciekawostka.Ale po czym ten rusznikarz stwierdził,że jest to jeden z pierwszych Mauserów wogóle? Bo tak to zrozumiałem.Czy tylko po tym niskim numerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 9 Maj 2009 Autor Share Napisano 9 Maj 2009 Tak po niskim numerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Egzemplarz po przeróbkach. Numer mógł zostać nabity dużo później. Spotkałem się z podwójnym biciem, tj. oryginalnym i drugim PRLowskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz102 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 pokaz sygnatury zamka. i koniecznie iglicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Jakis dziwny kaliber tego mausera."Przekalibrowany na popularny na zachodzie nabój 30-06 Springfield Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 8total4:mnie się wydaje ze to raczej cos zrobionego na wzór 98k, przypominające go niewiele wyglądem.wnioskując po napisach, albo jest to jakis paskudny skladak, albo cos zrobione na podobieństwo."Zauważ waffenamt na pierwszym foto. Ciekawy to fakt... Tyle że mnie jednak nie podnieca jakoś.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 http://www.mauser98k.internetdsl.pl/ginne.html na samym dole,wykopek sztucera myśliwskiego opartego na mauserze Gew 98,to będzie raczej to samo.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 aha kijow,gdyby kolega myśliwy potrzebował zapasową kolbę do takiego sztucera to proszę o kontakt na @.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festunguben Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 O boziu! Może to był Mauser samego łowczego Reich'u ;))) ???YOuł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tannenberg_1914 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 poraz kolejny piszę, że ta 11" to NIE JEST NIEMIECKI NUMER SERYJNY !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.