Skocz do zawartości

Stało się :(.Zakaz wstęp do lasu...

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
acer
A jak wygląda to badanie ściółki, które decyduje o zakazach?Jak często jest to robione i kto się tym zajmuje?
Pytam bo zawsze interesowała mnie praca leśników.

Pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W zasadzie nikt się tym nie zajmuje :)

Informacje są czerpane z automatycznych punktów pomiarowych
-stacji meteo podłączonych do sieci informatycznych.

Kiedyś stacje były objeżdżane przez zmotoryzowany personel, który dokonywał pomiarów.

W ten sposób ładna Pani w RDLP zajmująca się ochroną p-poż wie z komputera w ciągu kilku sekund wszystko o temeperaturze,ciśnieniu, opadzie i wilgotności ściółki leśnej. Podobnie możemy śledzić informacje w Nadleśnictwie. Na podstawie tego podejmowane są decyzje co do długości trwania dyżuru p-poż w n-ctwach i na wieżach dostrzegalniach p-poż. Także w zakresie podejmowania decyzji o lotach patrolowych (samoloty z płynnym środkiem gaśniczym).
Napisano
Ja pracuje w „lesie” zakaz wejścia do lasu zwalnia mnie z tego zakazu czy mam zakaz wejścia Ne teren zakładu pracy?
Napisano
Przed 2 godzinami przeżyłem w lesie burzę + gradobicie,to chyba za kare złamania zakazu:)niestety trwało to pół godziny więc na zniesienie zakazu niema co liczyć.
Napisano
To co swojemu przełożonemu mam poddać do reki zakaz wojewody czy słuzby leśnej do wstepu do lasu jako usprawiedliwienie nieobecności w pracy?
Napisano
acer gradu nie widziałeś ? ciebie to by nie miało gdzie nawet trafić :) a jak u ciebie suszy to naprawde nie moja wina :):)-pozdrawiam:):)
Napisano
no dobra za tą susze to przepraszam bije sie w piersi !!! zamówiłem deszcz u siebie a o acerku nie pomyślałem - pozdro
Napisano
Módlmy się...

MODLITWA O DESZCZ

Wszego dobrego Dawca i Szafarzu wieczny,
Tobie ziemia, spalona przez ogień słoneczny,
Modli się dżdża i smętne zioła pochylone,
I nadzieja oraczów, zboża upragnione.

Ściśni wilgotne chmury świętą ręką swoją,
A ony suchą ziemię i drzewa napoją
Ogniem zjęte; o, który z suchej skały zdroje
Niesłychane pobudzasz, okaż dary swoje!

Ty nocną rossę spuszczasz, Ty dostatkiem hojnym
Żywej wody dodawasz rzekom niespokojnym.
Ty przepaści nasycasz i łakome morze,
Stąd gwiazdy żywność mają i ogniste zorze.

Kiedy Ty chcesz, wszytek świat powodzią zatonie,
A kiedy chcesz, od ognia jako pióro wspłonie.

Jan Kochanowski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie