Zwierzu Napisano 10 Maj 2009 Autor Share Napisano 10 Maj 2009 acerA jak wygląda to badanie ściółki, które decyduje o zakazach?Jak często jest to robione i kto się tym zajmuje?Pytam bo zawsze interesowała mnie praca leśników.Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 W zasadzie nikt się tym nie zajmuje :)Informacje są czerpane z automatycznych punktów pomiarowych-stacji meteo podłączonych do sieci informatycznych.Kiedyś stacje były objeżdżane przez zmotoryzowany personel, który dokonywał pomiarów.W ten sposób ładna Pani w RDLP zajmująca się ochroną p-poż wie z komputera w ciągu kilku sekund wszystko o temeperaturze,ciśnieniu, opadzie i wilgotności ściółki leśnej. Podobnie możemy śledzić informacje w Nadleśnictwie. Na podstawie tego podejmowane są decyzje co do długości trwania dyżuru p-poż w n-ctwach i na wieżach dostrzegalniach p-poż. Także w zakresie podejmowania decyzji o lotach patrolowych (samoloty z płynnym środkiem gaśniczym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 na szczęście już leje :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opol12 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Ja pracuje w „lesie” zakaz wejścia do lasu zwalnia mnie z tego zakazu czy mam zakaz wejścia Ne teren zakładu pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opol12 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Oczywiście w dniach zakazu wejścia do lasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Przed 2 godzinami przeżyłem w lesie burzę + gradobicie,to chyba za kare złamania zakazu:)niestety trwało to pół godziny więc na zniesienie zakazu niema co liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 na szczęście już leje :):)Na nieszczęście nie leje...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 acer nie pisze że lejesz :):) tylko że u mnie leje i nawet gradem wali :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opol12 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Dzięki acer za odpowiedż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 nie wiem czy grad będzie dobrze widać :):)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 widać :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 nawet gradem wali :):)A w głowę nie trafiło ??U mnie susza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opol12 Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 To co swojemu przełożonemu mam poddać do reki zakaz wojewody czy słuzby leśnej do wstepu do lasu jako usprawiedliwienie nieobecności w pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 acer gradu nie widziałeś ? ciebie to by nie miało gdzie nawet trafić :) a jak u ciebie suszy to naprawde nie moja wina :):)-pozdrawiam:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 ciebie to by nie miało gdzie nawet trafić"Ciebie chyba z 5 razy trafiło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 a ty to jesteś be - a ty to jesteś be 5 razy i tak dalej i tak dalej - tyle masz do powiedzenia na forum ? żenuaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 acer i nie małpuj już tymi cudzysłowami -napisz coś od siebie - o co ci chodzi o grad ? susze ? walenie ? frustracje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 khm khmmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 oooi sprawa załatwiona.i wilk głodny i owca poszarpana ;]]]]pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 http://www.youtube.com/watch?v=2QcWi0SuNGU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 no dobra za tą susze to przepraszam bije sie w piersi !!! zamówiłem deszcz u siebie a o acerku nie pomyślałem - pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Módlmy się...MODLITWA O DESZCZWszego dobrego Dawca i Szafarzu wieczny,Tobie ziemia, spalona przez ogień słoneczny,Modli się dżdża i smętne zioła pochylone,I nadzieja oraczów, zboża upragnione.Ściśni wilgotne chmury świętą ręką swoją,A ony suchą ziemię i drzewa napojąOgniem zjęte; o, który z suchej skały zdrojeNiesłychane pobudzasz, okaż dary swoje!Ty nocną rossę spuszczasz, Ty dostatkiem hojnymŻywej wody dodawasz rzekom niespokojnym.Ty przepaści nasycasz i łakome morze,Stąd gwiazdy żywność mają i ogniste zorze.Kiedy Ty chcesz, wszytek świat powodzią zatonie,A kiedy chcesz, od ognia jako pióro wspłonie. Jan Kochanowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 vis1939 uspokój sie -już widzę te stany ... powodziowe :):) znowu będzie na huka :):) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.