acer Napisano 3 Maj 2009 Share Napisano 3 Maj 2009 Żałuję, że się nie wybrałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2009 Share Napisano 3 Maj 2009 Dzięki za zdjęcia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 3 Maj 2009 Share Napisano 3 Maj 2009 Ja się wybrałem, ale po drodze zjebał mi się samochód i pomoc drogowa skasowała mnie za holowanie 200 zl. No cóż tydzień trzeba będzie jeść trawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Będę uszczypliwy:rekonstrukcja bitwy, to jedno,pokaz musztry, czy inscenizacja, to już inna bajkaJakby komuś słów brakowało,to jest jeszcze:rekorekokomrokokofestynpiknikMix wszystkiego wyszedł z tego,bo ani Sten nie pasuje do 39 roku,ani też piechurzy w pełnym umundurowaniu i oporządzeniu z 39 roku nie pasują do AK.Szanujcie historię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaz Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Faktycznie, mix był i to spory.. Słowika w '39 r. broniły oddziały kombinowane, wszystko co płk. Glabiszowi udało się zebrać z garnizonów Kielce i Radom + dziewczyny z Przysposobienia Wojskowego Kobiet, harcerze i inni. Wiadomo, sten nie pasuje do rekonstrukcji września tak jak mg42 czy ciężarówka z palmą DAK na burcie. Ale to jest czepianie się. Ważne to, że 2 maja został w pewien, całkiem sympatyczny sposób uczczony, ważne, że była przy tym rzetelna informacja historyczna, ważne, że ludzie przyszli, zobaczyli, i może komuś jakieś wiadomości po tej reko/festynie/pikniku w głowie zostaną.I to jest ważne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Ciężarówką DAK-u też byłem zakoczony, ale bardziej mnie zaskoczyły wspomnienia ludzi kórzy takowe w Kieleckim w czasie wojny widywali (oczywiście nie w 1939) i to dość często.DUUUŻYM plusem imprezy był doskonale przygotowany merytorycznie i historycznie komentarz i tło dzwiękowe (doskonale maskujące braki w broni strzelającej - stąd też pojawiace się w wrześniowym tle steny).Nie wiem czy dużo przesadzę ale komentarz bił na głowę większość większych imprez w których brałem udział.Tak w zasadzie to rekonstruktorzy byli tylko ilustracją do tej wspaniałej opowieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Kubaz - skąd masz informację o udziale Przysposobienia Wojskowego Kobiet w obronie Słowika? Dla jasności walczyli tam nie żołnierze zebrani z kieleckiego i radomskiego garnizonu, a kompania piechoty zebrana z rozbitej w Lasach Janowskich 7 DP. Kompanią tą (posiadającą kilka ckm i kbppanc.) dowodził d-ca 74 pp, płk Wacław Wilniewczyc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaz Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Dzięki bjar_1 za sprostowanie, grupa płk. Glabisza walczyła w rejonie Kajetanowa, Zagnańska, a nie jak wcześniej pisałem Słowika.. A o tej grupie PWK gdzieś czytałem, jak znajdę tą informację to postaram się zamieścić..Pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Byłbym wdzięczny, ostatnio zajmuję się właśnie grupą Glabisza i obroną Kielc, ale informacji o dziewczynach z Przysposobienia Wojskowego Kobiet i harcerzach nigdzie nie spotkałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 O udziale w walkach harcerzy wspomina za Massalskim (Harcerstwo") Zarzycki w Południowym zrupowaniu armii Prusy".Też ostatnio próbuję zebrać coś na temat grupy Glabisza.Z takich moich przemyśleń, obserwacji terenowych i rozmów z ludźmi wyłania się że Wilniewczyc zorganizował obronę raczej nie na Słowiku a bliżej Kielc, może nawet już w okolicy Kadzielni (choć i tu rozwinięcie sił obu stron mogło sięgać aż po Słowik)Na Słowiku prawdopodobnie doszło tylko do starcia z jakimiś oddziałami oddziału Buczka (choć są i tacy którzy twierdzą że żadnych walk na samym Słowiku nie było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dionizy3 Napisano 5 Maj 2009 Share Napisano 5 Maj 2009 W Piekoszowie odbyło się Widowisko Historyczne pod nazwą W OBRONIE BIAŁO-CZERWONEJ". Szanujemy historię kolego Horhe dlatego nie było żadnego miksu. Przedstawiliśmy niezależne od siebie epizody związane terytorialnie z okolicą. 1. Pokaz Kawalerii. 2.Potyczka na Słowku. 3. Walka oddziału Wilka na stacji w Piekoszowie. 4. Bitwa oddziału Kajtka w niedalekiej Jaworzni.Co do uwag:-oczywiście, że ciężarówka nie pasuje do 39, ale dysponujemy tylko taką, czeka ją zresztą malowanie i problem zostanie rozwiązany.-sten w 39 - bez komentarza. Broń została dodana tylko w celu wzmocnienia ognia. Łącznie było 14.-w akcjach AK nie występował nikt w wyposażeniu z 39 -co do jadła i napoju: Gmian zapewniła bezpłatną groch.. i napoje.Dziękuję za celne uwagi. Dzieki obecnym i tym co auta...Zapraszam 2 sierpnia do Kielc - Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych JODŁA organizuje rekonstrukcję rozbicia więzienia z 1945 roku. Zaś 20 września w szewcach koło Kielc kolejny Piknik Historyczny albo mix 4 epizody z II wojny światowej:1.Wjazd Niemców i potyczka z Kampanii Jesiennej 392 Bitwa Pieszych oddziałów Hubala na drodze z Samsonowa3.Zasadzka oddziału Wilka na Czerwonej Górze4.Bitwa AK pod Szewcami.Dionizy Krawczyńskipytania: dionizy3@onet.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Cytat:39 roku nie pasują do AK."- Horhe. Kolego Horhe z tego co czytałem do w oddziałach J. Piwnika był oddział ,który był wyposażony tak jak żołnierze WP w 1939 oczywiście nie mieli wszystkiego ,ale wiem ,że mieli mundury i hełmy. Wyczytałem to w Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie"- Cezarego Chlebowskiego jeśli się mylę to mnie poprawcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Szanowny uczestnik jednak się myli, oddział Robota" cc. Waldemara Szwieca wyposażony był w kombinezony, a nie mundury oraz hełmy, pomijam już fakt, że Horche chyba po 2 latach zapomniał o swej wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 dziękuje za sprostowanie :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.