Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł-tylko jaki?

Roadrunner

Pytanie

Napisano

Ostatnio zauważyłem go na ścianie u babci i chciałbym dowiedzieć się czy to polski?-bo mi trochę przypomina pruskiego.Zastanawiające są też nóżki (brak szponów) które nie są odcięte,ułamane itd. itp. Końcówki wyglądają jakby były fabrycznie tak zrobione tzn. są zaokrąglone bez żadnych ostrych krawędzi.

-wysokość około 30cm
-szerokość około 20cm
to tak na oko bo zapomniałem zmierzyć :(

Nie spodziewam się,że to jakiś rzadki okaz czy coś w tym stylu,ale może ktoś powie coś ciekawego na jego temat?
Prosze o wszelkie info i sugestie.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zauważyłem go na ścianie u babci i chciałbym dowiedzieć się czy to polski?-bo mi trochę przypomina pruskiego.Zastanawiające są też nóżki (brak szponów) które nie są odcięte,ułamane itd. itp. Końcówki wyglądają jakby były fabrycznie tak zrobione tzn. są zaokrąglone bez żadnych ostrych krawędzi.

-wysokość około 30cm
-szerokość około 20cm
to tak na oko bo zapomniałem zmierzyć :(

Nie spodziewam się,że to jakiś rzadki okaz czy coś w tym stylu,ale może ktoś powie coś ciekawego na jego temat?
Prosze o wszelkie info i sugestie.

Napisano
nie.
Zygmunt III Waza był w połowie zwiazany z dynastią jagiellońską (poprzez Matkę) nie mniej jednak, orzeł raczej inspirowany starszym.
Już bardziej coś w deseń Zygmunta I.

pozdro!
Napisano
orzeł śląski lub piastowski.
kojarzy mi się z orłem Piastów Opolskich.

dla przykładu obecny herb woj. Opolskiego.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/POL_wojew%C3%B3dztwo_opolskie_COA.svg/529px-POL_wojew%C3%B3dztwo_opolskie_COA.svg.png
pozdro!
Napisano
Totalu ptaszyna Zygmunta I jest zupełnie inny:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Orze%C5%82_Zygmunta_Starego.JPG&filetimestamp=20060411181514
-już III Wazy bardziej podobny :)
Napisano
a gdzie tam pruski-rdzennie polski jak doda i tanie wino.
Współczesna kopia, a raczej wariacja na temat niegdysiejszego naszego, królewskiego.
Obstawiałbym że jest dziełem jakiejś okołokościelnej wytwórni pamiątek narodowych z czasów komuny
Napisano
Brak całych nóg i krótkie niektóre pióra to dowód na brakoróbstwo odlewnika. Wzór orła wykorzystywany od czasów II RP. Współczesne były robione z jakiegos stopu aluminium. Ładny orzełek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie