Skocz do zawartości
  • 0

Guzik weteranów

tasiek

Pytanie

Napisano

Byłem przekonany że to guzik Korpusu Weterenów dla szeregowych żołnierzy z okresu Królestwa Polskiego. Przejrzałem jednak literaturę a w niej opisane są tylko guziki mosiężne z literką W" w labrach. Do tego na jednym z forów ktoś napisał że to guzik z Powstania Listopadowego.
Jak wiadomo w przypadku guzików z cyframi z tego okresu cyfrę w labrach nosili oficerowie, zaś guziki żołnierskie były cynowe i miały samą cyfrę bez labrów. Myślę że analogicznie było w przypadku Korpusu Weteranów i jest to guzik żołnierski. Przemawia też za tym średnica ok 18 mm, biały kolor (cyna)oraz charakterystyczne uszko i szew" w tyłu. Proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie mnie z błędu.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wygląda na produkcję na krótko przed, lub w trakcie Powstania Listopadowego..
Zdecydowanie nic innego nie nasuwa się na myśl, poza korpusem weteranów.

przepiękny stan jak na cynówkę, gratuluję i pozdrawiam!!
Napisano
Tasiek Twoje rozumowanie wydaje mi się prawidłowe. Nie sugerował bym się do końca literaturą bo temat polskich guzików z pocz. XIX w. jest w dalszym ciągu daleki od wyczerpującego opracowania.
A guzik Twój jest piękny :)))
Banders nie bądź chytry wrzuć fotkę swojego, please :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:25 20-04-2009
Napisano

Byłem przekonany że to guzik Korpusu Weterenów dla szeregowych żołnierzy z okresu Królestwa Polskiego. Przejrzałem jednak literaturę a w niej opisane są tylko guziki mosiężne z literką W" w labrach. Do tego na jednym z forów ktoś napisał że to guzik z Powstania Listopadowego.
Jak wiadomo w przypadku guzików z cyframi z tego okresu cyfrę w labrach nosili oficerowie, zaś guziki żołnierskie były cynowe i miały samą cyfrę bez labrów. Myślę że analogicznie było w przypadku Korpusu Weteranów i jest to guzik żołnierski. Przemawia też za tym średnica ok 18 mm, biały kolor (cyna)oraz charakterystyczne uszko i szew" w tyłu. Proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie mnie z błędu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie