Byłem przekonany że to guzik Korpusu Weterenów dla szeregowych żołnierzy z okresu Królestwa Polskiego. Przejrzałem jednak literaturę a w niej opisane są tylko guziki mosiężne z literką W" w labrach. Do tego na jednym z forów ktoś napisał że to guzik z Powstania Listopadowego. Jak wiadomo w przypadku guzików z cyframi z tego okresu cyfrę w labrach nosili oficerowie, zaś guziki żołnierskie były cynowe i miały samą cyfrę bez labrów. Myślę że analogicznie było w przypadku Korpusu Weteranów i jest to guzik żołnierski. Przemawia też za tym średnica ok 18 mm, biały kolor (cyna)oraz charakterystyczne uszko i szew" w tyłu. Proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie mnie z błędu.
Pytanie
tasiek
Byłem przekonany że to guzik Korpusu Weterenów dla szeregowych żołnierzy z okresu Królestwa Polskiego. Przejrzałem jednak literaturę a w niej opisane są tylko guziki mosiężne z literką W" w labrach. Do tego na jednym z forów ktoś napisał że to guzik z Powstania Listopadowego.
Jak wiadomo w przypadku guzików z cyframi z tego okresu cyfrę w labrach nosili oficerowie, zaś guziki żołnierskie były cynowe i miały samą cyfrę bez labrów. Myślę że analogicznie było w przypadku Korpusu Weteranów i jest to guzik żołnierski. Przemawia też za tym średnica ok 18 mm, biały kolor (cyna)oraz charakterystyczne uszko i szew" w tyłu. Proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie mnie z błędu.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.