Skocz do zawartości
  • 0

Zasieki??

Kubaz

Pytanie

Napisano

Witam!
Czy te widoczne na zdjęciu płaskowniki to części zasieków? (te na które zaczepiano drut kolczasty?). Wys. widocznych elementów ok. 60 cm, nie wiem jak głęboko usadowione są w tym oknie, więc całkowitej długości nie potrafię określić..
Pozdrawiam, Kuba

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem również słupki od zasieków. Gdzieś widziałem takich zdjęcia w uzyciu, jednak nie mogę się do nich dogrzebać...
Napisano
Mi też nie bardzo to wygląda na słupki od zasiek,przecież taki badziew zrobiony z płaskownika to można zginąć na boki całkiem łatwo,jeszcze na co te otwory?
Napisano
To wyrób ludowy- kratki do okna. Tutaj nietypowo zamontowane, bo zazwyczaj były wmurowane pionowo równolegle. Takie same spotyka się po dziś dzień w budynkach gospodarczych na Kociewiu, pochodzących z drugiej połowy 19 wieku.
Napisano
Do Odyn12 - na tych płaskownikach są pozostałości zielonej farby, ale to przecież o niczym nie świadczy..

Dzięki za odpowiedzi, w sumie pół na pół :) Obok tego domu leżała kiedyś sterta żelastwa na której znalazłem polską manierkę stalową.. To też o niczym nie świadczy, ale myślę, że warto się tam pokręcić :)Może uda mi się je wydobyć całe, wtedy przynajmniej będę mógł podać ich długość i poszukać ewentualnych sygnatur..
Wrzuciłem tą fotkę, bo podobnie jak koledze kloki, również wydaje mi się, że gdzieś podobne słupki widziałem, użyte właśnie do zawieszenia drutu kolczastego..
Dzięki jeszcze raz!
Kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie