Skocz do zawartości
  • 0

punca starego, srebrnego widelca

Arseon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na pewno jakaś królewska" linia.

Mój Christofle posiada bardzo podobne zwieńczenie i ogólnie jest podobny z budowy. Popatrz w zaznaczonym miejscu czy nie masz bicia-powinno być jeśli to jest tej marki...

Napisano
Nie popatrzałem że zrobiłeś fotkę puncy... ja u siebie w tym miejscu odczytałem lupą, na foto i max zoomie nic nie zdołałem odczytać-dopiero manualnie" :)
Napisano
Znana marka...

WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) to niemiecka firma produkująca wyroby metalowe z tradycją w 1880roku. Znakiem firmowym fabryki był struś (znak heraldyczny rodziny Straub). Firma produkuje sztućce do dziś i są one wyjątkowo eleganckie"
Napisano
Platerki http://www.allegro.pl/search.php?string=wmf&category=26030&category=26037

Sreberka http://www.allegro.pl/search.php?string=wmf&category=26047&category=26054
Napisano

Wydaje się,że nie tylko wmf stosował cyfrowe"kody.Znalazłem u Siebie taką starą łyzię na której widnieje RK 90,co kolwiek to znaczy...

Napisano
dzięki koledzy po wrzuceniu oblukałem dokładnie , że to plater ale i tak cieszy ,ten zdobiony symbol u góry rączki nic ne mówi ?
Napisano
nie wiem jak w tym wypadku, ale wielu producentów alpakę oznaczało puncą BM" - Biały Metal.
oczywiscie w latach 1918-39 na terenie RP.
pozdro!
Napisano

Poproszę o identyfikacje inicjałów oraz puncy w dalszych zdjęciach nie wiem czy to srebro czy plater.Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Witam, jestem nowy na forum, to mój 1 post więc proszę o wyrozumiałość.
Może od początku, stałem się posiadaczem widelca.
Marki CHRISTOFLE obok napisu widnieje też numer 84 oraz jakiś znaczek, ale niestety nie posiadam lupy więc nie powiem co jest na znaczku...
Widelec jest dość ciężki, masywny.
Na dole widelca widnieje PS".

Czy ktoś może wie skąd to pochodzi :P, z jakiego okresu? Czy to jest cokolwiek warte czy może to złom którym handlują na bazarach?

Za wszelkie informacje jestem wdzięczny.

POZDRAWIAM :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie