sid30 Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal1 Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 ostatnio paski magnetyczne widzialem w sieci sklepow biedronka .sid30 mam pytanko .na zdjeciu 3, u góry blaszka w prawym rogu co to jest ? pytam bo mam tako samo pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Hubal1, ta odznaka to niemiecka odznaka tzw. majowa" z okazji Dnia Pracy w 1934 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal1 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 MK. serdecznie pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz na moje pytano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 zbórka uliczna, wrzucasz opieniążek dostajesz gówienko :)zupełnie jak obecnie :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Mnie osobiście nie podoba się pomysł ze szpilkami . Metal+metal+odrobina wilgoci=korozja Moja propozycja. Sztywny podkład typu płyta PCV z Castoramy , na to naciągnięta tkanina . Najlepiej bez użycia kleju !Każdy przedmiot wymiarujemy , po czym najcieńszym wiertełkiem robimy otworki , przez które przewlekamy cieniutką żyłkę , oczywiście przeźroczystą tworząc pętelki. W pętelki wkładamy przedmioty tak , żeby się nie wysuwały. W razie potrzeby można delikatnie ściągnąć pętelkę , przekładając przez nią od strony ściany patyczek i skręcając. W wypadku np guzików z dużym uszkiem , w podkładzie wiercimy otwór , w którym uszko się schowa , coby guzik gładko przylegał. Całość pakujemy w ramkę ze szkłem , w Ikei widziałem takie gdzie szkło było odsunięte na ponad centymetr od tła.I na koniec ważna sprawa w podkładzie robimy kilka otworów , przez które będzie zachodzić wymiana powietrza- coby się wilgoć nie skraplała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Witam!Wiercimy dziury indywidualnie pod każdy egzemplarz? A jak będziemy chcieli coś wymienić z innym kolekcjonerem to co? Zostają otworki i Bóg wie co z tym później robić. Nie wiem jak u Ciebie, ale o skraplaniu się wody w gablotach to jeszcze nie słyszałem i u nikogo nie widziałem. Korozji od szpilek też przez wiele lat mojej kariery nie zauważyłem. W dodatku wcale nie mieszkam w jakiś ultranowoczesnym budownictwie, a w prlowskim blockhauzie z wielkiej płyty z kiepską wentylacją...Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzia Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Witam. U mnie wygląca to następująco;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzia Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 bardzo podoba mi się ten pomysł z tym drutem :)))) tez mam jedną podobną do twojej na starym drewnie dokładnie na chyba 100 letniej desce od stodoły :))) tylko nie malowanej i nie lakierowanej, ale następnym razem zamiast klnąć na czym świat stoi, jak wykopie drucik to go sobie do domku przytaszcze :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Ja z guzikami zrobiłem tak , mam przeszkloną gablotę , obkleiłem sztywną tekturę płótnem ponacinałem w równych odstępach w obklejonej tekturze otwory w które wkładam uch guzika i mocuje cienkim drucikiem miedzianym w koszulce . Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Można jeszcze klejem z pistoletu na gorąco przykleić szpilkę lub cieniutki gwożdzik i na tablicę korkową , co ważne taki klej łatwo odchodzi nie zostawiając śladu , nie niszcząc guzika. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Kol Łukasz , otworki są zakryte przez tkaninę !Można sobie wykonać otworki np co centymetr , a wykorzystywać tylko te w danym momencie potrzebne (np w zależności od wielkości przedmiotu. Co do skraplania - akurat w blokowiskach powietrze jest raczej przesuszone ... A poza tym ja mam lekkiego .. no... na tym punkcie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Witam ponownie!Erih, no to źle się z tymi otworkami zrozumieliśmy. Rzeczywiscie równomiernie naweircone mają jak najbardziej sens!A z tą wilgocią to chyba rzeczywiście masz lekkiego ... :-) :-) :-) Ja nigdy nic takiego nie widziałem. Zarówno ani u siebie, ani u znajomych kolekcjonerów.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Kolega który mieszka w starym poniemieckim domu urządził sobie na stryszku taki kącik na znaleziska.Poustawiał fanty na półeczkach między belkami i wszystko było by ok,ale w okresie jesienno-zimowym przedmioty metalowe pokrywają się rrdzawym nalotem coćby nie wiem jak oczyszczone.Na mosiądzu wychodzą jasne plamki jakby pleśni.Dodam,że stryszek nie ogrzewany i aturalnie wietrzony" przez stare okna.Latem panuje tam upał a zimą woda w szklance zamarza.Fanty wystawione na takie warunki najwyrażniej nie dają rady...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Ja większe rzeczy do meblościanki włożyłem, a porcelanke mamuśka musiała schować gdzie indziej :-) tylko sierśćuszek jak by linieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 A mniejsze fanciki w takom skrzyneczke dałem, ale w przyszłości chyba jakąś gablotke wykombinuje.pozdro.max.p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 mój patent do guzików - albo eksperymentowanie z paletami do ekspozycji monet, albo coś sztywnego (materiał, tekturka, itp.) jak wiemy - wiekszosc guzików ma uszka w roznej postaci, niektore dlugie, inne krótkie, jeszcze inne - zagięte.najlepszy jest pomysł z głęboką ramą (taką aby miedzy uszkami guzików a scianą było te 0.5cm luzu)samo przetykanie uszek - dobrze jest uzyc do tego gąbki.wycinamy z gąbki kostkę, w kostce robimy nacięcie, tak aby nie przeciąć jej, a tylko rozpolowic.kostka powinna być dosc wysoka, tak aby wsunac do niej uszko (w przygotowane wycięcie) po czym przetknąć przez strukturę gąbki szpilką w poprzek.jak uporam się z ekspozycją - wstawię fotki ukazujące moją myśl, która pewnie dla Was wygląda jak sterta bzdur.pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 U mnie tak to wygląda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Ups to samo zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Sposób mocowania guzików na oklejoną tekturę płótnem , jak wyżej opisałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 A tak wygląda w gablocie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.