basteksf Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 Myślę że z tego wszystkiego najlepsza będzie proxima
albertus32 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 kolego tyle sie tu pisze o wykrywaczach, moze warto wczesniej poczytac. Kazdy bedzie zachwalał woj detektor, to normalne. Wybór zalezy od tego czy chcesz na monety,na militarke, na ufo albo na zaby.Ja polecam proxime, bo taka mam, uwazam , ze jest uniwersalna, ma bardzo dobre zasięgi, co wazne- serwis w polsce( wiadomo polski produkt), na monety odkurzacz, na militarke tez dobry. Poczytaj porównania roznych detektorów na forum, moze Ci cos podejdziepozdrawiam
dzieci3 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Jeśli już wybrałeś zbędne już moje sugestie.pzdr.
longwood Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 zamieniłeś terrę na cibolę???To w ramach samoumartwiania?
VanWorden Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Żadne umartwianie - zasięg i czułość Ciboli są znacznie większe niż X30. Po wprowadzeniu nowych modeli polecałbym przejście z X30 na X505, ale myślę, że będziesz zadowolony z Ciboli:)PozdrawiamVW
longwood Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 niech kolega pochodzi kilka miesięcy i opisze wrażenia.Będzie fajna odmiana- głos zabierze ktoś kto zna obydwie piszczały.
szuflanos Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 To może jeszcze jaśniej nie ktoś poda podstawowe wady ciboli. Bo ja osobiście myślę że nie jest zła.
Raned Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Zachęcam do poczytania:http://metaldetectorreviews.net/detectors/39-1-tesorocibola.htmla dzieci3 i longwooda szczególnie wypowiedzi Vinniego D z Salem, OR.
pavelock Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Witam !Ja , miałem przez prawie rok dwa wykrywacze .1.Cibola 2.Xterra 50Chodziłem to z jednym to z drugim , i prawdę mówiąc , to miały bardzo podobne osiągi . Xterra50 może ma większe możliwości w zaśmieconym terenie , ale za dużo bajerów . Cibola , to uniwersalny sprzęt ,lekki , mało skomplikowany i naprawdę sympatyczny w pracy . X terrę 50 dałem synowi , Cibolę sprzedałem , a w tej chwili jestem posiadaczem Tejona . Myślę jednak poważnie o powrocie do Ciboli .
Raned Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Mam poważne zastrzeżenia co do ardzo podobnych osiągów". Zasięg na dużą monetę srebrną (rubel 36 mm) w powietrzu: Cibola do 37 cm w Superstrojeniu, X-Terra 50 do 31 cm. To wcale wg. mnie nie jest podobne!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Różnica duża ale nie na tyle żeby móc powiedzieć, że w prawdziwych warunkach (przedmiot w ziemi) ten o większej czułości będzie lepszy.
VanWorden Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Trzeba pamiętać o tym, że z kolei X50 znacznie różni się czułością i zasięgiem od X30. W większości terenów Cibola będzie miała większy zasięg, zwłaszcza na tzw. superstrojeniu, gdzie Cibola dorównuje wykrywaczom kilka razy droższym od siebie. Jednak Cibola nie ma strojenia do gruntu tak jak ma to X50 i w pewnych terenach to właśnie ten drugi sprzęt może mieć przewagę.PozdrawiamVW
Raned Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 W pewnych terenach ti i Viking 1 może mieć przewagę.
VanWorden Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Viking 1 nad Cibolą?? No to nie jest zbyt dobra rekomendacja:)) A nie ma się co złościć na X50 bo to przecież nie jego wina, że ma więcej funkcji od Ciboli..PozdrawiamVW
Raned Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Około 380 zadowolonych użytkowników Ciboli w tym kraju, to mówi za siebie. Ludzie z reguły kupuja towar dobry i sprawdzony, a dobra opinia idzie z ust do ust, użytkownicy spotykają się, porównują i patrzą kto, co i jakim wykrywaczem znajduje.
Zwierzu Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 A ile jest zadowolonych uzytkownikow X-50...Moim zdaniem najwieksza przewaga x-50 nad Cibolą to strojenie do gruntu,czytelny wyswietlacz(którego natabene Cibola nie ma),przydatny wskaznik baterii,wzorce dyskryminacji itd,itp...Ja mam x-50 i jestem bardzo zadowolony.Teraz po wejsciu na rynek x-505 zastanawiam sie nad tym modelem.Podobno ma zasieg jak x-70.
Zwierzu Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 A te jak by ktos napisał ajery" tj.wyswietlacz i mnogosc funkcji są baaaardzo przydatne po oswoieniu" sie z wykrywaczem.Nie zapominajmy tez ze do x-50 mozna podpiąc cewki róznej częstotliwosci.(7,5kHz i 18,75 kHz)
longwood Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Zwierzu,Twoja x-50 też ma zasięg jak x-70.Te bajania o 'znacznych' różnicach to fajnie wyglądają na stronie Vikinga, w terenie tracą wiarygodność.Owszem-jest jakiś bajer- że w powietrzu różnicę widać wyraźnie.Ale w ziemi już nie.Używam naprzemiennie dwóch x-terrek i naprawdę wiem co mówię.Cała seria ma zbliżone zasięgi!
Zwierzu Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 loggwood.Tutaj mnie zaskoczyłes.Chodz chodze z kumplem który ma x-70 i wydaje mi cie ze ciągnie faty troche głebiej.A testy w powietrzu nie są MIARODAJNE.Moim zdaniem nie powinno sie ich w ogóle wykonywac.Jest za duzo nazwijmy to warunkow glebowych" aby takie testy były wyznacznikiem kupna wykrywacza.
Zwierzu Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 A najbardziej rozsmiecza mnie sytuacja gdzie jeden z dystrybutorów podaj zasięg na...samochód.
longwood Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Jeśli Twój kumpel chodzi na maksymalnej możliwej czułości, to ustaw u siebie połowę maksymalnej możliwej i idź za nim.Zobaczysz co będzie
VanWorden Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Dwie sprawy - oczywiście, że X50 ma mniejszy zasięg od X70 i jeśli ktos temu zaprzecza to po prostu nie wie jak porządnie ustawić X70. Druga rzecz to w tej chwili 505 ma zasięg X70 i 705 (oprócz trybu Prospecting, którego ani X50 ani 505 nie posiada) i dodatkowo 505 korzysta już ze wszystkich trzech częstotliwości. To faktycznie jest dobry powód by zaktualizować swoją X50;)PozdrawiamVW
longwood Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Nie wiem jaki ma zasięg x-505, jako że sprzęt wszedł na rynek 3 dni temu i nie miałem okazji sprawdzić, przeto nie będę się kompromitował cytując folder reklamowy.Stare modele x-terra 30/50/70 mają bardzo zbliżone zasięgi na kolor.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.