saperski Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Tak jak w temacie pilnie potrzebuje wszelkich planów i rysunków polskiego boforsa wz.36 kal.37mm.Plany są mi potrzebne do stworzenia repliki owego działka.Działko zostanie przekazane do jakiegoś muzeum lub będzie brało udział w rekonstrukcjach historycznych.Jeśli ktoś ma takie plany to bardzo prosze żeby je tu wstawił lub przesłał bezporśrednio domnie.e-mail saper132@op.plGG 227446Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Chyba trzeba walic do Boforsa. W brytyjskich instytucjach nie znalazlem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maus Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Wpadnij do Bydgoszczy do Muzeum POW jest tam orginał Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieciwa Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Co mam :- TBiU z Boforsem- Instrukcję Piechoty Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodaamor Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Instrukcja o broni piechoty część 5 i 7 Warszawa 1938Część 7 to atlas, czyli powinieneś znaleźć wszystkie rysunki i przekroje bez wymiarów oczywiście.Sygnatura Centralnej Biblioteki Wojskowej 20758 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRON Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 bardzo interesująca inicjatywa ... rozumiem że jeśli potrzebne są plany złożeniowe , bo nie złyszałem o rysunkach wykonawczych, to autorowi przyświeca cel budowy wiernej repliki ....i taka moja drobna wątpliwość ... czy ktoś pokusił się o wykonanie kosztorysu na takie przedsięwzięcie i porównał go z ceną armatki oryginalnej ( oczywiście nie polskiej) na rynku ????Mam nadzieję że nie będzie to styl budowy repliki prezentowany przez egzemplarz proponowany do wynajmu na allegro, bo to nie wymaga raczej planów.PATRON - FWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 A jak inne metody zawioda to moge pomierzyc oryginal w Duxford. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Wg mnie koszt budowy jest droższy niż kupienie oryginału - popatrzcie na to co teraz remontuje. http://forum.westerplatte.org/index.php?topic=486.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
saperski Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Koszt wykonania tej repliki to pewnie do kilkuset złoty czyli tyle ile blachy i inne części na złomie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Cóż nie mnie dyskutować z profesjonalistami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRON Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 aaaaaaa....to spokojnie , plany są do niczego nie potrzebne . Mój szcunkowy koszt repliki wz 36 dla samej lawety zamknął się kwotą 20.000 zł i dalej przestałem liczyć .PATRON - FWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
saperski Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Plany są już mi niepotrzebne ponieważ dowiedziałem sie, że w moim mieście w muzeum MW jest taki bofors więc pojade tam i go zwymiaruje.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Jak już zrobisz to proszę podziel się z nami jak rozwiązałeś problem kalamitek, bo ja miałem z tym problemy, dopóki nie zastosowałem współczesnych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
saperski Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Wszytko da rade zrobić, lecz to jest sporo czasu więc nieoczeujcie tak szybko jakiś efektów ponieważ ofors jest w dalszym planie ja ogólnie sie zajmuje robieniem replik broni ręcznej.Ale chce mieć działko już na 70 rocznice wybuchu 2 wojny światowej części już będe zbeirać.Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
panzerhrabia Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 Kol. saperski a replikę ura robisz??Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horhe Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 saperski! wilczych jagód się najadłeś, czy wąchasz Tri?P-panc gotowy? Kiedyś na podwórku zrobiliśmy podobną replikę z podwozia od trójkołowego rowerka, znaku drogowego z laminatu i ruskiej aluminiowej rury od odkurzacza. :)))))saperski mniej PijaRu, więcej działań Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHARKYGSM Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 tu macie kolka - :) w oryginal :(link do aukcji skasowano)- PATRONpozdrawiamJacekps: prosze nie podawać linków do trwających aukcji w dodatku nie prawidłowo opisanych - PATRON Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 23:01 27-09-2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.