saperski Napisano 2 Kwiecień 2009 Autor Napisano 2 Kwiecień 2009 Tak jak w temacie pilnie potrzebuje wszelkich planów i rysunków polskiego boforsa wz.36 kal.37mm.Plany są mi potrzebne do stworzenia repliki owego działka.Działko zostanie przekazane do jakiegoś muzeum lub będzie brało udział w rekonstrukcjach historycznych.Jeśli ktoś ma takie plany to bardzo prosze żeby je tu wstawił lub przesłał bezporśrednio domnie.e-mail saper132@op.plGG 227446Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Chyba trzeba walic do Boforsa. W brytyjskich instytucjach nie znalazlem.
maus Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Wpadnij do Bydgoszczy do Muzeum POW jest tam orginał
cieciwa Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Co mam :- TBiU z Boforsem- Instrukcję Piechoty
brodaamor Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Instrukcja o broni piechoty część 5 i 7 Warszawa 1938Część 7 to atlas, czyli powinieneś znaleźć wszystkie rysunki i przekroje bez wymiarów oczywiście.Sygnatura Centralnej Biblioteki Wojskowej 20758
PATRON Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 bardzo interesująca inicjatywa ... rozumiem że jeśli potrzebne są plany złożeniowe , bo nie złyszałem o rysunkach wykonawczych, to autorowi przyświeca cel budowy wiernej repliki ....i taka moja drobna wątpliwość ... czy ktoś pokusił się o wykonanie kosztorysu na takie przedsięwzięcie i porównał go z ceną armatki oryginalnej ( oczywiście nie polskiej) na rynku ????Mam nadzieję że nie będzie to styl budowy repliki prezentowany przez egzemplarz proponowany do wynajmu na allegro, bo to nie wymaga raczej planów.PATRON - FWP
Gebhardt Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 A jak inne metody zawioda to moge pomierzyc oryginal w Duxford.
jazlowiak Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Wg mnie koszt budowy jest droższy niż kupienie oryginału - popatrzcie na to co teraz remontuje. http://forum.westerplatte.org/index.php?topic=486.0
saperski Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 Koszt wykonania tej repliki to pewnie do kilkuset złoty czyli tyle ile blachy i inne części na złomie.Pozdrawiam
jazlowiak Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Cóż nie mnie dyskutować z profesjonalistami.
PATRON Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 aaaaaaa....to spokojnie , plany są do niczego nie potrzebne . Mój szcunkowy koszt repliki wz 36 dla samej lawety zamknął się kwotą 20.000 zł i dalej przestałem liczyć .PATRON - FWP
saperski Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 Plany są już mi niepotrzebne ponieważ dowiedziałem sie, że w moim mieście w muzeum MW jest taki bofors więc pojade tam i go zwymiaruje.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam
jazlowiak Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Jak już zrobisz to proszę podziel się z nami jak rozwiązałeś problem kalamitek, bo ja miałem z tym problemy, dopóki nie zastosowałem współczesnych...
saperski Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 Wszytko da rade zrobić, lecz to jest sporo czasu więc nieoczeujcie tak szybko jakiś efektów ponieważ ofors jest w dalszym planie ja ogólnie sie zajmuje robieniem replik broni ręcznej.Ale chce mieć działko już na 70 rocznice wybuchu 2 wojny światowej części już będe zbeirać.Pozdrowienia
panzerhrabia Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Kol. saperski a replikę ura robisz??Pozdrawiam
Horhe Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 saperski! wilczych jagód się najadłeś, czy wąchasz Tri?P-panc gotowy? Kiedyś na podwórku zrobiliśmy podobną replikę z podwozia od trójkołowego rowerka, znaku drogowego z laminatu i ruskiej aluminiowej rury od odkurzacza. :)))))saperski mniej PijaRu, więcej działań
SHARKYGSM Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 tu macie kolka - :) w oryginal :(link do aukcji skasowano)- PATRONpozdrawiamJacekps: prosze nie podawać linków do trwających aukcji w dodatku nie prawidłowo opisanych - PATRON Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 23:01 27-09-2009
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.