kjfg Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 mam kolejną prośbę carski guzik dwie trąbki skrzyżowane pod orlem. z tyłu napisy ale nie mogę odczytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 kolejny dwuwarstwowy spód żelazny wierzch jakiś stobmosiadzu. Dwa lwy w środku herb, nad herbem korona Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 Czy te trąbki to pocztowe?czy to carski czy z królestwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 Jest to guzik pocztowy Królestwa polskiego, po 1832 r.Drugi to może anglik?Znak na nim przypomina herb Wielkiej Brytanii.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:03 29-03-2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 serdeczne dzięki za pomocpozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 drugi to jakas herbówka po przejsciach, korona dla zwykłej szlachty, niestety nie widzę co jest w polu.pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 dzięki dobra i taka informacja, guzik stalowy powleczony jakimś stopem metalu i rdza ze środka rozsadziła wierzch. tarcza dzielona na cztery pola, wzorów z pól nie da się odczytać. Spróbuję poszukać kolejnego ale dopiero po żniwach, bo na tym polu posiane jest żyto Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 prośba o kolejną identyfikację guzika Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 ten ostatni wyglada na cynowy zastępczy guzik rosyjski, wzoru 1857.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Dzięki, czy rosyjskie orły były z jedną głową? Na tym guziku ten orzeł ma tylko jedną, co prawda jest ubytek, i tak jakby miał koronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Bo to są resztki polskiego guzika wz. 1917. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 tak to wz.17, mam rozjasniony monitor i wyglada na dole jak by orzeł trzymał w łapie jabłko i berło, stąd skojarzenie z rosyjskim.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 Dzięki serdeczne koledzy za pomoc. Mam jeszcze jeden narazie ostatni jakiś napoleoński. Może coś bliższego się dowiem?pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 guzik gwardii z okresu panowania Napoleona I.podaj wymiary, płaszczowy albo mundurowy.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganspir Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Tak gwardyjski mialem kiedys taki tylko ze mial napisy w koło orła Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganspir Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 jeszcze mam skan tego guzika Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 Jeszcze ra serdeczne dzięki.średnica 2,65 cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 ganspir, potrafisz przepisac napisy z guzika?kjfg - twoj guzik to wersja większa" - czyli od płaszcza.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 Kjfg - gratulacje. Twój guzik gwardii jest oficerski, warstwowy, rzadko spotykany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 ganspir - Twój guzik wyglądał tak jak na rycinie obok i jest guzikiem używanym przez uczniów szkół wojskowych w czasach I Cesarstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 obejrzalem go dokladnie pod lupą i nie znalazłem zadnych śladów napisów, powleczony jest równą warstwą zielonego nalotu i nie chcę niczym go ruszać. Z doświadczenia wiem że moge zrobic wiecej złego niz dobrego.pzdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 Zapomniałem- orzeł jest identyczny w kazdym detalu jak ten na rycinie, nie ma tego wianuszka i napisów Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 kjfg Twój guzik jest guzikiem gwardii Napoleona - wzór oficerski - rzadkie znalezisko. Natomiast guzik z napisem i z rysunku, który wkleiłem odnosi się do guzika ganspiraOrzeł jest identyczny na obu guzikach ponieważ jest to typowe wyobrażenie orła z okresu I cesarstwa.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:02 18-04-2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganspir Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 Witam Napis na guziku z mojego skanu jest taki sam jak na rysunku (pomosee) jest ze szkoly wojskowej czynnej za czasow Napoleona zamknietej w 1813 roku. Jest to guzik maly cynowy znaleziony w Glogowie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganspir Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 Był guzik i orzelek z czapki szkoda ze w takim marnym stanie bo bylby fajny fant Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.