Skocz do zawartości

guziki kjfg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam kolejną prośbę carski guzik dwie trąbki skrzyżowane pod orlem. z tyłu napisy ale nie mogę odczytać

• Odpowiedzi 170
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

kolejny dwuwarstwowy spód żelazny wierzch jakiś stobmosiadzu. Dwa lwy w środku herb, nad herbem korona

Napisano
Jest to guzik pocztowy Królestwa polskiego, po 1832 r.
Drugi to może anglik?
Znak na nim przypomina herb Wielkiej Brytanii.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:03 29-03-2009
Napisano
dzięki dobra i taka informacja, guzik stalowy powleczony jakimś stopem metalu i rdza ze środka rozsadziła wierzch. tarcza dzielona na cztery pola, wzorów z pól nie da się odczytać. Spróbuję poszukać kolejnego ale dopiero po żniwach, bo na tym polu posiane jest żyto
  • 3 weeks later...
Napisano
Dzięki, czy rosyjskie orły były z jedną głową? Na tym guziku ten orzeł ma tylko jedną, co prawda jest ubytek, i tak jakby miał koronę.
Napisano
tak to wz.17, mam rozjasniony monitor i wyglada na dole jak by orzeł trzymał w łapie jabłko i berło, stąd skojarzenie z rosyjskim.
pozdro!
Napisano

Dzięki serdeczne koledzy za pomoc. Mam jeszcze jeden narazie ostatni jakiś napoleoński. Może coś bliższego się dowiem?
pozdrawiam

Napisano

ganspir - Twój guzik wyglądał tak jak na rycinie obok i jest guzikiem używanym przez uczniów szkół wojskowych w czasach I Cesarstwa.

Napisano
obejrzalem go dokladnie pod lupą i nie znalazłem zadnych śladów napisów, powleczony jest równą warstwą zielonego nalotu i nie chcę niczym go ruszać. Z doświadczenia wiem że moge zrobic wiecej złego niz dobrego.
pzdrawiam
Napisano
kjfg Twój guzik jest guzikiem gwardii Napoleona - wzór oficerski - rzadkie znalezisko. Natomiast guzik z napisem i z rysunku, który wkleiłem odnosi się do guzika ganspira
Orzeł jest identyczny na obu guzikach ponieważ jest to typowe wyobrażenie orła z okresu I cesarstwa.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:02 18-04-2009
Napisano
Witam Napis na guziku z mojego skanu jest taki sam jak na rysunku (pomosee) jest ze szkoly wojskowej czynnej za czasow Napoleona zamknietej w 1813 roku. Jest to guzik maly cynowy znaleziony w Glogowie. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie