Wyro Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Mam już taki. Nie artyleryjski tylko grenadierów. Z samą bombą. Ale ten ma chyba jeszcze nr 1. To pierwszy pułk? carski? Sygnatury z tyłu nie ma. Oczko nie drutowe, ale lane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 1. zapasowy batalion liniowy lub pułk grenadierów, carski - wz.1829.fajny.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Total, pamiętaj, że nie każdy zna się tak jak Ty. Co w Twoim ID znaczy słowo lub"? Skąd wiesz po tym zdjęciu dokładnie? Dla Ciebie to oczywiste, ale proszę o ciut więcej szczegółów, jeśli masz chwilkę.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 pisząc z pamięci, nie zawsze jestem w stanie określić jak np. dzieliły się jednostki grenadierskie w tamtym okresie.teraz tak:w przypadku piechoty - na guzikach wz.1829 figurują cyfry jako oznaczenie Batalionu Liniowego Piechoty.Na guzikach grenadierskich - ogólnowojskowych - nie ma cyfry, jest tylko sam granat.Cyfra na guzikach grenadierskich, artyleryjskich, saperskich tego wzoru to oznaczenie jednostek zapasowych.Jest to w kazdym razie numer Pułku lub Batalionu Liniowego, do sprawdzenia np. na pugoviza.rupozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Czyli nie wiadomo czy to oznaczenie Batalionu Liniowego Piechoty czy cyfra jednostek zapasowych?Dodam rewers. Bo - moim zdaniem wskazuje na wz. dużo późniejszy (koniec XIX początek XX wieku).8total4, liczę, że mi to rozszyfrujesz :)Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 nie wiadomo czy to cyfra zapasowego:- Batalionu Liniowegolub- Pułkujest to guzik wz.1829, uzywany do 1857r.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 Wypis z regiment.ru: 25.03.1864 г. – 1-й лейб-гренадерский Екатеринославский Его Величества полк.2.11.1894 г. - лейб-гренадерский Екатеринославский Императора Александра III полк.1.03.1909 г. - в увековечение в армии незабвенной памяти в бозе почившего царя-освободителя Государя Императора Александра II, бывшего шефом, полку повелено впредь именоваться 1-м лейб-гренадерским Екатеринославским Императора Александра II.22.03.1917 г. - снято шефство полка.Po polsku:nazwę 1 lejb-grenadierskiego Jego Wysokości Jekatierinosławskij pułku otrzymał 25.03.1864 - utrzymał do 2.11.1894,kiedy to przemianowano ten pułk na lejb-grenadierski pułk Jego Wysokości Imperatora Aleksandra III.Nazwę 1 lejb-grenadierski Jekatierinosławski Imperatora Aleksandra II pułk otrzymał 1.03.1907 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 S.Fiedisiejew,założyciel stron pugoviza.ru,autor książek o guzikach armii carskiej,nie wydatował prezentowanych guzików 1 pułku grenadierów.http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=gren&fn=grenNie ma wieści o 1 batalionie liniowym grenadierów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 Kilka lat temu na płn. Lubelszczyźnie wyszedł podobny guzik, możliwe ze taki sam. Potwierdzacie, że to guzik wz. 1829 ?W dalszym ciągu pełna identyfikacja jest sprawą otwartą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 Lepsze foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 2, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 Ostoja, wysłałem ci szybkie info sms-em... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Ostoja, Twój guzik to wz. 1829 z pierwszych lat produkcji. Guziki z tego typu płomieniem są znajdowane na polach bitew i obozowiskach z okresu wojny polsko-rosyjskiej w 1831 r.Guziki z tym numerem były używane przez nastepujące oddziały armii rosyjskiej:c 1829 по 1833 Императора Австрийского гренадерский полк с 1829 по 1833 1 - й карабинерный полк с 1829 Екатеринославский кирасирский полк с 1833 Наследного принца Прусского гренадерский полк с 1833 фельдмаршала Барклая де Толли карабинерный полк Guziki z numerami pułków były używane przez armię rosyjską do 1862 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 12 Wrzesień 2015 Share Napisano 12 Wrzesień 2015 Witam!wyszły trzy sztuki na jednym poletku,lubelskie,nad Bugiem.rewers nie opisany,Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 12 Wrzesień 2015 Share Napisano 12 Wrzesień 2015 koło Kodnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 13 Wrzesień 2015 Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Witam!Niedaleko od Kodnia,wcześniej taki sam kilka km dalej,mam również identyczne z cyfrą 4 i 6.Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 13 Wrzesień 2015 Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Pod Międzyrzecem jedynki nie stwierdziłem, ale 4 i 6 na granacie mam, również pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 13 Wrzesień 2015 Share Napisano 13 Wrzesień 2015 O ile się nie mylę,to mam również bez cyfry,ale musiałbym pogrzebać.Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root333 Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 4, 6, 10, wyszły wzdłuż traktu brzeskiego między Siedlcami a rzeką Kostrzyń,ten sam wzór, jeden sygnowany MM lub WW zależy jak na to patrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soprano_op Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Witam!Dołączyła do kompletu cyfra 2.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaplic Napisano 4 Październik 2016 Share Napisano 4 Październik 2016 Witam wszystkich odkrywców :)2 dni temu, również na lubelszczyźnie, wyszedł mi podobny guzior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaplic Napisano 4 Październik 2016 Share Napisano 4 Październik 2016 Rewers.Guzik znaleziony jakieś 25 km od Biłgoraja na północ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.