Skocz do zawartości
  • 0

Srebrna obrączka, 2 guziki i 2 razy coś do id

adek_

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Różaniec w formie obrączki to raczej wyrób niedawny.Na obwodzie obrączki jest umieszczone 10 kuleczek i krzyżyk, opuszkami palców można wyczuwać zgrubienia odpowiadające koralikom jak w różańcu tradycyjnym. Początek różańca zaczyna się od wyraźnie wyczuwalnego krzyżyka umieszczonego na środku:)pzdr
Napisano

2 fant, nie wiem czy to nie od jakiegos rolniczego narzędzia, ksztaltem przypomina kłódeczke ale nią nie jest

Napisano
@ Hersus
Dla mnie ta obrączka na załączonych fotkach nie ma nawet barwy srebra. Stawiałbym na stop miedzio - niklu, bądź na jakiś metal niklowany.
Srebrami się zajmuję dopiero ok. 20 lat i ciekawi mnie Twoja opinia
...Wyroby poniżej wagi 5g nie musza być cechowane..."
No cóż człowiek się uczy przez całe życie he,he

W okresie międzywojennym były używane specjalne punce dla wyrobów DO 10 gr. I w publikacjach nie ma wzmianek że używano ich OD 5 DO 10 g. (podaję za M. Gradowskim naki na srebrze" str.252)
Więc jak to tłumaczyć, na puncę imienną miejsca wystarczyło, a na znak probierczy ( rękojma wierzytelności) zabrakło miejsca.
Nie chce mi się teraz lecieć do piwnicy aby robić fotki(mieszkam na 4 piętrze), mam kilka wykopanych maleńkich obrączek srebrnych 3,4 g. na których jest komplet punc, łącznie z probierzem.
Napisano
Obrączka wygląda na srebrą i może nią być. Punca jak piszesz jest jak najbardziej do srebra i złota ;)))) ale nie mówi o próbie czyli nie jest cechą probierczą ale tzw. imiennikiem, czyli nazwą wytwórcy. Wyroby poniżej wagi 5g nie musza być cechowane. Nie przypuszczam żeby ten fingielek miał więcej niz 5g. to coś z kółkiem jak by ze szprychami to kawałek żółnieżyka owłoianego to coś to podstawka a kółko to pewnie od jakiegoś rowerka
Pozdro
Heruss

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie