Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 457
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
To tylko było moje przypuszczenie z rowerem, gdyż w SG używano tych rowerów o czym można poczytać w biuletynie dostępnym na stronie Ośrodka w Koszalinie a także na stronie Wirtualnego Muzeum SG. Dziękuje za wiadomość. To mnie trochę pociesza że ktoś w ogóle czyta te moje prośby.
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Dzień dobry,
A propos zamieszczonego powyżej zdjęcia dziadka na koniu (10.06.2015)otrzymałem odpowiedź od pewnego znawcy z Niemiec i przytaczam ją w całości:
Hello Andrzej
It's German Miltary Saddle Model 15" which was build 1915-1925 and used later as well.
Cavalry and Artillery had the same saddle models.
The Model 15 is still quite common among German Military Saddles.
In which forces did your grandpa serve?
Cheers, Frank
Cieszę się, że siodło już mam zidentyfikowane. Pozostaje ten nieszczęsny kolor munduru. Jak coś ustalę oczywiście podzielę się informacjami.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Dziadek, por. Józef Białoś od grudnia 1921 do lipca 1923 roku pełnił służbę w 32 Baonie Straży Granicznej / Baonie Celnym w Rakowie.
Raków Mołodecki (Nowogrodzki) to miasteczko graniczne na wschodniej rubieży II Rzeczypospolitej. W latach 20-tych ubiegłego wieku nazywany był stolicą przemytu. Jego i pogranicza polsko-sowieckiego realia w latach 1922-1924 zostały opisane w przedwojennej powieści S. Piaseckiego Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" (jest też oparty na niej film „Przemytnicy” z J. Gajosem z 1984 r!). To opowieść na wątkach biograficznych, bo autor sam handlował na pograniczu.
Dziadek Józef był aoniarzem” i „zielonym", bo tak przemytnicy nazywali żołnierzy baonów celnych i strażniczych.
z opinii o służbie:
... Por. Białoś Józef wywiązywał się z powierzonych mu zadań i funkcji b. dodatnio i w ogóle okazywał cechy karnego i dobrego oficera...
... Podziękowanie por. Białosiowi Józefowi, który będąc na stanowisku oficera kontrolnego za sumienną i pełną poświęcenia pracę na powierzonym mu odcinku i życzę aby na nowym stanowisku jego praca wydała jak najlepsze wyniki dla dobra ojczyzny ...
19 lipca 1923 r. Dziadek Józef odszedł na własną prośbę do rezerwy i rozpoczął pracę jako nauczyciel w Osieczy k. Konina.
Pewną ciekawostką jest legitymacja. Przydział do 32 baonu straży granicznej a pieczatka Dowództwa 32 baonu celnego. Wiem,że w tamtym okresie było dużo zmian i reorganizacji

Napisano

Babcia Anna Białoś z domu Pochwałowska. Zdjęcie z legitymacji wojskowej,żony oficera, z okresy służby Dziadka,porucznika Józefa Białosia w 32 Baonie Straży Granicznej w Rakowie Nowogródzkim.Okres służby to lata 1921-1923. Legitymacja nie zachowała się. Widoczna pieczątka. Zdjęcia w przedwojennych dokumentach były ze dwa razy większe niż w dowodach osobistych powojennych, nie wspominając już obecnych dokumentów.

Napisano

Wyciąg z rozkazu 2 komp.Baonu Celnego nr 32, podziękowanie za służbę dla por. Józefa Białosia.Dziadek Józef był aoniarzem” i „zielonym", bo tak przemytnicy nazywali żołnierzy baonów celnych i strażniczych.

z opinii o służbie:
... Por. Białoś Józef wywiązywał się z powierzonych mu zadań i funkcji b. dodatnio i w ogóle okazywał cechy karnego i dobrego oficera...
... Podziękowanie por. Białosiowi Józefowi, który będąc na stanowisku oficera kontrolnego za sumienną i pełną poświęcenia pracę na powierzonym mu odcinku i życzę aby na nowym stanowisku jego praca wydała jak najlepsze wyniki dla dobra ojczyzny ...

19 lipca 1923 r. Dziadek Józef odszedł na własną prośbę do rezerwy i rozpoczął pracę jako nauczyciel w Osieczy k. Konina.

Napisano

Fragment dokumentu Lista kwalifikacyjna" wydany przez Komendę 32 Baonu Straży Granicznej. Dokument z 15.07.1923.Lista kwalifikacyjna mojego Dziadka, porucznika Józefa Białosia.
Por.Józef Białoś pełnił służbę w 32 Baonie Straży Granicznej/32 Baonie Celnym. Macierzystą jednostką porucznika Józefą Białosia był 78 Słucki Pułk Piechoty. Po przejściu do rezerwy przydzielony ewidencyjnie do 68 p.p. Służbę w baonie straży granicznej pełnił w słynnym" Rakowie Nowogródzkim, opisanym przez S. Piaseckiego w książce Kochankowie Wielkiej Niedźwiedzicy"

Napisano

22.12.1922. Kartka świąteczna adresowana do Mojego Dziadka,porucznika Józefa Białosia pełniącego służbę w 32 Baonie Straży Granicznej w Rakowie Nowogródzkim

Napisano

Porucznik Józef Białoś, wykadrowane zdjęcie z legitymacji wojskowej z dnia 19.10.1922.W okresie 1921-1923 Józef Białoś pełnił służbę w 32 Baonie Straży Granicznej/32 Baonie Celnym w Rakowie Nowogrodzkim. Legitymacja jest wklejona na forum.

Napisano

Fragment okładki" legitymacji 32 Baon Straży Granicznej. Legitymacja to odręcznie wypisany dokument, opatrzony pieczątką. Legitymacja porucznika Józefa Białosia.19.10.1922. Raków Nowogródzki.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Do tego zdjęcia powyżej. To chyba mundur z końca lat dwudziestych a jeśli tak to może być:
Dyrekcja Ceł Poznań, Inspektorat Chodzież, Komisariat Ujście, Placówka Mirosław - strażnik Stanisław Florek.