Skocz do zawartości

okręty podwodne państw podbitych i sojuszniczych 1939 1945 r

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam ! ostatnio zastanawiam się czy niemcy wcielały na wyposażenie własne okręty podwodne państw , które pokonały w czasie drugiej wojny światowej ?
Głownie chodzi mi o Francję , Holandię , Norwegię - były to państwa mające dostęp do morza a Holandia produkowała nawet okręty podwodne .
Donitz ciągle narzekał że ma mało ubootów i zastanawia mnie dlaczego np nie wykorzystywano francuskich jednostek podwodnych ?
Niemcy miały sojusze z Włochami i Japonią , czy w związku z tym dostały od swoich państw sojuszniczych jakieś podwodne okręty ?
Napisano
Kriksmarine wykorzystywała okręty podwodne francuskie i holenderskie zdobyte w portach i stoczniach głównie do celów szkoleniowych.
Po kapitulacji Włoch w 1943r. Niemcy przejeli włoskie o.p. w bazach morskich które kontrolowali.
W 1940 r. Niemcy zdobyli brytyjski podwodny stawiacz min HMS SEAL" i który po remoncie pływał w ich flocie z nazwą UB.
Niemckie o.p. były doskonalsze technicznie od jednostek japońskich czy włoskich, dlatego Japończycy kupili kilka Ubootów.
Napisano
dzięki za odpowiedż :) hmmm czyli szkoli swoje załogi na okretach francuskich ??? ale te okręty były podejrzewam inne a nieststy w warunkach bojowych załoga musiała byc doskonale wyszkolona by wszystko zagrało
czyli co potem znów szkolili na swoim ubocie ??
Napisano
obycie ze zjawiskami zwiazanymi z zanurzeniem, pobyt na morzu itp..
Szkolenie bojwoe odbywalo sie na normalnych aczkolwiek zurzytych juz ubotach
Napisano
a ile niemcy na podbitych panstwach zdobyli tych jednostek ???
ciągle nie dake mi spokoju , ponieważ Donitz cały czas twierdził że potrzebuje 300 okrętów podwodnych by kontrolować atlantyk , skoro tak miało byc to czemu tych jednostek zdobytych nie kierowano bezpośrednio na patrole ??
jak mieli sojusz z Włochami to dlaczego Włosi nie odsprzedawali im swoich okrętów podwodnych ?
ktoś wyżej pisze że Japońskie okręty podwodne były słabe ale napewno stanowiły jakąś wartość bojową i napewno by je można było wykorzystać w 1939 - 1941 r
czemu niemcy nie próbowali zakupować okrętów podwodnych u swoich sprzymierzeńców rosjan ??
Napisano
Wśród wraków, które pozostały po Kriegsmarine w porcie w Gdyni był wrak ex-francuskiego o.p. La Favorite" wcielonego do KM jako okręt szkolny UF-2.

M.
Napisano
Witam.Ex holenderskie UD3 i UD5 przebudowane byly na transportowce torped.W pazdzierniku 1942 roku wracajacy do kraju z pod Freetown UD 5 pod dowodztwem Bruno Mahna zatopil brytyjski frachtowiec Primrose Hill" (7600 BRT).Pzdr.
Napisano
szukałem w necie jakiejś stronki o tych przejętych okretach podwodnych , ale trudno coś znaleść
mógłby ktoś polecic mi jakis link ?
pozdrawiam
Napisano
super !!!! wielkie dzięki za link , bo wyobrażałem sobie że tych okrętów podwodnych było około setki a tymczasem do dziesiątki brakuje sporo !!!
Napisano
W dniu wybuchu wojny około 78 w służbie i kilkanaście(lub więcej) w budowie,rozmieszczone po całym świecie.W trakcie wojny od Brytyjczyków otrzymali trzy typu U" (jak nasz Dzik i Sokół)i jeden przejęli po kapitulacji Włoch.
Napisano
iron66 nie zastanawia Ciebie dlaczego niemcy wykorzystali tylko trzy ich okręty do szkolenia własnych załog ???
a co się stalo z resztą ? dla kogo plywały i pod jakimi banderami ?? niemożliwe by tyle statków stalo bezczynie w portach przez całą wojnę
Napisano
Pare francuskich okrętów podwodnych po kapitulacji Francji popłyneło do Anglii ,a póżniej walczyło pod sztandarami Wolnych Francuzów".
Reszta francuskiej floty podwodnej stacjonowała w portach na trenie państwa Vichy.
Część okrętów uległa zniszczeniu podczas zdobywania francuskich koloni w Afryce przez aliantów.
Okręty podwodne stacjonujące w bazie w Tulonie zatopiły własne załogi 28.11.1942r., by nie wpadły w ręce Niemców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie