feld Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Dodam jeszcze jedno,zeby była jasnosc sytuacji-Oczywiscie totalnie nietoleruje i niepopieram grabiezców kultury i tych którzy bezsensownie niszcza stanowiska archeologiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Mozna sprzedawac,ale niech ten kto daje fanta do id napisze ze chce to puscic bo inaczej ten kto mu pomaga w ID moze poczuc sie jak jelen widzac po 5 minutach fant na allegro.Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 sprawa prosta..są książki, są opracowania, niech jeden z drugim wyda pieniadze na ich kupno - wtedy nie sprzedaje czyjejś wiedzy..gdyby przedmiot nie został zidentyfikowany, może pójść np. za 80% niższą cenę, i nawet osoba sprzedajaca nie bedzie zdawac sobie sprawy ile był warty i co to było..kiedy prosi się kogoś o id, lepiej zastrzegac ze cos idzie na sprzedaz - mozna zrozumiec kazdego, ciezka sytuacja materialna, brak zainteresowania danym przedmiotem itp.. ok.Pójście na przysłowiową 'łatwiznę' mnie osobiscie razi, bo nie lubię komercjalizacji pewnych kwestii..Zwlaszcza ze zawsze staram się pomagac bezinteresownie..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Nie macie o czym pisać to wynajdujecie takie chore tematy czy co?Kiedyś się pisało o prawdziwej eksploracji a teraz wynajdujecie kto, co i za ile sprzedał. Co was to obchodzi? To jakieś filozoficzne forum? Gdzie ta atmosfera sprzed lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Gore, Gore !!! Stock84 powiedz ile Ty zidentyfikowałeś przedmiotów ? Da sie to zweryfikować ile z tych zidentyfikowanych zostało sprzedanych. Chryste Panie !!! GWAŁT !!!Czy pomoc w identyfkacji daje Ci jakieś prawo do dysponowania tym przedmiotem Czujesz gwałt na sobie ? NIE PODOBA SIE, NIE POMAGAJ. I jeszcze odwoływanie sie do złołoby. Żenada ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
said2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 o co chodzi?????w czym macie problem, każdy może sprzedawać co chce i za ile chce ( dla czepialskich od razu prostuje ze mówię o legalnych fantach).Dodatkowo nie przypominam sobie, żeby dział identyfikacja" wiązał się z jakimiś ograniczeniami późniejszej sprzedaży bądź zamiany. Przecież żeby porządnie" wystawić aukcje trzeba dobrze opisać przedmiot i wystawić w odpowiedniej kategorii. Moim skromnym zdaniem , większość z nas czasami kupuje na aukcjach i wymaga od sprzedawcy dokładnego opisu. Gość nie wie co ma, bądź jest niepewny to pyta na forum i wtedy wystawia w odpowiedniej kategorii. Nie wyobrażam sobie aukcji o tytule : coś od czegoś z II wojny" lub jakaś finka ze swastyka" albo inne podobne. IDENTYFIKACJA JEST DLA WSZYSTKICH - NIE CHCESZ POMAGAĆ NIE PISZ- moje skromne zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gothic72 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 To jest indywidualna sprawa osoby która daje takie zapytanie. Co zrobi z danym przedmiotem dalej to tylko jej sprawa. Poto jest Forum Id. Oj narodzie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Kol feld, mówimy tu o rzeczach pozyskanych głównie z ziemi za pomocą wykrywacza,więc jak pisałem określane złodziejskim procederem w świetle naszego prawa .Wątpię aby mając pozwolenie z WKZ jakiś archeolog pozwolił ci sprzedać cenne przedmioty wykopane legalnie .Możesz sobie oczywiście robić co chcesz ,lecz utrzymywanie rodziny z tego procederu jak piszesz, jest powiedzmy sobie mało rozsądne ,a na wypadek konfliktu z prawem ,do którego przy takim toku rozumowania i działaniach wcześniej czy później dojść musi ,nie wiem komu wyrządzasz większą krzywdę sobie czy rodzinie .Ale jak widzę dla niektórych cięcie gałęzi na której się siedzi jest rzeczą normalną ,a wizja przyszłości wybiega co najwyżej na najbliższe 24godz .Wiem ,kryzys ,brak pracy i bieda , ale uwierzcie mi nie spotkałem w tym kraju nikogo ,kto będąc uczciwy, rzetelny i z chęcią do pracy chodził by głodny i bezrobotny .Ostatnio po rozmowach z archeologami dowiedziałem się jak to wspaniale zaczyna się im układać współpraca ze stróżami prawa w walce z nielegalnymi poszukiwaczami .I tu nie chodzi tylko o przysłowiowe hieny, ale o zwykłych pasjonatów .Posiadanie guzików ,części oporządzenia, klamerek ,haków ....,paragraf za bezczeszczenie miejsc pochówku ,stare monety ,groty ,spinki ,brosze ,okradanie stanowisk archeologicznych , z zardzewiałą bronią ,to każdy kto czyta to forum wie jak jest .Więc po jednej wizycie ma się kilka zarzutów i przestaje nagle być tak fajnie i luzacko .Chciałbym aby sobie wzięli to do serca ci którzy myślą o tym hobby z taką beztroską . I ci dla których myślenie nie jest mocna stroną .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Udzielam sie na ID od lat bodajze 6 (wlasciwien nie pamietam ilu), a odpowiadam za moderacje tegoz forum od przynajmniej 4-5 lat. Tak wiec troche odpowiedzi tam udzielilem i tak:- nie mam nic przeciwko temu aby uzyc info z forum w opisie aukcji, czy dowolnym innym. Dzialam na forum bo to lubie, dziele sie wiedza, a przedewszystkim ucze od innych.- mam przeciwko gdy sa podane ino wybiorcze informacje majace na celu podniesienie wartosci przedmiotu, chocby ostatnio poszedl przedmiot za wysoka kwote, choc na forum pisalem iz mam watpliwosci co do wieku (ww2 czy po), wybiorczo podano jedynie informacje po mysli sprzedajacego nie dajac szansy aby kupujacy rozpatrzyl alternatywne opinie.- nie podoba mi sie pytanie, gdzie jest tylko ile to kosztuje/jest warte" i to wszystko- sam sprzedalem pare rzeczy o ktore wczesniej pytalem na forum (czasem pare lat pozniej), wstawialem wtedy w aukcji link do dyskusji, tak by osoba kupujaca przedmiot miala okazje zapoznac sie z opiniami (tymi za i przeciw).- najwazniejsze jest by rzecz trafila w dobre rece, najlepiej do kolekcji tematycznej, i byla dostepna (lub tez jej opis/dokumentacja) dla innych, lub byla pokazywana na rekonstrukcjach i dioramach. Czy bedzie to droga sprzedazy, czy wymiany, nie gra to dla mnie roli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 kokesh - co do handlu, co to mowic porzadne rzeczy na allegro to sa czesto przywozone z zagranicy (helmy,bagnety, czarnoprochowce, szable itp.). Popatrz na lokalizacje sprzedajacych - USA, Francja, UK, Szwajcaria, Niemcy, a nie wszyscy przeciez podaja adres zagraniczny, tak wiec nie ma co generalizowac odnosnie pochodzenia rzeczy na forum jak i na aukcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Kolego kokesch-podałem tylko przykład.Powtarzam jeszcze raz kazdy niech robi ze swoim przedmiotem ,co zywnie mu sie podoba-bo ma takie prawo.Oczywiscie ubiegam juz pytanie-Ze w swietle naszego prawa z ciemnogrodu-To to co masz nie jest twoje- tylko Panstwa w mysl tezy -pokaz mi człowieka to znajde paragraf.Sprawa druga-Nikt nikomu nie kaze identyfikowac-zawsze myslałem ,ze niektórzy robia to z czystej przyjemnosci.A przedmiot jest przedmiotem.Jak chcesz sprzedac,to sprzedaj .Jesli nie. Niech bedzie cennym przedmiotem w czyjes kolekcji.Sens tego jest taki,ze to jest dział identyfikacja >W takim celu został utworzony .Bez zadnych podtekstów i niedomówien.Wiec identyfikujmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Ten wątek to powstał chyba z nudów albo z braku innych tematów jak dla mnie to do kosza z nim i jeszcze te czarne wstążeczki ludzie nie robcie sobie jaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 popieram przedmówcę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Nie rozumiem w ogóle waszego bulwersowania. Skoro tak was boli, że ktoś wykorzystuje waszą wiedzę, to po co zaglądacie na forum identyfikacja? Nie odpowiadajcie na pytania związane z ID bo przyczyniacie się do zbrodni" jaką jest sprzedanie czegoś na allegro. Zawsze możecie się pytać przed udzieleniem informacji na temat danego fanta, czy pójdzie on na Allegro. Jeżeli odpowiedź będzie twierdząca, to zostawcie ID komuś innemu - będziecie mieli czyste serca i sumienie.Życzę sukcesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 kolego stock 84- nie przejmuj się, może i Ty kiedyś znajdziesz coś ciekawego!Wtedy zawiść minie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 i to jest sedno sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 hehehe pięknie powiedziane kolego longwood!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 ładownice były za mało wypchane....bezsens, bezsens, jeszcze raz bezsens... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Szczerzę mówiąc, jest prawdą że ludzie ID przedmioty i wystawiają je na allegro, nie powinno byc tak, nasze hobby jest po to, żeby się nim cieszyc a nie zarabiac na nim.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 ,,Jaki koń jest każdy widzi'', cytat z pierwszej polskiej encyklopedii Benedykta Chmielowskiego , tak na zakończenie tej dyskusji .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 jako, że każdy ma prawo" robić co chce...Ci od Identyfikacji też...ja jestem i kupującym i sprzedającym.Za towar kupowany daję tyle na ile mnie stać a jak sprzedaję chce wyciągnąć jak najwięcej.A na forum jest kilku mataczy naciągaczy.Dałem kiedyś coś do ID, fant okazał się dość rzadki więc po kilku godzinach skrzynka była zapchana ofertami kupna, ceny były różne od 300zł do 3500zł(to byli użytkownicy naszego forum)stwierdziłem że wystawie na all. i po 24godz. na aukcji już cena wynosiła 3800zł a sprzedałem fant za 10000zł. i jaki mamy wniosek? a taki że krzykacze nie chcą się zmierzyć w uczciwej walce a wyrwać dobry fant za przysłowiowe grosze.dobrze prawisz pomsee i taka postawa jak Twoja mi się podoba!pomagasz bo wiesz co to za przedmiot lub naprowadzasz do rozwiązania zagadki i robisz to BEZINTERESOWNIE!i tak powinno być.A z tego co widzę to jeszcze trochę powstanie lista handlarzy" i tym osobom nikt nie pomoże.___________________________________gratuluję - jesteś pierwszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 oj myślałem że temat padł a tu proszę - najlepiej handlarzom do ników -przypnijcie gwiazdy Dawida ......... - albo powyrzucajcie ich - tylko oby później sie nie okazało że nie ma z kim pogadać :):) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 dobry pomysł...przynajmniej nie będzie mataczy naciągaczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Zawsze możemy im podforum założyć i nadać numery obozowe ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Swietnie ujete.A temat lepiej zeby znikął bo jest totalnie tu niepotrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.