beaviso Napisano 3 Luty 2016 Napisano 3 Luty 2016 Nie, dla speca od flaków nie jest znana, nie ma jej w swoim spisie odkryć na Panoramio.Mówię, że znalazłem, bo co to za problem dopasować ten fragment do odpowiedniego miejsca w Polsce? :) Parę minut roboty, w zależności od którego końca rzeki się zacznie :PNawet jeśli miejsce przeszukane, to sam szukaj cierpliwie. Na tym polega to hobby. Często romantyczne wyprawy w nieznane owocują pustą kieszenią. A chodzenie po schodzonych dołkach" niespodziankami. Takie jest życie poszukiwacza. Powodzenia!M.
Alkali Napisano 3 Luty 2016 Napisano 3 Luty 2016 >dla speca od flaków nie jest znanaNie jest znana bo to nie Flak, najbliższa niemiecka bateria stacjonowała jakieś 3 km na wschód. To co widać to pozostałości radzieckiej baterii przeciwlotniczej ustawionej jakoś w lutym 45 r. do obrony odbudowanego mostu kolejowego (Niemcy wysadzili jedynie jedno przęsło, nad samą rzeką) oraz drugiego, nieodległego mostu nad starorzeczem, który pozostał cały. Była jeszcze jedna bateria na lewym brzegu Odry lecz obecnie jest tam uprawne pole i nic się nie zachowało. Jednak na GoogleEarth widać jeszcze jaśniejsze kręgi na polu.
rfx Napisano 3 Luty 2016 Napisano 3 Luty 2016 Alkali, a możesz na takim zrzucie z Geoportalu wyjaśnić, co jest czym w takim stanowisku? Nie kopię,ale często przeglądam zdjęcia. Fajnie jest wiedzieć, co się widzi.Stanowisko działa było w środku tego kręgu?
Sebmagem Napisano 10 Luty 2016 Napisano 10 Luty 2016 Witam przeszukiwałem mapkę i znalazłem takie ustrojstwo co to może być?
rfx Napisano 12 Luty 2016 Napisano 12 Luty 2016 Moim zdaniem, tam jest nasyp. Za bardzo regularne jak na drzewa.
skorp92 Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 Witam czy to nie jest przypadkiem strzelnica ?Długość około 65-70m, szerokość około 15m. Teren leśny w lesie sporo okopów. Najbliższy znajduje się w odległości około 1-1,5km.
skorp92 Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 Chciałbym również zapytać/poprosić o jakąś stronę ewentualnie inne informacje na temat czy okopy z 1 wojny się różnią od okopów z 2 wojny. Chciałbym wiedzieć jak je odróżnić, wiem że są mniej widoczne. Pytam, gdyż w moich rejonach jest sporo okopów z 2 wojny dlatego taka informacja bardzo by mi pomogła.
olekwawa Napisano 29 Maj 2016 Napisano 29 Maj 2016 Witam Wszystkich i pozdrawiam. To mój pierwszy post na tym forum.W załączniku przesyłam zdjęcie fragmentu lasu na którym widać dziwne" kwadraty. Może ktoś już spotkał się z czymś takim i/lub wie co to jest???Pozdrawiam serdecznie.olek
dygac Napisano 30 Maj 2016 Napisano 30 Maj 2016 są to drzewa innych gatunku, przykładowo szkółka drzew złożonych z sosen, a w tych kwadratach świerki
olekwawa Napisano 5 Czerwiec 2016 Napisano 5 Czerwiec 2016 Bardzo dziękuję Koledze za po/odpowiedź.Nigdy bym na to nie wpadł. Nie jestem leśnikiem a swoją drogą ciekawe czemu akurat takie nasadzenia tak robią???Pozdrawiam serdecznie.olek
xavi Napisano 9 Czerwiec 2016 Napisano 9 Czerwiec 2016 Witam,Co to mogą byś te koła w lesie? Leje po bombach?
kridd Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Witam,na lidarze znalazłem ciekawą budowlę ziemną. wymiary 80m x 80 m, w środku figury jakaś górka o wymiarach w 5m x 8m.Proszę o jakąś podpowiedź lub z czym Wam się kojarzy. Z góry dziekuję.
majros Napisano 11 Październik 2016 Napisano 11 Październik 2016 Witam. Ta ciekawa budowla o którą pyta kridd to dawna owczarnia :) Zbudował ją PGR :)Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.