brodaamor Napisano 13 Luty 2009 Autor Share Napisano 13 Luty 2009 22 lutego odbędzie się w Warszawie rekonstrukcja zamachu dokonanego przez ludzi z Pegaza" na kata Warszawy Franza Kutscherę. Inscenizacja będzie na skrzyżowaniu Ujazdowskich i Pięknej. Udział weźmie blisko 70 osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldwin89 Napisano 13 Luty 2009 Share Napisano 13 Luty 2009 szczęśliwa 12 już znana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urad Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Kto to organizuje? Gdzie znajdę dokładniejsze informacje np. o której godzinie odbędą się próby i o której godzinie będzie właściwa inscenizacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,1944-rekonstrukcja-zamachu-na-kutschere,1472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
auchan Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Widziałem ulotkę! Rekonstrukcja ma trwać 2 godziny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawiak2009 Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Nie jestem historykiem, ale w treściu ulotki znalazłem/bądź nie znalazłem...:- brak Stanisława Huskowskiego Alego" wśród zdjęć uczestników zamachu.- iespełna trzydziestoletni wyższy dowódca SS...", Kutschera urodził się w 1904 roku...- Co to jest Adler-Trumpf-Junior"?- Brak opisu sygnalizacji w akcji 1 lutego... (Kama, Dewajtis i Hanka odegrały znaczącą rolę)- Brak informacji gdzie zginęli Juno i Sokół, choć zamieszczono w ulotce zdjęcie mostu Kierbedzia.- (...) inni uczestnicy otrzymali Krzyże Walecznych." Nie wszyscy otrzymali KW... (nie zmieniajmy historii)- kim jest Ryszard Jesiołowski? rzekomo Żbik"... we wszystkich znanych źródłach Żbik" to Jan Kordulski.- czy na ulotce widnieje zdjęcie młodego Franza Kutschery...?I pod tym podpisuje się Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej IPN w Warszawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 22 Luty 2009 Autor Share Napisano 22 Luty 2009 Odświeżam wątek, bo to już dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZgrenadier Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Czekamy na zdjęcia z akcji ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 fotki jeszcze ciepłe chociaż zimno było sakramencko...http://picasaweb.google.pl/witowskiprzemek/ZamachNaKutschere?authkey=hkiajxZjbRY# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Przede wszystkim w imieniu GRH 130.Panzer-Lehr-Division, chciałbym serdecznie podziękować Organizatorom inscenizacji „Zamach na Kutscher’ę” za możliwość udziału naszej grupy w tym przedsięwzięciu.Przy okazji garść zdjęć, które udało mi się zrobić podczas wczorajszych prób i dzisiejszej inscenizacji.http://picasaweb.google.com/himbuldon/ZamachNaKutschere?feat=directlinkPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,zamach-na-kutschere-w-obiektywie-piotra-rusiniaka,1507 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 http://www.youtube.com/watch?v=mI4m63hWWdEa tak się zachowują na inscenizacji operatorzy kamer z TVN24 i TVP2.NIe przejmują się nikim i niczym , oni są najważniejsi.Ta wymiana zdań miała miejsce dzisiaj w trakcie inscenizacji.Chamowo maksymalne i kompletny brak kultury.Niestety nie zarejestrowała sie cała ozmowa" między panami bo było jeszcze bardziej soczyście"Ten dżentelmen w czerwonej kurtce to pajac z TVN24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 cóż za popisówa :D w wykonaniu buractwa z TV heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_101 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1587368,0,,kedyw_zlikwidowal_kata_warszawy,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietyczny Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Posłuchajcie uważnie filmiku na tvn warszawa. Według nich jest luty 1994..." :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Reszta fotek z 65. rocznicy zamachu na Kutscherę: http://czolg.blox.pl/2009/02/Zamach-na-Franza-Kutchere-foto-relacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Fotki z dzisiejszej inscenizacji zamachu:http://czolg.blox.pl/2009/02/Zamach-na-Franza-Kutchere-foto-relacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 VIS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Jak Boga kocham, VIS-erstant ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 http://dobroni.pl/rekonstrukcje,zamach-na-kutschere-w-obiektywie-lukasza-wojtczaka,1518 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Mistrzowski kadr ... fotka P. Rusiniaka ... reklama FB RADOM niemalże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 WitamChciałbym wszystkim serdecznie podziękować za wkład i zaangażowanie.Inscenizacja nie wyszłaby gdyby:Instytut Pamięci narodowej oddział WarszawskiMiasto Stołeczne Warszawa – biuro Pani PrezydentBiuro Bezpieczeństwa NarodowegoPrzyznam, że osobiście bym skrytykował widowisko, sporo niedociągnięć i błędów ale najważniejsze, że element edukacyjny został osiągnięty oraz „zamieszanie” wywołało pierwszy raz dyskusje historyków (sprawa Allego).Wzruszenia ludzi, emocje, pozytywne myślenie oraz uśmiech są największa nagrodą. Chęci i zaangażowanie bezinteresowne uczestników doprowadziły po trzech latach do finału. Powinienem pewne osoby i instytucje wymienić z imienia i nazwiska, ale lista byłaby zbyt długa dlatego sobie daruję;) Bardzo ale to bardzo dziękuję za zaufanie, jestem dozgonnie wdzięczny. Jeżeli kogoś uraziłem stresując się przygotowaniami to bardzo przepraszam.Udział wzięli:Stowarzyszenie Tradycji Armii KrajowejHarcerska Grupa Historyczna „Wigry”GRH „Pionier 39“ Stowarzyszenie Inscenizacji Historycznych Pomerania 1945,GRH 130. Panzer-Lehr-DivisionGRH Batalion Czata 49Stowarzyszenie PSZGRH Bluszczoraz gościePozdrawiamJaroslaw Kuczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Nie dotarłem, nie dąłem rady czasowo. Obejrzałem za to foty i cóż można powiedzieć... Może to że ładownice były zdecydowanie za słabo wypchane ;)A tak serio - pokazałem foty kumplom z anglosaskich grup reko (mam nadzieję, że autorzy się nie obrażą). Szczęki im opadły i już tak zostały. I to wszystko w tym samym miejscu, gdzie oryginalny zamach ! Wspaniała drobiazgowośc w odtworzeniu szczegółów. Gratulacje !Ta impreza potwierdza, że Warszawa to fajne miejsce na rekonstrukcje. Każda ze znanych mi imprez tego typu w tym mieście, o którą dane mi było 'otrzeć' się bliżej lub dalej, okazała się sukcesem - czy to Powstanie, czy to Targówek-Agril czy to teraz Zamach na Kutscherę. Nie wiem czy to efekt klimatu tego miejsca, które zdecydowanie zadaje kłam stereotypowi 'miasta z betonu', czy ludzi biorących w tym udział, wysiłków organizatorów czy... Pewnie wszystkie te czynniki zagrały na raz.Tyle rzeczy zdarzyło się w tym mieście, chodzisz po tych samych chodnikach, na których rozgrywały się takie właśnie zdarzenia. Tamtego świata już nie ma, ale są rekonstruktorzy i ogólnie pasjonaci historii. Tak trzymać !PS: Się rozfilozofowałem... Sorrki za przydługawy ten tekst ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Widziałem i podobało mi się. Bardzo dobra lekcja historii i nie jest to tylko moja opinia ale również innych, którzy widzieli już nie jedną inscenizację.Szkoda tylko, że znów pojazdy wypożyczane w firmie która reklamuje się na popularnym serwisie aukcyjnym, nie działały. To już któryś raz okazuje się, że pomimo taniej cenny wypożyczenia pojazdów i ich sprawność jest do końca wielką niewiadomą.Druga sprawa to dzieci na widowni. Nie wiem czy była takowa informacja ale trzeba widzów przestrzegać, że np. ,, inscenizacja od lat 12” Widziałem obok siebie przestraszone i płaczące dzieci, którym rodzice tłumaczyli że ten pan ,, umarł tylko na niby”Generalnie bardzo dobra robota i moje gratulacje dla wszystkich uczestników.PS. Jedno auto zamiast tablic rejestracyjnych z epoki miało reklamę firmy z której zostało wypożyczone, można było ją zdjąć ale to szczegół dla wtajemniczonych chodź podobno diabeł tkwi w szczegółach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Bolas, to co mam za paskiem to faktycznie VIS, rocznik 1938, piękna sprawa, podobno jedyny taki w Filmówce Łódzkiej. Do tego zrobiony tak że grzeje ślepakami bez ręcznego przeładowywania. Można się zakochać : )Natomiast to czym strzela kolega grający Misia" to Colt 1911, mogłeś się pomylić, bo na zdjęciu mało wyraźnie go widać, a konstrukcja jak wiemy podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.