Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka carska czapkowa

Wyro

Pytanie

Napisano

Zdjęcia wziąłem od kogos z allegro, ale podniosłem" identyczna odznakę na carskim poligonie artyleryjskim.

Ma MII (Mikołaj Drugi) i napis po rosyjsku a Wiarę Cara Ojczyznę"

Kto, kiedy, komu i za co ją wręczał?
Proszę o identyfikację.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stan bardzo dobry. I wyszła na pierwsze piknięcie. Potem dłuuuugo dłuuugo nic i guzik artyleryjski carski. Moje okolice. Wiesz gdzie.
Napisano

'Krzyż Opołczenia' ustanowiony w 1905, nadawany za Mikołaja II dla wojaków pospolitego ruszenia o wyznaniu prawosławnym .Ziomal z fotografii ma taki na czapce.pozdro

Napisano
Pospolite ruszenie (fr. levée en masse) – polega na powoływaniu pod broń całej ludności państwa lub tylko pewnej części uprawnionej i zobowiązanej do tego rodzaju służby.

Mobilizacja pospolitego ruszenia była powszechnym sposobem prowadzenia wojny w średniowiecznej Europie i innych rejonach świata przed wprowadzeniem armii zawodowych – zaciężnych lub z poboru. Członkowie pospolitego ruszenia zobowiązani byli sami dbać o swoje wyposażenie i uzbrojenie – regulowały to osobne przepisy.
Napisano
dostawal go kazdy zolnierz pospolitego ruszenia, który był wyznania prawosławnego, nie jest to odznaka tylko stały emblemat noszony przez zolnierzy spełniajacych owe kryteria.
pozdro!
Napisano
Aha, dziękuję za informację! Mam jeszcze jedno pewnie banalne pytanie. Co rozumiesz pod pojęciem carskiego pospolitego ruszenia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie