Wyro Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 Zdjęcia wziąłem od kogos z allegro, ale podniosłem" identyczna odznakę na carskim poligonie artyleryjskim.Ma MII (Mikołaj Drugi) i napis po rosyjsku a Wiarę Cara Ojczyznę"Kto, kiedy, komu i za co ją wręczał?Proszę o identyfikację.
Wyro Napisano 4 Luty 2009 Autor Napisano 4 Luty 2009 Stan bardzo dobry. I wyszła na pierwsze piknięcie. Potem dłuuuugo dłuuugo nic i guzik artyleryjski carski. Moje okolice. Wiesz gdzie.
Wyro Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Dzięki za identyfikację. A nie wiecie za co go dostawali?
stock84 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 'Krzyż Opołczenia' ustanowiony w 1905, nadawany za Mikołaja II dla wojaków pospolitego ruszenia o wyznaniu prawosławnym .Ziomal z fotografii ma taki na czapce.pozdro
MK Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Gdybyś nie wierzył, zerknij tu:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=645092 pozdro
speiki84 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Pospolite ruszenie (fr. levée en masse) – polega na powoływaniu pod broń całej ludności państwa lub tylko pewnej części uprawnionej i zobowiązanej do tego rodzaju służby.Mobilizacja pospolitego ruszenia była powszechnym sposobem prowadzenia wojny w średniowiecznej Europie i innych rejonach świata przed wprowadzeniem armii zawodowych – zaciężnych lub z poboru. Członkowie pospolitego ruszenia zobowiązani byli sami dbać o swoje wyposażenie i uzbrojenie – regulowały to osobne przepisy.
8total4 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 dostawal go kazdy zolnierz pospolitego ruszenia, który był wyznania prawosławnego, nie jest to odznaka tylko stały emblemat noszony przez zolnierzy spełniajacych owe kryteria.pozdro!
Wyro Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Aha, dziękuję za informację! Mam jeszcze jedno pewnie banalne pytanie. Co rozumiesz pod pojęciem carskiego pospolitego ruszenia?
Pytanie
Wyro
Zdjęcia wziąłem od kogos z allegro, ale podniosłem" identyczna odznakę na carskim poligonie artyleryjskim.
Ma MII (Mikołaj Drugi) i napis po rosyjsku a Wiarę Cara Ojczyznę"
Kto, kiedy, komu i za co ją wręczał?
Proszę o identyfikację.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.