radek98k Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 W sprawie z wejściem i przeszukaniem policji w katowicach u grupy kolekcjonerów, która naprawiała broń dla bezpieczeństwo kraju i dla historii oraz przyszłych pokoleń.Zatem pytam gdzie można dostac, szukac broń palną bez pozwolenia lub naboje albo pozwolenie na karabin?
woytas Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Wydzial Postepowan Administracyjnych Komendy Wojewodzkiej - tam uzyskasz pelne informacje
stg1971 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 brak słów,powiedziałbym ale nie ma sensu,A Czuma się sprzedał,jak typowy boliwijczyk,lepszy sol dziś niż jutro 5 soli.szkoda słów zacznę zbierać kondonki,albo motylki,a TV to widowni wodę z mózgu robią.jedyna nadzieja w recesji,może ona powali ekipę tuska na glebę,życzę mu tego do widzenia i spotkania na dnie.
glutation Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 radek98k: cos Ty taki uszczypliwy? ;) Bardzo patetycznie powiedziane: ron dla bezpieczenstwa kraju i dla historii oraz przyszlych pokolen". Z punktu widzenia prawa nic nie mozesz zrobic, poza nie wychylaniem sie, jesli w domu masz cos nielegalnie. Kwestia Twojego wyboru moralnego, nawet jesli uwazasz ze prawo mamy chore". Samochod tez mozesz kupic kradziony i siedziec cicho zeby nie wyszlo na jaw. Co do tych przyszlych pokolen" - najlepiej oddac to do jakiegos muzeum, jesli bedzie chcialo oczywiscie. Tam moze sobie byc dla przyszlych pokolen, obejrzy go na pewno duzo wiecej osob, niz Ty. Jesli jest to ladny eksponat, bo jesli nie, to po prostu bedzie im lezal ten zlom w magazynie (sorry, ale zardzewiale szczatki, ktore kiedys byly bronia, sa teraz zlomem, fakt ze dla nas cennym i z jakas tam historia). Czy to sie komus podoba, czy nie... O pozwoleniach juz napisal kol. woytas.
Ptaku51 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 @radek98k,a mógłbyś wyjaśnić o co chodzi w zadanym przez Ciebie pytaniu?Być może po doprecyzowaniu i wyrażeniu w sposób zrozumiały dla innych ludzi ktoś będzie w stanie udzielić odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie.Swoją droga, jak czytam Twoje posty to zastanawiam się czy do ich napisania używasz translatora czy też z tego sposobu formułowania wypowiedzi masz po prostu dobrą zabawe.Bez urazy.Pozdrawiam,Marcin
radek98k Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Nie mam czasu się rozpisywac, gdybyś śledził fora, strony o broni palnej byś wszystko wiedział. Chce kupic karabin, ale polski komunizm na to nie pozwala. Trzeba broni szukac pod ziemią.
cezo2007 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Witam Kolegów.Z tego co wiem dla zwykłego zjadacza chleba"pozwolenie na broń to jest jakaś abstrakcja.Staniesz na glowie nie dostaniesz.Nawet jak prowadzisz działalność gospodarczą i wnioskujesz to bezpieczeństwem przewozu większej gotówki i swoim bezpieczeństwem dostaniesz odpowiedz abyś zatrudnił firmę ochroniarską.Bez problemu dostają ludzie wciągnięci przez kogoś do kółka łowieckiego.Slyszalem że jak zapiszesz sie do jakiegoś koła strzeleckiego(oczywiście musisz być nie karany i przejść egzaminy wewnętrzne)będziesz sobie strzelał z nimi przez rok do tzw.rzutków,jeździł na zawody,uzielał sie w klubie masz szansę na dostanie pozwolenia na strzelbę do takiego strzelania.Klub wystawia ci pisemko,komenda rejonowa zatwierdza+_wywiad środowiskowy,kupujesz szafe pancerną na broń ,mocujesz ja na stałe do ściany nośnej(żeby nie wynieśli)i dostajesz papier na zakup w sklepie licencjonowanym.Tak słyszalem od znajomego który prowadzi sklep z bronią i po sprawdzeniu informacji sam się zapisuję na strzelanie do rzutek.Pozdrawiam.
radek98k Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Nie jestem zwykłym zajadaczem chleba", doskonale znam się na karabinach i innej broni. Umiem stanąc na głowie i też na rękach. Strzelanie do rzutek jest fajne i oto mi chodzi tylko chce strzelac Mauserem98k albo bronią maszynową z II wojny św.
acer Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Bez problemu dostają ludzie wciągnięci przez kogoś do kółka łowieckiego.Slyszalem że jak zapiszesz sie do jakiegoś koła strzeleckiego(oczywiście musisz być nie karany i przejść egzaminy wewnętrzne)będziesz sobie strzelał z nimi przez rok do tzw.rzutków,jeździł na zawody,uzielał sie w klubie masz szansę na dostanie pozwolenia na strzelbę do takiego strzelania.Klub wystawia ci pisemko,komenda rejonowa zatwierdza+_wywiad środowiskowy,kupujesz szafe pancerną na broń ,mocujesz ja na stałe do ściany nośnej(żeby nie wynieśli)i dostajesz papier na zakup w sklepie licencjonowanym.Tak słyszalem od znajomego który prowadzi sklep z bronią i po sprawdzeniu informacji sam się zapisuję na strzelanie do rzutek."A ja słyszałem, że ktoś trzyma słonia na łańcuszku.Jeżeli macie pisać takie bzdury jako pewniki na zasadzie słyszałem" - to lepiej nie pisz nic.Koło łowieckie to nie jakiś tani jazz clu gdzie byle każdy może zostać wciągnięty".Nie każdy może zostać myśliwym. Egzamin łowiecki nie każdy może zdać. Tym bardziej nie każdy dostaje pozwolenie na broń myśliwską. A jak czytam takie teksty że postrzelałbym sobie bronią maszynową" do zutek" to tym bardziej się utwierdzam że takie osoby powinny być trzymane z daleka od pozwolenia na broń. Postrzelać można za opłatą na licencjonowanych strzelnicach w obecności instruktora. Albo skorzystać z usług LOK.Nie trzeba pozwolenia na broń, parę złotych wystarczy na opłacenie rachunku.
SNIPERcom Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 radek98k o pozwoleniu na broń maszynową możesz zapomnieć co prawda znam jedną osobę która takowe posiada ale Ty raczej nie będziesz posiadał nie obraź się za tą szczerą prawdę Co do Mauserea98k to sądzę ze możesz go posiadać legalnie wystarczy ze będziesz zdeterminowany o wytrwały Zapisz się do koła łowieckiego i w ten sposób jest najpewniejszy do tego by stać się posiadaczem tego karabinu Drugą możliwością jest zapisanie się do klubu strzeleckiego i o ile będziesz osiągał ponad przeciętne wyniki to masz bardzo duże szanse na to ze dostaniesz pozwolenie do celów sportowych no i kupisz sobie co tylko zechcesz łącznie z VISem Walterem P38 czy Mauserem98k
Brzęczyszczykiewicz Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 W klubie sportowym wcale nie trzeba uzyskiwać jakichś tam wyników. Przynajmniej w W-wie. Zapisujesz się do klubu. Bodaj rok musisz należeć, płacić składki, brać udział w zawodach (płatnych). Potem przechodzisz kurs wewnątrzklubowy (jakieś 400zł) ale nie musisz, choć bez tego zapewne za pierwszym razem nie zdasz egzaminu. Potem zdajesz egzamin w PZSS (teoria + trzeba wystrzelać jakieś 65 punktów - bułka z masłem). Wtedy stajesz się zawodnikiem i możesz starać się o pozwolenia na broń do celów sportowych i inną. Oczywiście czeka Cię badanie psychiatryczne i inne zabiegi, których podstawowym zadaniem jest oskubanie z forsy. Broń potem możesz nabyć stricte sportową albo inną. Np glocka.Cały czas musisz być członkiem PZSS, bo inaczej automatycznie ginie podstawa abyś miał pozwolenie na broń. Mnóstwo ludzi tylko i wyłącznie należy do klubów strzeleckich, żeby mieć w domu własnego gnata.
SNIPERcom Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 duzo tych egzaminow było u Ciebie u mnie był jakis tescik plus strzelanie a pozwolenie dostali tylko Ci którzy mili dobre wyniki na zawodach a osobom z ostatnich miejsc na listach odmowiono wydanie pozwolenia uzasadniajac kiepskimi osiagnieciami
Cyrograf15 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Z tego co wiem w Wa-wie w zeszłym roku nie wydano nikomu pozwolenia na broń w celach sportowych. Ma początek to patent i licencje robisz następnie badania i składasz podanie wraz z komunikatami z zawodów. Właśnie wydałeś na świstki i staraciłeś jakieś 2 tysiaki, dodatkowo straciłeś obowiązkowe dwa lata czasu na zabawe i dostajesz odmowe umotywowaną czymkolwiek. Co innego jak zostaniesz myśliwym, taniej ani szybciej nie jest ale ponoć pewniej.Wojtek
kopijnik2 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 obecnie w Polsce jest :14 000 zezwoleń na roń do celów sportowych"...reszta sportowców używa broni klubowej....
SNIPERcom Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Mysliwi dostaja chyba w 99.9% pozwolenia a ze sportowcami juz gorzej ale jeszcze ze 3 lata temu w Warszawie było w miare łatwo ale poza m st Warszawa i bliskimi okolicami gdzie strzelcy podlegali pod Radom to był koszmar znajomy który na pucharze Polski zajmował medalowe miejsca jak i na mistrzostwach Poslki przez kilka lat nie mogł dostac pozwolenia
Hitboy64 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 A ja widzę, że większość panów wypowiadających się tutaj zna TEORIĘ...Broń sportowa...1. Zapisać się do klubu strzeleckiego najlepiej z licencją PZSS (wpisowe 500 - 1000 PLN, składka roczna 240 – 360 PLN)2. Kurs na patent strzelecki (400 PLN) nie jest to wymagane ale pomocne. 3. Zdać egzamin na patent strzelecki (400 PLN), b. Egzamin na patent składa się z 10 pytań teoretycznych i części praktycznej. Część praktyczna dla osób, które kilka razy były na strzelnicy jest spokojnie do przejścia. Problemem są pytania teoretyczne. Niestety znajomość ustawy o Broni i Amunicji, rozporządzenia do niej, przepisów karnych, obrona konieczna stan wyższej konieczności itd. Wiele z tych pojęć warto znać i stosować dla własnego bezpieczeństwa.c. Pytania są czasem pokręcone a na egzaminie musisz podać 10 prawidłowych odpowiedzi. Test składa się z 10 pytań z koniecznością wyboru jednej poprawnej odpowiedzi (a, b, c)d. Pytania do test na patent zawierają :I - Pojęcia i definicjeII - Zasady uzyskiwania pozwolenia na brońIII - Zasady postępowania z broniąIV - Skutki naruszenia przepisów ustawy o broni i amunicjiV - Zasady zachowania się na strzelnicyVI - Odpowiedzialność karnaVII - Regulaminy strzelańVIII - Zasady bezpieczeństwaWysokość opłat za egzamin na patent Patent reguluje Ustawa o kulturze fizycznej Art. 53bOsoby zgłaszające się na egzamin muszą posiadać czytelnie wypełniony wniosek o nadanie patentu strzeleckiego z ważnym orzeczeniem lekarza medycyny sportowejBadanie wykonuje lekarz medycyny sportowej i otrzymujemy zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do uprawiania określonej dyscypliny sportu. Jest to zupełnie inne badanie lekarskie niż to, które wykonywane gdy ubiegamy się o pozwolenie na posiadanie broni sportowej. Koszt badania wynosi około 50 PLN. 4. Po zdanym egzaminie na patent (gdy należymy do klubu) otrzymamy licencje strzelecka uprawniającą do udziału w zawodach grupy powszechnej. 5. Minimum 6 startów w zawodach grupy powszechnej w ciągu ostatniego roku (6*30=180 PLN) w danej konkurencji np.: Pistolet Sportowy Bocznego Zapłonu. Jeżeli chcemy PCZ (Pistolet Centralnego Zapłonu to kolejne 6*30 = 180 PLN).a. Owe 6 startów jest minimum zalecana jest większa aktywność. Uchwała PZSS Nr 62 w sprawie wymogów minimalnych definiujących „czynne uprawianie strzelectwa sportowego pzss.org.plb. po udokumentowaniu 6 (sześciu) osobo startów w zawodach w roku, w konkurencjach ujętych w wykazie PZSS i organizowanych przez PZSS lub pod patronatem PZSS (zawody klubowe, okręgowe, wojewódzkie lub ogólnokrajowe), w tym przynajmniej dwukrotnie z wynikiem nie niższym niż na srebrną odznakę strzelecką PZSS.c. Srebrna odznaka strzelecka PZSSnp.; Pistolet sportowy 10 strz. – część dokładana to 65 punktów na 100.Pistolet centralnego zapłonu 10 strz. część dokładna to 65 punktów na 100.d. Komunikaty – wyniki z zawodów przekazywane przez klub sportowy do PZSSu. Dzięki komunikatom możliwe jest otrzymanie zaświadczenia uprawniającego do ubiegania się o wydanie pozwolenia na broń do celów sportowych. Każdy pobyt na strzelnicy i strzelanie to uprawianie strzelectwa. Nie tylko zawody, z których sporządza się komunikaty. Warto uzyskać od admnistratora strzelnicy zaświadczenie o ilości pobytów, które może być wydane w oparciu o książkę rejestru pobytu na strzelnicy7. Staż strzelecki – minimum roczny (patrz Uchwała PZSS Nr 62). W tym czasie uczestniczysz w treningach i zawodach Grupy Powszechnej. 8. Badania lekarskie (400 PLN). (orzeczenie lekarskie, orzeczenie psychologiczne).ciekawe pytania: Czy słyszy Pan jakieś głosy? Używa Pan alkoholu? 9. Sejf do przechowywania broni. (mały na 2 pistolety 500 PLN; duży na zamówienie 2000 PLN). Pomijam to, że najlepiej kupić od razu większy, a zamki atestowane i inne bajery trochę kosztują.10. Podanie do KWP / KSP.a. W podaniu należy wykazać i uzasadnić potrzebę posiadania broni sportowej. Zalecane jest za pierwszym podejściem wystąpić o jedną sztukę bocznego zapłonu. A po kolejnym roku zwrócić się o zmianę decyzji. Pozwolenia na broń nie wydaje się osobom:a. nie mającym ukończonych 21 lat (na wniosek szkoły, organizacji sportowej i PZŁ albo stowarzyszenia obronnego pozwolenie może być wydane osobie mającej ukończone 18 lat, jednakże tylko na broń służącą do celów sportowych i łowieckich),b. z zaburzeniami psychicznymi, o których mowa w ustawie z 19 sierpnia 1984 r. o ochronie zdrowia psychicznego, lub o znacznie ograniczonej sprawności psychofizycznej,c. wykazującym istotne zaburzenia funkcjonowania psychologicznego,d. uzależnionym od alkoholu lub od substancji psychoaktywnych,e. nie posiadającym miejsca zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,f. co do których istnieje uzasadniona obawa, że mogą użyć broni w celach sprzecznych z interesem bezpieczeństwa lub porządku publicznego, w szczególności skazanym prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo z użyciem przemocy lub groźby bezprawnej albo wobec których toczy się postępowanie karne o popełnienie takiego przestępstwa.A oto przykładowe podanie:Zwracam się z prośbą o wydanie pozwolenia na zakup i posiadanie broni palnej sportowej: jednej sztuki pistoletu bocznego zapłonu kalibru 5,6mm.Potrzebę posiadania wyżej wymienionej broni motywuję chęcią podnoszenia swoich wyników sportowych w zawodach i treningach, w których biorę udział.Jestem zawodnikiem Klubu Strzelectwa Sportowego ……………….Niedostateczna jakoś oraz ilość broni klubowej, której zużycie i stan ……………..Moją opinie podtrzymuje również Zarząd Sekcji Strzeleckiej Klubu ………………..Ponadto w dniu 13/13/2013 roku zająłem 1 miejsce w konkurencji pistolet sportowy 10 strzałów z wynikiem 97 punktów w zawodach o puchar ……………………….Chęć posiadania broni związana jest z czynnym uprawianiem strzelectwa sportowego w grupie powszechnej w konkurencjach: pistolet sportowy. Broń klubowa, z której korzystam podczas treningów oraz w trakcie zawodów, ze względu na jej ilość, jakość i stan nie zapewnia dostatecznej możliwości doskonalenia umiejętności strzeleckich i podnoszenia wyników sportowych (dostępne są jedynie stare i wyeksploatowane jednostki broni) – zdanie to poparte jest zaświadczeniem wydanym przez Klub Sportowy,Posiadanie własnej broni sportowej umożliwi mi osiąganie znacznie lepszych wyników na zawodach. Ale to nie koniec!Zarząd Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego określił wymogi minimalne definiujące „czynne uprawianie strzelectwa sportowego”. Ich spełnienie przez osoby fizyczne, uprawnia do dalszego posiadania broni do celów sportowych. Między innymi należy udokumentować 6 (sześć) osobo startów w zawodach w roku, w konkurencjach ujętych w wykazie PZSS i organizowanych przez PZSS lub pod patronatem PZSS (zawody klubowe, okręgowe, wojewódzkie lub ogólnokrajowe), w tym przynajmniej dwukrotnie z wynikiem nie niższym niż na srebrną odznakę strzelecką PZSS Uchwałą nr 62 PZSS.Podkreślić należy, iż zgodnie z przedmiotowymi regulacjami prawnymi i wytycznymi, członkom klubów sportowych nieuczestniczącym w zawodach strzeleckich, mogą być cofnięte pozwolenia na broń wydane na podstawie licencji sportowej. Zgodnie z art. 18 ust. 4 Ustawy o broni i amunicji: „Właściwy organ policji może cofnąć pozwolenie na broń, jeżeli ustały okoliczności faktyczne, które stanowiły podstawę do jego wydania” . (okolicznością uzasadniającą wydanie pozwolenia na broń sportową jest jego aktywność strzelecka czyli uczestniczenie w rywalizacji sportowej). Bardziej drobiazgowe informacje: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=30856
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 5. Minimum 6 startów w zawodach grupy powszechnej w ciągu ostatniego roku (6*30=180 PLN) w danej konkurencji np.: Pistolet Sportowy Bocznego Zapłonu. Jeżeli chcemy PCZ (Pistolet Centralnego Zapłonu to kolejne 6*30 = 180 PLN).Ja strzelałem na zawodach tylko z bocznego zapłonu a pozwolenie otrzymałem na 7 jednostek i kupiłem sobie broń centralnego zapłonu oczywiście po tym zakupie zacząłem na zawodach strzelać tez konkurencje z centralnego zapłonu
Hitboy64 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 SNIPER do tego co napisałem dochodzi też to gdzie mieszkasz, jaki kub, osiągnięcia, znajomości itd, ja przedstawiłem przykładową drogę, przy której mamy dość duże szanse na powodzenie uzyskania pozwolenia.
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Hitboy64 Pewnie masz racje bo w każdym klubie jest inaczej nie mówiąc już o policji w której jest wielka uznaniowość
acer Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Mysliwi dostaja chyba w 99.9% pozwolenia "A myśliwym to się zostaje z dnia na dzień ?!Wiesz że jest coś takiego jak zaliczenie stażu łowieckiego, oraz egzaminów łowieckich z zakresu gospodarki łowieckiej i praktyki na strzelnicy ? Dopiero PO ZALICZENIU ich można występować o pozwolenie na broń.Jak to czytam to utwierdzam się w przekonaniu że niektórych obowiązujących przepisów wiadomej ustawy nie powinno się absolutnie zmieniać
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 A myśliwym to się zostaje z dnia na dzień ?!Wiesz że jest coś takiego jak zaliczenie stażu łowieckiego, oraz egzaminów łowieckich z zakresu gospodarki łowieckiej i praktyki na strzelnicy ? Dopiero PO ZALICZENIU ich można występować o pozwolenie na broń.wiem ale nie znam przypadku kiedy odmówiono jakiemuś myśliwemu uzyskania pozwolenia na broń natomiast wiem ze osobom które uprawiają strzelectwo sportowe kładzie się kłody pod nogi i utrudnia w każdy możliwy sposób uprawianie tej dyscypliny sportowej
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Jak to czytam to utwierdzam się w przekonaniu że niektórych obowiązujących przepisów wiadomej ustawy nie powinno się absolutnie zmieniaćZabrzmiało to tak jakbyś był Milicjantem czy Policjantem jak to się ostatnio nazywają ,,dostęp do broni tylko dla swoich''
acer Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Mylisz się bardzo - niestety - nie zamierzam za to oberwać kulki od jakiegoś szczawia któremu zwróci się uwagę za robienie graffiti na garażu i wyprzedzanie na czerwonym, czy od jakiegoś innego świra któremu rozmarzyło się rozjeżdżać las quadem albo napalić w środku lasu ognisko, a którego trzeba za to ukarać zgodnie z Kodeksem Wykroczeń
radek98k Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 A co jest z bronią,która występuje na inscenizacjach. Chyba nie trzeba miec na taką broń pozwolenia, chociaż strzela się nabojami bez pocisku.
riteks Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 A co sądzicie o broni palnej w rękach nieletnich?Znałem jednego gościa,a było to bardzo dawno temu jeszcze w czasach zniewolenia komunistycznego,który sam zrobił sobie kilka sztuk broni na naboje sportowe i przez kilka lat od 12 do 17 roku życia wystrzelił z nich kilka tysięcy sztuk amunicji.Nie słyszałem aby komukolwiek zrobił tym krzywdę.A pozwolenie sam sobie wydał.Oczywiście gdyby wpadł w ręce ówczesnej milicji pewnie by go zamordowali.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.