bandolero Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 http://www.rojoyazul.net/militaris/armanento/granadas.htm#polaca Zaciekawiła mnie informacja, którą tu przeczytałem, mianowicie, że polskie granaty były w czasie wojny domowej w Hiszpanii powszechnie używane przez Armię Republikańską na wszystkich frontach. Czy ktoś zna więcej szczegółów tego wątku, czy te granaty dostały się do Hiszpanii drogą kontraktu, ile ich sprzedaliśmy itp. Bardzo proszę o wszelkie informacje. Jeszcze jedna ciekawostka z tej hiszpańskiej strony- zapalniki do polskich granatów były masowo kopiowane w polowych warsztatach i stosowane w samoróbkach produkowanych przez partyzantów republikańskich.
matrix14xxx Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 G.Orwell który wojował w Hiszpanii chwali polską amunicję w swoich wspomnieniach.Polska w latach międzywojennych sprzedawała wyroby przemysłu zbrojeniowego za granice,także do Hiszpanii.
JULJAN123 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 A najlepsze jest to, ze obie strony konfliktu kupowaly w Polsce bron i sprzet wojenny i placily zlotem.
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Z wyposażenia sprzedawaliśmy Hiszpanom też np. hełmy wz31.
bandolero Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 :0 te hełmy to ciekawa sprawa, może natknę się gdzieś na zdjęcia naszych kaszaków na hiszpańskich głowach, bo ostatnio siedzę w temacie Guerra Civil i sporo grzebię w necie na odnośnych stronkach, a jest ich zatrzęsienie. Dziękuję za interesujące informacje i czekam na więcej :)
pomsee Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Do Hiszpanii Polska eksportowała także karabinki wz. 29. Były one oznaczane wz.29e czyli eksport. Nie miały one charakterystycznych oznaczeń stosowanych w karabinkach produkowanych dla WP.
JULJAN123 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 CKM wz. 30 też był eksportowany na półwysep. Nawet na forum ktos kiedys wstawił zdjęcie. Na Rojo y Azul nie ma tam tej broni w zestawieniu.
bandolero Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 No właśnie, jest tam bronek, ale nie polski. Kurcze, ciekawa sprawa z tą polską bronią w Hiszpanii, może ktoś kiedyś jakąś pracę naukową napisze na ten temat, albo przynajmniej artykuł. Mam do Was prośbę- jeśli kiedyś natkniecie się w sieci na jakąś wzmiankę lub fotę dokumentującą użycie polskiego sprzętu wojskowego podczas hiszpańskiej wojny domowej, to wstawcie tu link, ok?
wulfgar Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Kiedyś spotkałem sie z informacją że kilku Polskich pilotów walczyło po stronie Franco. nie pamietam tylko na jakich maszynach ale nie sądze, że na polskich.
8total4 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 polskie CKM'y wz.30 na 100% eksportowano na płw. Iberyjski przed wojną domową, razem z KBK wz.29, trafiały także i bagnety wz.29;Gdzies slyszalem także o nieznacznej ilosci plecaków wojskowych.pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.