Skocz do zawartości

Mundur gen.Stefana Dęba-Biernackiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie to co widać na tym mundurze

Poza tym dla mnie zastanawiające są patki kołnierzowe i zwłaszcza kolor wypustek
Napisano
Na mundurze widać, że ktoś do munduru przyczepił trzy razy baretkę od VM. Dlaczego? I kto? Tego nie wiemy.

Pytanie dodatkowe - baretka jakiego odznaczenia jest za VM i dlaczego jest przed Krzyżem Walecznych???

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
To że mundur jechał w walizie specjalnie nie jest dziwne, bo to mundur garnizonowy, a na wojnę wedle regulaminu powinno się wyjść w polowym. Oficerowie mieli zwyczaj wożenia swoich rzeczy właśnie na wozach itp ... także jak najbardziej jest to możliwe, że po prostu zaginął w akcji, bo generał nie koniecznie go musiał mieć non stop przy sobie. O takie rzeczy dbał ordynans.

Co do odznaczeń - przydała by się opinia kogoś kto w tym siedzi i zna niuanse. Niestety nie mam pod ręką odpowiedniej kniżki, żeby to z biegu sprawdzić. W przepisach jest jasno określona kolejność nakładania baretek/noszenia odznaczeń. Krzyż Walecznych jest gdzieś w połowie. Po VM o ile dobrze pamiętam jest jeszcze Polonia Restituta ...
Napisano
Między VM a KW jest baretka Krzyża Niepodległości i faktycznie zgodnie z przepisami był on wyższym w hierarchii odznaczeniem od KW. Podobnie chyba było z wyższymi klasami Orderu Odrodzenia Polski (Polonia Restituta), ale tu se ręki uciąć nie dam.
Napisano
Ok, słusznie, też sprawdziłem wieczorem. Brakuje natomiast baretki Orderu Odrodzenia Polski, który powinien być po Krzyżu Niepodległości i przed KW.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Nie zawsze zakładano wszystkie posiadane odznaczenia. W zależności od okazji przepisy regulowały, które odznaczenia zakładano i ich kolejność. Nie mam pojęcia jak to wyglądało w wypadku wojny.
Napisano
poza gen. dyw. Dąb-Biernackim oraz gen. bryg. Paszkiewiczem trzy klasy Orderu Wojennego VM" miał gen. bryg. Zygmunt Piasecki (dca Krak. BK w kampanii wrześniowej)
Napisano
Nie kumam-dziadek wyciągnął mundur który wcześniej pieczołowicie umieścił w szafie odpruł kawałek munduru na 'onuce' lub do froterowania podłóg? bo nic innego nie miał pod ręką? Ja wiem ze była wojna- bieda, po wojnie też bieda ale szmat to u nas dostatek a tym bardziej wsi :)
Napisano
Witam,mundur, którego zdjęcia zostały zaprezentowane przez mójego kolegę należał przed kilku ładnymi laty do mnie. Uzyskałem go od pewnego starszego człowieka z okolic Dęblina. Sam znalazł go przeszukując jako kilkunastolatek różne porzucone nad Wisłą klamoty. Z jego wspomnień wynika, że w brązowej walizeczce były jeszcze bardzo ładne czarne lakierki które jak ulał pasowały na jego ojca. Sam mundur przeleżał gdzieś na strychu służąc jako ocieplenie domu stąd całe plecy miał zżarte przez mole, myszy i inne mikroby. w rzeczywistości prezentował się o wiele gorzej niż na zdjęciu. Od tego samego człowieka dostałem tez Karty Ewidencyjne Oficerów z RKU Łódź, oraz przepiękna odznakę ofcerską 8 BSap. Dorośli zbierali koce, owies , konserwy, buty, zas dzieci takie skarby. Kiedy zacząłem swoją przygodę ze zbieraniem na poczatku lat 90, to bardzo szybko uzyskalem taka kolekcję z 1939, o której dzisjaj można pomarzyć. Niestety zdarzył sie taki znajomy
(dzisiaj dosyć szeroko znany) który pod pozorem wystaw bardzo szybko upłynnił znaczną częśc kolekcji(przede wszystkim komplet polskich bagnetow w stanie magazynowym). A ja naiwny łatwo dałem się nabrać. Zniechęcony całym zajściem oddałem czśc kolekcji znajomym, bądź sprzedałem. Mimo to temat września jest mi bardzo bliski i z dużym zainteresowaniem przeglądam forum. Niestety nie mam jeszcze własnego internetu (proszę się nie śmiac) i nie moge się wypowiedzieć w wielu sprawach. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Krzysztof.
Napisano
Tak,dziwnie się czasem dzieje...Ja,za sprawą kolegi" straciłem wiadro brezentowe w idealnym stanie.

A trzykrotnie VM został jeszcze odznaczony gen.Zygmunt Piasecki.Jako jedyny kawalerzysta.Słynny dowódca 7 Pułku Ułanów Lubelskich.
Napisano
Krzysiu napisz jeszcze dokładnie gdzie jest teraz mundur i czy jest jakaś szansa by uzyskać jakieś dokładniejsze zdjęcia,być może jakiś drobny szczegół przyczynił by się do wyjaśnienia tej fascynującej zagadki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie