Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawy francuski guzik

Arseon

Pytanie

Napisano

dzisiaj wyszedł ten guzik republiki,lewa część starta napis republique niewidoczny,czy to jest artyleria proszę jeśli to możliwe o w miarę dokładny id formacji

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwszy guzik to nie saperski a standartowy wojskowy z okresu I Republiki i Konsulatu czyli do 1804 r. Oczywiście był używany w pierwszych latach po wprowadzeniu Cesarstwa.
Guzik o wiele rzadziej spotykane w Polsce niż zwykłe pułkowe z okresu napoleońskiego.
Napisano
Jest to godło I Republiki Francuskiej a ta jak wyżej wyraźnie pisałem skończyła się wraz z koronowaniem Napoleona na cesarza Francuzów.
I nie jest to totem ale Rózgi liktorskie" http://pl.wikipedia.org/wiki/Godło_Francji

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:54 27-01-2009
Napisano
Witajcie moje trzy grosze na temat tego guzika: Jest to guzik francuski produkowany w okresie 4.10.1792 - 7.09.1793, a noszony przez infanterie de ligne infanterie legere dragons". Na nim rózgi liktorskie, a nad nimi czapeczka frygijska - symbol rewolucji. Spewnością donoszony przez żołnierzy już w czasach napoleońskich.
Pozdrawiam
p
Napisano

dzisiaj wyszedł ten guzik republiki,lewa część starta napis republique niewidoczny,czy to jest artyleria proszę jeśli to możliwe o w miarę dokładny id formacji

Napisano
drugi guzik to guzik Rosyjskiego 1. Rezerwowego Saperskiego Batalionu.

sygnatura z orłem sugerowała Królestwo Polskie, ale jednak nie..
pozdrawiam!
Napisano
pierwszy guzik to saper z okresu Napoleona I.

przepisz litery z drugiego, to ustali się jednostkę..
sygnatura Munchheimmera występowała w roznych odmianach, przez i" też..

Jest to zdecydowanie guzik z okresu królestwa polskiego.. stawiam na lata `20 XIXw..

pozdro!
Napisano
acha - dodam tylko ze to na 99% procent guzik polski, możliwe że któregoś z pułków, biorących udział w Powstaniu Listopadowym.
fajne trafienia! Gratulacje!!
Napisano
oznaczenie nad siekierami po długim wpatrywaniu to prawdopodobnie 1.P.
pionowa bruzda za P to chyba uszkodzenie mechaniczne
1-dynka ma wywiniętą na boki podstawę-stopkę
dzięki total
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie