Skocz do zawartości

Mengele stworzył miasteczko aryjskich bliźniąt...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://wiadomosci.onet.pl/1902496,12,item.html

Historyk odkrył laboratorium" hitlerowskiego Anioła Śmierci"

Josef Kramer, Josef Mengele, Richard Baer, Karl Hoecker.
Josef Mengele, Anioła śmierci" z obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu, stworzył miasto bliźniaków w Brazylii - pisze Daily Telegraph", powołując się na Jorge'a Camarasa, argentyńskiego historyka, który specjalizuje się w badaniu powojennych losów nazistowskich zbrodniarzy.
W książce Mengele. »Anioł Śmierci« w Ameryce Południowej" Camaras tropi ślady lekarza z Auschwitz, który dopuścił się zbrodni. Mengele rezydował w obozie Auschwitz od maja 1943

Poza eksperymentami medycznymi dokonywanymi na więźniach, jego celem było stworzenie rasy panów, czyli ludzi o aryjskich cechach, którzy mieli być spełnieniem marzeń Hitlera. Mengele zajmował się m.in. genetyką bliźniąt. Jorge Camaras twierdzi, że przeprowadzane przed laty nieludzkie eksperymenty mają skutki w czasach dzisiejszych. I ma na to dowody.

Schronienie dla Anioła Śmierci"

Po wojnie Mengele uciekał. Znalazł schronienie w Ameryce Południowej, głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. W 1960 roku Mengele wizytował miasteczko Candido Godoi, gdzie oferował swoje usługi jako... weterynarz. Camaras dotarł do mieszkańców Candido Godoi i jest przekonany, że Mengele kontynuował tam medyczne eksperymenty z bliźniakami.

W 1963 r. Mengele znalazł schronienie w niemieckiej enklawie Colonioas Unidas w Paragwaju. Regularnie podróżował do innych miast zamieszkałych przez niemiecką społeczność - w tym do Candido Godoi. To właśnie w tym mieście rozpoczęła się fala narodzin bliźniąt.

Myślę, że Candido Godoi mogło być laboratorium Mengelego"

- Myślę, że Candido Godoi mogło być laboratorium Mengelego, gdzie ostatecznie udało mu się spełnić swoje marzenia o stworzeniu rasy Aryjskiej niebieskookich blondynów – twierdzi historyk. Udokumentowano, że jego działalność medyczna dotyczyła kobiet w ciąży, które leczył przy użyciu nowego rodzaju leków i preparatów. Mengele nie krył zainteresowania sztucznym zapłodnieniem u ludzi. Z dokumentów wynika, że był zdolny do produkcji" bliźniaków tylko płci męskiej u bydła - pisze Daily Telegraph".

Aloisi Finkler - lokalny rolnik - opowiada o wizytach zbrodniarza. - Pytał o choroby zwierząt i zapewniał nas, że będzie mógł je leczyć - zwierza się. Inny farmer dodaje: – On chodził od gospodarstwa do gospodarstwa i przeprowadzał kontrolę zwierząt. Badał gruźlicę u bydła i robił zastrzyki. Mówił też, że jest w stanie przeprowadzić sztuczne zapłodnienie tak u krów jak i u ludzi.

Rozwikłać mroczną tajemnicę miasteczka

Burmistrz miasta Anencia próbował rozwikłać mroczną tajemnicę miasteczka. W zeznaniach, które udało mu się zebrać wynika, że Mengele leczył kobiety, którym dawał przyniesione lekarstwa. Czasami przeprowadzał proste zabiegi dentystyczne – mówi da Silva. Mengele jawił się jako wędrowny medyk.

Na oficjalnym herbie miasteczka widnieją dwa identyczne profile postaci. Znak drogowy przy wjeździe do miasta wita podróżnych hasłem: Społeczność rolników i kraina bliźniąt".

Statystyku narodzin bliźniąt są różne w różnych krajach. Generalnie przyjmuje się, że ciąża mnoga zdarza się raz na 80 ciąż. Tymczasemj jedna na pięć ciąż kobiet z Candido Godoi to ciąża bliźniacza. Urodzone dzieci najczęściej mają blond włosy i niebieskie oczy - pisze Daily Telegraph".

jestem w ciężkim szoku.
Napisano
Nie wiem czy kojarzycie, ale był kiedyś taki amerykański horror, co w jednym miasteczku urodziły się blond bliźnięta, z niebieskimi oczami, i znad przyrodzoną mocą...
Napisano
To były chyba dwa filmy amerykańskie - jeden lata 50,60 i drugi, jego remake z 90 (taka szmira sztampowa trącąca myszką) - ostatni występ aktora grającego Supermana zanim spadł z konia... niebieskookie blond dzieciaki tam rządziły dorosłymi, ale nie wiem czy to ten film :P
Napisano
Ira Levin, ten od Rosemary's Baby, napisał opowiadanie The Boys from Brazil - Chłopcy z Brazylii. W 1978 roku nakręcono film. Fabuła opowiada, jak to doktor Mengele w brazylijskiej puszczy klonuje Adolfa H., klonuje wielokrotnie. Potem w różnych rejonach świata sklonowani chłopcy są wychowywani przez nadopiekuńcze matki, okrutnych ojców podobnie jak Adolf. Fabuła zaczyna sie od akcji usuwania tatusiów, by zniknęli z życia podobnie jak stary Adolfa osierocił był Fuerera ... Mengele ma na karku starego Lieberman (wzorowany na Simonie Wiesenthalu), który chce mu przeszkodzić.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Boys_from_Brazil_(film)
Napisano
Na Mengele wzorowano też postać Christiana Szella z filmu Marathon Man - Maratończyk. Tym razem Sir Laurence Oliver gra złego. Moja ulubiona scena czy jest bezpiecznie?"

Is it safe?
http://pl.youtube.com/watch?v=dG5Qk-jB0D4
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie