Skocz do zawartości

Nazewnictwo ekwipunku radzieckiego II WŚ

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie, i mamy konkretną odpowiedź :)

A teraz tylko pytanie - czy łopatki podobne do carskich, ale pięciokątne to też wymysł I-szowojenny?
Mam wrażenie, że widziałem takie sygnowane na 1916 rok - czyżby to efekt oszczędności podczas działań wojennych?

Łopatka taka pojawia się w regulaminie inżynieryjnym dla piechoty z 1939 wraz z tą typową prostokątną (1889).

Skórzane pokrowce z klapką (czyli te podstawowe, jak się dowiedzieliśmy) widziałem na zdjęciach z treningu żołnierzy ZSRR (albo zaraz przed 1939, albo zaraz przed 1941, nie pamiętam).

• Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Łopatki pięciokątne występowały podczas I WŚ. Używane były np. przez CK armię. W trakcie walk trafiały także w ręce Rosjan, co widać na załączonym obrazku. Nie czytałem jednak o typowo carskiej pięciokątnej łopatce.

BTW
W RKKA używano także znacznej ilości szklanych manierek proweniencji carskiej.

Obiecane zdjęcie.

Rosja kupiła także swego czasu 60 tys ostrz do łopatek patentu Linnemanna. Nieco więcej tutaj: http://m55q.blogspot.com/2010/04/linnemann-entrenching-tool-den.html

Tak więc wojak prócz CK łopatki ma przy sobie pokrowiec ramkowy prawdopodobnie do łopatki Linnenmanna

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

...nakładane na walonki. Czy myślicie że ruscy byli tak tępi, żeby o tym nie pomyśleć? Z niewiadomych przyczyn wszyscy latają w gołych" walonkach. Prawda jest taka, że kalosze (lub wcześniej kapcie z materiałów organicznych) były szeroko znane i lubiane w zestawie z walonkami. Takie kalosze produkowała np. firma Schweikert z Łodzi na rynek polski. Jak się domyślacie Rosjanie też je produkowali- np fabryka „Krassnyj Triagolnik” z Leningradu

Ano, występowało coś takiego. Czemu wszyscy latają w gołych walonkach? Bo w gołych walonkach też latali. Gumowe osłony były najczęściej zakładane w sytuacji, kiedy robiło się cieplej. Walonki, jak to na filcowe buty przystało, chłoną wodę jak gąbka, stąd też owe gumowe wynalazki.

Po wojnie zaczęto produkcję walonek już z gumowymi podeszwami integralnymi, jednak o ile mi wiadomo, wojenne były bez takowych, gumę zakładano osobno.

Nie jestem specjalistą w kwestii ekipunku sowieckiego, chociaż czytam z ciekawością, zawsze warto wiedziec, ale pozwolę sobie zrobic uwagę do postu SSzudera. Rodzina mojej mamy pochodzi z białostockiego, pamiętam takie połączenie walonki i wsuwane gumowe półbuciki", jeszcze w latach 70, w tej wsi gdzie dziadkowie mieszkali, sam dziadek w takowych śmigał.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie