Skocz do zawartości
  • 0

Pruski Orzeł FR

Menzo

Pytanie

Napisano

Witam. Według mnie to orzeł z pickelhauby chociaż nigdzie nie moge namierzyć tego hełmu z tym orłem. Jak uważacie ? Nie sądze ze z ładownicy.

Prosiłbym o jakieś dodatkowe info. tj. dokładnie z jakiego okresu oraz jak wyglądał On na Pickelhaubie (foto) Kto używał tego hełmu- zwykły soldat czy.. ?
Pozdr
MENZO

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kol. harrytheprussian - posyłam priva z pewnym zapytaniem.

a nie jest to czasem monogram FWR - Fryderyka Wilhelma III panującego od 1797 do 1840r?

pozdro!
Napisano
Coś mi tu sie nie zgadza. Wychodzi na to że orzeł był noszony przed reformą mundurową ? Po reformie, w czasach napoleona symbolem rozpoznawczym husarii była czaszczka. Chyba, że 2 symbole noszone były na tschako.. ?
Kol. harrytheprussian odpisz
Napisano

Witam. Według mnie to orzeł z pickelhauby chociaż nigdzie nie moge namierzyć tego hełmu z tym orłem. Jak uważacie ? Nie sądze ze z ładownicy.

Prosiłbym o jakieś dodatkowe info. tj. dokładnie z jakiego okresu oraz jak wyglądał On na Pickelhaubie (foto) Kto używał tego hełmu- zwykły soldat czy.. ?
Pozdr
MENZO

Napisano
Jeżeli rozpiętość skrzydeł wynosi 7 cm,to orzełek jest trochę za mały jak na pickelhaubę,te z rozłożystymi skrzydłami miały ok.20 cm szerokości.
Napisano
to nie inicjały FR tylko FWR!
twój orzeł jest starszy bo pochodzi z okresu Wojen Napoleońskich, niestety nie jestem mocny z pruskiej strony, ale wydaje się być od nakrycia głowy lub od patrontaszy.
pozdro!
Napisano
Hm, to jest tak: jak pisałem stylizacja wygląda mi na FWRII, ale mogę się mylić. Musze jeszcze raz przejrzeć rysunki, to trochę potrwa.
Czaszki, na czakach miał tylko 1, a po 1807 roku dwa pułki huzarów, tzw. huzarzy śmierci (do 1807), a potem (od 1808) Leib-Huzaren Regiment. Te czaszki były od frontu i były znacznie większe. To jest orzełek od kordonu czaka oficerskiego, zwisał z boku, zaraz dam zdjątko. Kolor jak widzę złoty (mosiądz), jak podasz miejsce znalezienia (albo tej bitwy), to może udać się dobrać konkretny pułk.
Napisano
Wojny Napoleońskie.. Super, to by pasowało. W odległości około 3 km. miała miejsce bitwa napoleońska. Fancik jest z lasu. Celowałem w Pickelhaube ponieważ orły posiadają podobne mocowania na dwa oczka (przynajmniej takie widziałem).
Pozostaje Tschako albo Pelzmütze.. sądze ze bedzie to jednak nakrycie głowy..

Ps. Przy okazji stronka z pruskimi nakryciami głów od 1860r. http://kaisersbunker.com/dunkelblau/helmets/.
Napisano
To jest pruski orzełek, od kordonu, oficerskiego czaka huzarów. Stylistyka FWR wskazuje na Fryderyka Wilhelma II czyli na okres przednapoleoński (do 1799, wtedy była reforma mundurowa), ale jakby fotka była dokładniejsza to bym się upewnił.
Napisano
A teraz odświeżę stary wątek o czaszkach...( huzarskich)

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=61812#147242

guziki mundurowe- rozetkowe z poligonu 5Husaren Reg z 19/20 wieku
Napisano

No dobra to może coś ktoś wie o tym orle. Ten sam okres, podobne wymiary- prawdopodobnie poczta cesarska (symbolika na to wskazuje. Wydaje mi się że nie był mocowany na kaszkiecie tylko na kapeluszu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie