Skocz do zawartości

Dwa guziki (jedynka i orzeł)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch ostatnich trafień. Na pierwszym guziku widać niewyraźną jedynkę. Jest ona pokryta skośnymi paseczkami ( coś jakby krawat św. pamięci Samoobrony bruhaha).

Napisano

Jak widać, pomyliłem się w opisie i koronę przerobiłem na orła...:-)Sorry, dzień był ciężkawy... To drugi guzik. Wygląda mi na pruski ale zastanawia mnie materiał i wykonanie. Wszystkie jakie widziałem do tej pory były tłoczone z mosiądzu, jednowarstwowe. Ten jest cynowy, dwuwarstwowy. Czy był pomalowany piaskową farbą?

Napisano
pierwszy to prusak z II-połowy XIXw z numerem ??kompanii??
drugi to pruski guzik wojskowy ze skrajnego początku XXw, uzyty także w mniejszych ilosciach podczas IWŚ(zapasy sortu oraz starsze mundury).
pozdro!
Napisano
Ten guzik z koroną to Niemiecki guzik wojskowy,erzac z końca Iw.św.Początkowo guziki tego wzoru były wykonywane z mosiądzu,ale wobec braku surowców u schyłku wojny Niemcy produkowali je z cynku.
Napisano
Upieram się przy swoim datowaniu.Proszę zwrócic uwagę na guziki Polnische Wehrmacht produkowane przez Niemieckie firmy pod koniec I w.św.,były wykonywane jedynie z blachy cynkowej lub stalowej niekiedy niklowanej,jaki sens miałaby produkcja guzików dla sojusznika z gorszej jakości materiałów?Ponadto Niemcy cierpieli na brak surowców do tego stopnia,że konfiskowano dzwony,miedziane pokrycia dachów,a nawet wycofano z obiegu krajów okupowanych monety z metali kolorowych zastępując je monetami żelaznymi lub cynkowymi,więc dlaczego mieliby w takiej sytuacji przechodzic przy produkcji guzików z dostępnego cynku na deficytowy mosiądz,uważam że było raczej odwrotnie.
Napisano
w.g. mnie guziki w ersatzowe w IWŚ były gładkie, z cienkiej blaszki lub dwuwarstwowe..
naturalnie owe cynkowe guziki, mogły być używane w ersatz, ponieważ zalegały na magazynach, nawet całe marynarki..
Istota sprawy - mogły być użyte jako zastepcze, ale były to starsze wzory guzika..
pozdrawiam!!
Napisano

Witam.Dla mojego guziołka ziemia była łaskawsza.Ale swoją drogą temat jest bardzo ciekawy,obie wersje są wysoce prawdopodobne.Jestem ciekaw zdania z for niemieckich,niestety ja nicht..., jakby koledzy wrzucili,może coś by się nam wyjaśniło.Pozdro.*

Napisano
Z jedynką używany na kołnierzu, kompanijny do 1907, ale możliwe, że i później... z koroną jeszcze nie trafiłem tego typu i się do ta pora nie interesowałem , więc zapytam na niemieckim...., ale zdaje się koniec wojny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie