loszo_ZCH Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Tu spoczywają szczątki nieznanego zołnierza niemieckiego, który poległ 01.03.1945r. podczas ofenzywy wojsk radzieckich."Spotkał sie może ktoś z czyms takim?Podejżewam, ze wykopali go z pobliskich okopów, które były w znacznej częsci rozkopane. Dobrze, ze przynajmniej bylo kogos stac na gest wykonania owej tabliczki.pozdrawiam loszo
KonVonWin Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 CZEMU KTOŚ NAPISAŁ ofenZywy" ??? tak trudno słownik otworzyć?
Le Chiffre Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 loszo, nigdy nie spotkałem się z takim gestem. Ale myślę, że podobnie bym postąpił. :) co do KonVonWin to brak mi słów, polonista od siedmiu boleści.
michal16 Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Witam. Ja kiedyś też widziałem podobną mogiłe, niemca który umarł podczas kampani wrześniowej 1939 . również postawioną przez polaków pozdrawiam
KonVonWin Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 ale o co koledze chodzi? Czy kolega uważa że dopuszczalna jest forma ofenzywa"?
areko-golo Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Ważne ze ktoś uszanował zmarłego człowieka i zrobił jaką taką mogile a nie co napisał na tablicy... Liczą się dobre chęci. Pozdrawiam!
KonVonWin Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 oczywiście nie neguje, ale właśnie z szacunku dla zmarłego powinien POSTARAĆ się zrobić to jak najlepiej, a kalecząc swój ojczysty język nie bardzo mu to wyszło, sam gest oczywiście bardzo piękny
Pyra75 Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Oczywiście ty byś zrobił to lepiej, tak ? Mnie się wydaje że zrobił BARDZO wiele.A do tematu, na forcie II w Poznaniu też jest mogiła, był krzyż i tabliczka Żołnierz NN ", ale spijaczom browarków stale przeszkadza, znudziło mi się poprawiać to stale. A W Tomaszowie Lubuskim, na byłym radzieckim lotnisku, jest prawosławny krzyż, zbity z brzozy, opiekują się tym miejscem koledzy z Zielonej Góry.
don koyotte Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Kilku szkopów (dzięki Bogu) poległo na polskiej ziemi. W ramach godnego podziwu gestu" trzaby im wszystkim krzyże upamiętniające zbrodnie i bestwiastwa postawić w miejscach gdzie się bandziorom nie udało i zeszli z padoła. Są instytucje które zajmują się ekshumacją i przenosinami trucheł szkopów. Ale upamiętnianie bandziorów na ziemi którą najechali i grabili, to wg mnie lekkie choróbsko.
Eko Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 No wiesz... to też byli ludzie, a że musieli wykonywać swoje rozkazy i atakować Polskę to już nie ich wina.
dziuba8024 Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 wojna to wojna sa rozkazy ale pastwic sie na cywilach i nie tylko to juz nie ludzie i nie wojsko
herrmateuss Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Czyli jak ukraincy nas nie lubia to maja prawo dewastowac groby? Co jak co ale od grobow czy to sa niemieckie, radzieckie, zydowskie czy też polskie wszelkim historycznym mscicelom WARA! Jak komus sie nie podobaja lesne mogily to sa instytucje ktore przenosza groby na cmentarze wojenne.
Pyra75 Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Oki, Niemcy, Rosjanie, a nasze groby w innych państwach ? Czy nie było by miło zobaczyć je w dobrym stanie ?W mojej gminie jest pomnik i grób zwiadowców ACz, 2-3 lata temu został odnowiony i pomnik i grób, nikt z mieszkańców nie sprzeciwia się temu że sowieci" leżą na parafialnym ( a co za tym idzie, święconej ziemi) cmentarzu. Ponownego odsłonięcia dokonał Konsul Federacji Rosyjskiej, był bardzo wdzięczny mieszkańcom za pamięć o tych trzech zwiadowcach.A taki wielki Poznań nie pamięta o grobach na stokach Cytadeli.
don koyotte Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 I o to chodzi herrmateuss - są instytucje które powinny takie leśne mogiły hitlerowskich najeźców przenosić na odpowiednie cmentarze. Jest wystarczająco wielu poległych żołnierzy którzy z tą zarazą walczyli i polegli, w szczególności partyzantów-chłopców z lasu, którzy poprzez takie leśne mogiły powinni być upamiętnieni. Pomniki hitlerowców w takich miejscach, delikatnie mówiąc, brukają pamięć prawdziwych ofiar tej wojny. Wojny której nie wywołali.
areko-golo Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Żołnierze niemieccy tez byli ofiarami wojny, przede wszystkim byli ludźmi, a jakimi to już my nie wiemy (nawet w ss trafiali się dobrzy ludzie a skoro już nie żyją to raczej się nie dojdzie co i komu zrobił...) Wojna się skończyła i nie można myśleć ze jak jest to żołnierz niemiecki czy radziecki, to na pewno bandyta, a jak bandyta to nie zasłużył na pochówek...
Trooper85 Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Poszanowanie dla zmarłego jest pewnym wyznacznikiem poziomu cywilizacyjnego człowieka. Walka" ze zmarłymi i bezczeszczenie szczątków poległych żołnierzy wroga jest typowa raczej dla kultur prymitywnych.Twórca tego nagrobka dał wyraz swojego poszanowania dla ZMARŁEGO CZŁOWIEKA i jego doczesnych szczątków. I jest to postawa godna naśladowania.
mac Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Może by tak powrócić z osobistych wycieczek...........Loszo_ZCH, tak na jednej górze w Gdyni ktoś postawił prawie identyczną tabliczkę.
Trooper85 Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Przebrno, Mierzeja Wiślanahttp://www.miczel.nazwa.pl/mierzeja/ciekawe/przebrno/grob.html
KonVonWin Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 widziałem ten grób z trzy lata temu, ale w tym roku go długo szukałem i chyba został zdemontowany? Ktoś może to potwierdzić?
loszo_ZCH Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Napisano 11 Grudzień 2008 Owa mogiłka znajduje sie na terenie woj zachodniopomorskiego, a wiec są to tzw. ziemie odzyskane wiec ów Niemiec bronił w ówczas swego kraju.No cóż ja tam nie przepadam za Niemcami i uważam ze dobry niemeic to martwy niemiec, a ten wlasnei taki jest. Jednak nieboszczyką nalezy sie pewien szacunek, a tymbardziej żołnierzowi poległemu w walce niezaleznie z jakiej armii on pochodzi.
pulkownikt Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Ciekawy jestem skąd fundator tablicy znał tak dokładną datę. Loszo_ZCH po tej dacie można wnioskować, że Niemiec zginął w okolicach Szczecina lub Stargardu? Może dasz namiary na priva to zgłoszę to do odpowiednich instytucji (PAM) i będzie po sprawie. pzdr
loszo_ZCH Napisano 12 Grudzień 2008 Autor Napisano 12 Grudzień 2008 JEst to w powieceie choszczenskim gmina Recz, dokładniejsza lokalizacja poszła na priwa, zaś co do tej daty to mam pewne wątpliwosci co do jej poprawnosci gdyz walki w tej okolicy byłay w lutym,
opol12 Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 Koledzy nie warto sprzeczać się, kto komu co winien, była wojna i zło, daliśmy sobie z Niemcami po równo no może my z większymi stratami, ale to punkt siły dla nas, że nie dajemy się tak łatwo. Krytykować kogoś za odnowienie grobu szkopa nie należy też bym tak postąpił, trup to tylko trup mimo to, co zrobił jak padł na naszej ziemi, czyli zapłacił za grzechy swe, deptać i niszczyć; to chyba w fascynacji naszej do historii miejsca na to brak.. Kolega areko-kolo pisząc Wojna się skończyła i nie można myśleć ze jak jest to żołnierz niemiecki czy radziecki, to na pewno bandyta, a jak bandyta to nie zasłużył na pochówek... Moim zdanie ma rację nie tylko, dlatego że tak uważa, ale jak można uważać każdego żołnierz za bandytę, oni wykonywali rozkazy wojenne za nie wykonanie rozkazu była kula w łe... Też wielu Niemców to zaliczyło, więc skąd wiecie, że to nie ten niemiecki żołnierz, który powiedział NIE hitlerowi?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.