Skocz do zawartości

Wznowienie produkcji Bagnetu wz.29 w Fabryce Broni Radom !!

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Można zrobić zapisy zdeklarowanych klientów jak po monety okolicznościowe w NBP, lecz najpierw wypadałoby pokazać choć prototyp.
  • Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Łyżka dziegciu do beczki miodu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie - głos sceptyków może być pomocny przy wskazywaniu ewentualnych słabych punktów biznes planu bo nawet tak szczytna ideę należy traktować w tych kategoriach bo nie przypuszczam żeby FB miała dołozyć" do tego projektu.
Jeżeli kopia będzie nie droższa od dostępnego oryginału to będą chętni.
Cały pomysł uważam za bardzo dobry i ściskam kciuki za powodzenie.
Napisano
fajny pomysl chociaz cenka troche wysoka.ale przeciez nie ma nic darmo.limit moglby byc jednak troche wiekszy.mysle ze ok.2000-3000sztuk.podobno wg roznych zrodel jest nas ok 80 tysiecy!
Napisano
Witam ponownie koledzy,czekam sam na tel,od prezesa,dzisiaj się dowiedziałem że ma jakiś pilny wyjazd,ale pamięta o nas,i jak tylko złapie troszkę czasu,to od razu na dywanik do niego,i dopięcie tematu.Tak naprawdę to ujawniam się,że to ja jestem głównym pomysłodawcą tego założenia,oraz nasze Stowarzyszenie Ochrony Zabytków Militarnych,co niektórzy znają nas ze zlotu,z zeszłego roku z Chrobrza.A co do pesymisty kolegi-KonVonWin,to odpowiadam,więcej optymizmu chłopie-moja w tym głowa by to wypaliło,mam obiecane od samego prezesa-FB.Co do dystrybucji,to wiem wstępnie,że jak będą targi w Kielcach,to tam napewno na stoisku FB,będzie można zakupić bagnety,a wcześniej to napiszę co i jak.Wiem również,że na pokazach u nas,czyli Air Show,będzie stoisko FB,i tam również można będzie nabyć towar.KOlego maro20,jeśli chodzi o ilość to ostatnio stanęło na-4000szt,spoko.Jak będzie zainteresowanie to mniemam że poleci więcej sztuk.A teraz pozdrawiam kolegę-HUK100,to on w moim imieniu,i za moją prośbą zaczął ten Post.Pozdrawiam,i naprawdę więcej optymizmu,moja w tym głowa-CZOŁGIEM-!
Napisano
Kolego maro,

Może i nas jest 80 tysiecy a moze i więcej ale weź pod uwagę, że prawdziwych pasjonatów realnie mogących dac parę stowek za to jest zaledwie ok.2-5 procent z tego góra. Dlatego też bez podniety zejdźmy na ziemię.
Napisano
ale tak mówisz parę stówek, a interesowała Cię kiedyś cena ORYGINANEGO bagnetu wz.29 z FB RADOM za 400-500 zł można mieć ten bagnet podkreślam ORYGINALNY w bardzo bobry stanie! Więc jeśli cena będzie oscylować w tych przedziałach to tworzenie bagnetu mija się scelem, bo każdy wolałby dopłacić troszkę i mieć coś prawdziwego"
Napisano
W obliczu możliwego krachu branży zbrojeniowej może wezmą to zlecenie z braku innych, warto więc potargować się o cenę, to dobry czas na rabaty.
Napisano
Kolego KonVonWin,

Powiem tak, nie ma na Świecie egzemplarza oryginalnego który nie nosiłby znamion czasu, te kilkadziesiąt lat które upłynęły zrobiły swoje także gdybym miał do wyboru dać 4 stówy za oryginał jak Ty to nazywasz i replikę wybieram to drugie. Powiesz głupiec. Nie - wartość historyczna zgodzę się jest większa od oryginału, lecz mnie chodzi o pamiątkę dla mojego następnego pokolenia. Poza tym założę się, że biorąc pod uwagę fakt, że produkowany będzie w FB Radom i jakość stali dzisiejszej a ówczesnej jest na dużo wyższym poziomie, za kilkadziesiąt lat będzie wyglądał jak nówa. I jeszcze jedno. Replika jaka by nie była dla mnie jest symbolem - symbolem historycznym który nawiązuje do pewnego zdarzenia, faktów historycznych i szeroko pojętej historii. Myślę, że oprawa bagnetu - pudełko i ew ryngrafy na nim też będą na najwyższym poziomie. Pozdrawiam
Napisano
nie mam zamiaru negować Twoich argumentów, możesz uważać co Ci się podoba, to Twoje święte prawo, ja swoją opinię także wyraziłem...Szanuję Twoje dobre intencję i dostrzegam argumenty ale mimo wszystko oryginał zawsze pozostanie oryginałem...Każdy ząb czasu" na nim będzie dla mnie zwielokrotniał jego wartość emocjonalną...A ten argument ze spadkiem dla pokoleń, przecież to samo możesz zrobić z bagnetem oryginalnym...Dlatego powinniśmy się dobrze zastanowić nad ceną, żeby nie zdewaluowała oryginału
Napisano
Witam,ja mając do wyboru nawet idealną kopie,a oryginał nawet w średnim stanie w tej samej cenie bez wahania wybrał bym oryginał.Dla mnie osobiście wszelkie kopie nie mają żadnej wartości i nigdy nie skalam swojej kolekcji kopiami choćbym nigdy nie miał mieć oryginału(chyba ze do rekonstrukcji ale w to się nie bawię)Oczywiście całą akcje popieram jako promującą polskość ale jeśli kopia ma kosztować tyle co oryginał to ja podziękuje.
Napisano
Pasjonacie" Salamandra zanim wygrawerujesz coś na swojej replice i zawoskowaną schowasz dla przyszłych pokoleń to najpierw zastanów się nad treścią grawerunku żebyś w oczach potomnych nie wyszedł na głupa....W okresie II RP nie grawerowano inskrypcji Bóg, Honor , Ojczyzna...Ale zawsze możesz walnąć np WISŁA Pany!!! Żenua...
Napisano
myślę że już nie mamy sie czym martwić czy będzie drogo czy tanio - MON wycofał z FB zamówienia z całego kwartału a co na resztę roku jeszcze nie wiadomo zakład może paść - może być tak że w przyszłości Chińczycy przejmą zakład i repliki mobilizacyjnego zaleją świat - wtedy dopiero będziemy mogli sobie tu dyskutować o jakości i o cenie - a to dzieki naszemu rządowi ale jaja kryzys podobno idzie do nas a rząd wychodzi mu na przeciw -oby moje słowa obróciły sie w gó.....
Napisano
Szanowny panie dominiczeq,

Mam gdzieś czy w okresie II RP grawerowali czy tez nie napisy na bagnetach i wygraweruje sobie to co chce bo to moja prywatna sprawa, a na głupa na pewno nie wyjdę bo w przeciwieństwie do ciebie zdaje sobie sprawę co znaczą te trzy słowa. Dzisiejsza młodzież nawet nie wie w którym roku wybuchła wojna, a ja nie chcę aby mój syn się ośmieszał w szkole nie wiedząc co znaczy Bóg Honor Ojczyzna - Panie patrioto dominiczeq.
Napisano
to skoro nie chcesz zeby się ośmieszał w szkole to kup mu oryginalnego Radomiaka wz.29, a tak nie tylko się nie osmieszy to jeszcze będą mu zazdrościć...Dziwi mnie ogromnie Twoje wywyższanie kopii (o której nota bene nic nie wiesz) nad oryginał, a już tym bardziej porównywanie jakości stali...
Napisano
Panie Salamandra - masz prawo wszystko wygrawerować na swojej replice. Masz prawo uznać że repliki są rulez a oryginały są nadżarte, brzydkie i stare. Ale nie masz Pan prawa przy takich stwierdzeniach utożsamiać sie z gronem pasjonatów, hobbystów i miłośników histori, któtzy piszą na tym forum. Bo obrażasz Pan ich inteligencję. Nie mam wiecej pytań...
Napisano
Dla dobra ogółu i naszego proponuję zakończyc tą jałową dyskusję na temat pasjonatów i wyższości bądź niższości oryginału od repliki.
Napisano
Panie KonVonDIN odnoszę wrażenie,iż takie pomysły,projekty jak pana dario.czolgiem1 sa dla Pana jakąś niesmaczną negatywną przekąską dnia codziennego?Otóż Panowie zainteresowani-popierajmy takie projekty,niech co trzeci projekt się uda to już będzie duży sukces w tym zakłamanym,przekupnym i szarym życiu.Nie podkładajmy kłód ludzią,którzy chcą coś działać,coś zrobić dla siebie i dla NAS,dla OJCZYZNY,dla Przodków.Jak mu się uda to szacuneczek,jak nie to podziw za zaangażowanie.Sądzę,iż reszta uwag jest zbędna.Z poważaniem BOLO
Napisano
jak już przepraszasz to WIN" tak trudno napisać litery w odpowiedniej kolejności? Nie rozumiem co miałeś na myśli mówiąc niesmaczną negatywną przekąską!?!?! Napisałem że popieram całą inicjatywę i pomysł mi się podoba, tylko że zamiast skupić się na konkretach to część osób się tutaj wypowiadających nie robi nic poza ślinieniem się", jeszcze jedna ważna rzecz te Wasze wpisy jakie to wspaniałe itd...są zupełnie nic nie warte, bo projektowi jak zresztą każdemu przedsięwzięciu na ziemi potrzebna jest rzeczowa krytyka, która pozwoli mu wyzbywać się wad i niedociągnieć...
Napisano
To mój pierwszy post, także witam wszystkich serdecznie :D
Bardzo ciekawy wątek, śledzę go już od dłuższego czasu, postanowilem sam w koncu zabrac w tej sprawie głos. Inicjatywa REWELACYJNA, w pełni ją popieram! Zamawiam oczywiscie 1 sztukę. Tylko nadal nie wiem jak owy bagnet ma wyglądać. Moim zdaniem powinień być POLEROWANY a nie oxydowany... w dodatku przydałyby się jakieś jubileuszowa oznaczenia, np. tak jak inni koledzy już proponowali na jelcu numer bagnetu/09 lub /2009 tak żeby za kilka lat jacyś oszusci nie sprzedawali tego jako orginał w magazynowym stanie" za oczywiscie cene orginalu, ktora wynosi od 600zł wzwyż... Co do ceny repliki, no coż 400zł to nie jest mało, ale... jeżeli jakość bedzie taka jak 70 lat temu (lub nawet lepsza;p), bagnet nie bedzie różnił sie od orginału niczym prócz numeru, a do zestawu zostanie dołączona żabka i jakiś futerał z jubileuszowym napisem to myślę ze cena 400zł nie jest aż tak wygórowana.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
Napisano
Panowie proponuje wrocic do tematu i darowac sobie osobiste wycieczki...
nikt nikogo nie zmusza do zakupu, nikt nikogo nie zmusza do grawerow...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie