Skocz do zawartości

Wznowienie produkcji Bagnetu wz.29 w Fabryce Broni Radom !!

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwierzu,mniemam że nie wiesz jak taka procedura musi wyglądać w takich zakładach,to nie jest odlew z żeliwa-tylko odtwożenie totalne,z zachowaniem wszystkich parametrów,wymiarów,tolerancji,a również stwożeniem od nowa parku oprzyrządowania,tolerancji z zachowaniem takich samych norm jakie były przed-1939-rokiem,te zakłady podjeły wyzwanie dzięki grupie zapaleńców takich jak ty,mniemam.Powiedziano mi że ma to być replika wierna,tak jak każdy z nas się spodziewa,trzymam ich za słowo,a w coś trzeba wierzyć-!Ja tam ufam koleśiom z Radomia,poznałem na zlocie w tym roku,i mniemam że jeśli tacy wszyscy są z Radomia,to takich nam potrzeba,żeby nasz rynek militarny nie był zalany-Made in China-Pozdrawiam..
  • Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego-Boat-88,piszę w imieniu kolegi-huk100,z tego co mi wiadomo,to dalsze negocjacje z FB-Radom,dopiero w styczniu,ale jak wiem od koleśi z Radomia,to wszycho na dobrej drodze jest,kwestja tego żeby zakłady uporały się z produkcją zamówioną przez MON,a potem dopiero wezmą się za wznowieniem-FB-wz 29,mniemam,a znam ich w miarę dobrze że nie ściemniają-POzdrawiam wzsystkich,którzy są za-!
Napisano
Kolego szajka,odpisuję ci za kolo-huk-100,rozmowy trwają jeszcze,choć z tego co mi wiadomo od kolesi z Radomia którzy to nadzorują,narazie czekają na następne spotkanie z prezesem-FB-Radom.Jeśli wierzyć w to co mówią,to w drugiej połowie stycznia09,mają zacząć prace nad naszym bagnetem,a jak będzie to zobaczymy,ja tam jestem Optymista.Jak coś będzie na żeczy się działo,to napiszemy co dalej w sprawie,trzymajmy kciuki za sprawę-Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
Napisano

A ja chciałbym dożyć czasów, kiedy Batalion Reprezentacyjny WP skończy z zabytkową bronią strzelecką... Inni mogą...

Napisano
Kolego--biar,właśnie dowiedziałem się od kolesi z Radomia,co Prezes FB-Radom,z zadowoleniem śledzi wasze wypowiedzi,może nie wszystkie,ale większość mu się podoba,jak będzie takie parcie na tę sprawę,to kto wie czy sprawa produkcji Mausa-karabinu nie będzie rozpatrzona,również bym chciał.Ale patrząc realnie,to jak zrobią bagnet,i to im rozejdzie się,to może zastanowią się nad resztą do tego bagnetu.Dlatego mile widziane posty,o charakterze pozytywnym w tej kwestii.Prezes nie jest osobą twardo głową,widziałem go na targach w kielcach,wydaje się być otwarty na nasze zapotrzebowanie,ale ma jeszcze nad sobą ludzi mniemam-?Generalnie,ja jestem za tym żeby wznowić produkcję-i bagnetu,oraz wiernej kopi naszego Mausa-wz-29,Z poważaniem dla wzsystkich ZAA.
Napisano
cześć na bagnet też się piszę ale po co produkować kopie w pełni sprawne na które i tak nikt nie da pozwolenia-mogli by robić coś w rodzaju straszaka na ślepaki od kałacha bo te są w produkcji albo w magazynach,a dla wymogów ustawy wystarczy w procesie produkcji przyspawać lufę do komory i uniemożliwić wyjęcie zamka( przy okazji rekonstruktorzy nie mieli by problemu).Bo kupić mausera to nie jest problem problem jest z papierem na niego.pozd.marek
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich zainteresowanych wznowieniem produkcji Naszego Bagnetu.Na początek składam wam moc życzeń w tym nowym roku,fajnych fantów z gleby,a i ze starych komórek-!.Jak ostatnio rozmawiałem z kolegami z Radomia,to powiedzieli że jest ustalony termin spotkania z prezesem-FB-Radom,mają się niebawem spotkać,ustalić szczegóły produkcji,wznowienia,oraz jak ma wyglądać docelowo.Narazie czekają na wolny termin prezesa,ale mniemam że będzie to niebawem.Jak coś będzie bliżej wiadomo w tym temacie,to odrazu napiszę,co i jak-!Sam czekam zniecierpliwiony,żeby coś więcej wyszło w tym temacie,mogę jedynie obiecać,że jak coś,to odrazu piszę na stronce.Pozdrawiam ciepło,bo na zewnątrz-19,CZOŁGIEM.
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie z Orła Białego do dzieła! Ja osobiście jestem pełen podziwu dla waszej inicjatywy,jak i dla całego projektu,oraz pomysłu oczywiście! Przypuszczam że będzie to hit sezonu i trafiony w dziesiątkę pomysł!Zdecydowanie każdy kogo ten temat interesuje,będzie chciał mieć ten bagnecik w kolekcji!A cena?No cóż,jeśli komuś naprawdę będzie zależało na jego posiadaniu,to myślę że nie będzie stanowiła większego problemu!
Dlatego trzymam za was kciuki panowie i czekam na informacje w tej sprawie!

Szczególne pozdrowienia dla Darka i całego stowarzyszenia
przesyła haupttman
Napisano
Odpowiadam koledze Odzysk-jest taka kwestia,że narazie czekamy,na to by pan prezes wrócił do pracy,ma grypkę,jak i wiele ludzi w Polsce.Temat jest zaczęty i wiem że chłopaki nie wymięknom,znamy ich między innymi z Chrobża.Temat zapoczęty,więc kolego spoko,narazie mam problem z wymiarami żabki,tak by były pełne,ale damy radę.Pozdrawiam,jak zawsze CZOŁGIEM.---Jeśli ktoś śledzi ten temat ze Zlotu w Chrobżu-to mogę powiedzieć,że czyści te znaleziska archeolog,i nie które są niezłe,nawet powiem zaje-Pozdro dla wszystkich zainteresowanych pomocą-!..
Napisano
Szanowni Koledzy,

Z wielka radościa i przyjemnością czytam te posty na temat wznowienia produkcji bagnetu. Uważam, że w tą okragłą rocznicę wybuchu wojny będzie to niezła gratka dla kolekcjonerów i doskonała okazja aby trafił on do rąk np. przyjezdnych wyższych oficjeli którzy przyjadą do Polski na obchody uroczystości wybuchu wojny. Myślę, że równiez dla FB Radom poprzez ten fakt będzie to darmowa reklama. Ja sam jestem zainteresowany zakupem co najmniej 5 sztuk bez względu na cenę (oczywiście bez przesady). Kolego Dario Czołgiem - Chwała Ci za to, że rozkręcasz temat bo to odnowienie historii,pewnego symbolu który zostanie dla potomnych. Jestem za i czekam niecierpliwie na pierwsze sztuki. Jestem pewien, ze będzie to strzał w 10. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów (to mój 1 wszy post)
Napisano
Koledzy,co do Salamandry,to dzięki za pozytywne nastawienie,ale z tymi sztukami to może przesada,ale jak będzie trzeba to każdy może nabyć ile dusza zapragnie,a narazie to jest faza rozmów,mniemam że dojdzie to do skutku.Czekamy na dzień rozmowy z Prezesem,to jest osoba władna,ale zatem normalnie patrzącą na życie.A co do wznowienia prod całego Mausa-wz-29,raczej nie możliwe,ja to osobiście bym wolał VIS-a,no zobaczymy co czas przyniesie.Piszcie,bo prezez czyta wasze posty.Pozdro dla wszystkich-CZOŁGIEM.
Napisano
Jak dla mnie,to taka replika mogłaby być bez żabki. Żabki są na rynku, i to dobre,a jeden będzie chciał taką, inny inną,a tokolor nie taki. Niech to co ze stali i drewna będzie jak nalbliższe oryginałom, bez żadnych uproszczeń.
Dzisiejsza technika spokojnie daje takie możliwości.
Trzymam kciuki za powodzenie projektu!
Skoro bujamy w sferze marzeń, to wznowienie produkcji chociażby skorup do hełmu wz.31 też byłoby cudowne.
Napisano
dario.czolgiem1 co do VISa to chyba już ten projekt jest zrealizowany, od czasu do czasu bowiem wznawiają ich produkcję małymi seriami ale zawsze

http://www.fabrykabroni.pl/PODSTRONY/vis0.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie